redenen vakantie Spanje

9 redenen waarom we keer op keer terug willen naar Spanje

Of je ooit genoeg kunt krijgen van Spanje? Nee! Het land heeft een grote diversiteit aan bestemmingen waardoor je er niet snel op uitgekeken raakt. Waar je de ene keer gaat voor een zonovergoten eiland kies je de volgende keer voor een cultuurrijke stad. Hierdoor heb je genoeg redenen om keer op keer naar Spanje te gaan!

Zon, zon & nog eens zon

Spanje is een van de zonnigste landen van Europa; de regen die er – en niet eens zoveel – valt, valt met name in het binnenland. Aan de kust en op de eilanden kun je rekenen op gemiddeld zo’n 300 zonnige dagen per jaar. Is dat even fijn!

Wil je in de winter het koude Nederland ontvluchten dan bieden de Canarische Eilanden uitkomst. Door haar ligging nabij de evenaar kun je hier rekenen op milde winters. Je kan er prima eind november (als er niet teveel wind staat) nog in zwemkleding aan het zwembad liggen.

De andere Spaanse bestemmingen (de Costa’s en de Balearen) zijn fijn vanaf ca. eind april tot begin oktober. Het voor- en najaar zijn geschikt voor een actieve zonvakantie, de zomermaanden bij uitstek voor een luier-zonvakantie.

Redenen Spanje - zon

Een ruime keuze aan stranden

De totale kustlijn van Spanje is meer dan 5.000 km lang. Dat betekent ruimte genoeg voor eindeloos veel stranden in alle vormen en maten. Van lange goudgele stranden tot verborgen baaitjes, van zwarte lavastranden op de Canarische Eilanden tot rotsstrandjes op onbekende plekken.

Van de vele stranden die Spanje rijk is, hebben er bijna 600 een Blauwe Vlag-keurmerk. Stranden met dit kenmerk zijn als schoon én veilig beoordeeld. Stuk voor stuk aanraders, maar welke stranden zijn bij ons nu favoriet?

We hebben het voor verschillende Spaanse bestemmingen op een rij gezet:

Lastig kiezen uit zoveel bestemmingen en zoveel stranden? We hebben ook nog een mooie top-lijst van de mooiste stranden in Spanje als geheel gemaakt voor je.
Redenen Spanje - strand

Dé bestemming voor een eilandvakantie

Met twee eilandengroepen heb je bij ons de keuze uit maar liefst een tiental eilanden.

Ga je bijv. voor veelzijdig Mallorca, het bruisende Ibiza, kindvriendelijk Menorca of onbekend Formentera? Alle vier de eilanden behoren tot de eilandengroep de Balearen. Je vindt deze ten oosten van het vasteland van Spanje.

En dan heb je nog de Canarische Eilanden, die het hele jaar door in trek zijn. Kies jij voor het populaire Tenerife of Gran Canaria? Of ga je liever voor het prachtige Lanzarote of de langgerekte stranden van Fuerteventura?

Wie op zoek is naar rust en natuur tippen we de minder bekende Canarische eilanden La Palma of La Gomera.

Keuzehulp! Ga jij voor Gran Canaria of Tenerife?Keuzehulp! Ga jij voor Ibiza of Mallorca?

Redenen Spanje - eilandvakantie

Eindeloos veel natuur

Bergen, vulkaangebieden, meren; Spanje is heel wat natuur rijk. Een groot deel van deze bijzondere natuur is ondergebracht in de 15 nationale parken die het land herbergt. We maakten een kleine selectie van de highlights voor natuurliefhebbers:

  • In Nationaal Park Teide op Tenerife vind je het hoogste punt van heel Spanje, de 3.718 hoge Pico del Teide. Deze vulkaantop maakt onderdeel uit van een groter vulkanisch landschap die je per auto en te voet kunt bewonderen. Door Nationaal Park El Teide loopt namelijk een autoweg die je langs diverse uitzichtpunten en wandelroutes voert.
  • In het zuiden van Spanje vind je Nationaal Park Sierre Nevada, dat zich uitstrekt van Alpujerra tot de Marquesado en een oppervlakte heeft van maar liefst 862 km². Op dit oppervlakte vind je indrukwekkende bergen (waarvan sommige hoger dan 3.000 m), meer dan 60 plantensoorten die alleen in dit gebied voorkomen, Spaanse steenbokken en wilde katten.
  • Ten zuiden van Mallorca vind je het eiland Cabrera, dat in zijn geheel tot nationaal park (Nationaal Park Archipiélago de Cabrera) is uitgeroepen. Ondanks dat er in de Napoleontische oorlogen 9.000 Fransen gevangen gehouden werden en het tot aan 1980 een militair gebied was, is het vandaag de dag een van de mooiste natuurgebieden die Spanje herbergt. Om dit park te bezoeken kun je vanaf Colonia de Sant Jordi een boottocht maken.

Andere nationale parken in Spanje zijn o.a. Nationaal Park Cabañeros dat onder Madrid ligt, Nationaal Park Caldera de Taburiente op La Palma, Nationaal Park Garajonay op La Gomera, Nationaal Park Monfragüe in het westen van het land en Nationaal Park Picos de Europa in het noorden van Spanje.

Nog meer nationale parken in Spanje

Redenen Spanje - natuur

Een paradijs voor cultuurliefhebbers

Teatro Museo Dali in Figueres, Dalt Vila op Ibiza, Sagrada Família in Barcelona, Real Alcázar in Sevilla, het Alhambra in Granada, Castell Bellver op Mallorca, de oude stad van Salamanca, Santiago de Compostella in Noord-Spanje…

We kunnen nog wel even doorgaan, want er staan zo’n 50 locaties in Spanje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zo staat de hele binnenstad van Córdoba op de prestigieuze lijst. En als je een stedentrip Madrid hebt geboekt, heb je in de omgeving meer dan 10 steden die tot UNESCO Werelderfgoed zijn benoemd. Bijzonder!

Meer over de mooiste UNESCO Werelderfgoedsteden in Spanje

Redenen Spanje - cultuur

Prachtige hotels

Als je ergens veel mooie hotels vindt is het wel in Spanje! Wij komen keer op keer weer mooie nieuwe pareltjes tegen die op de bucketlist belanden. Deze hotels zijn stuk voor stuk een goede reden voor een vakantie naar Spanje.

Dit zijn de mooiste hotels in Spanje

De mooiste hotels per bestemming:

Redenen Spanje - hotels

Nog meer redenen voor een vakantie naar Spanje

  • Wil je graag naar de zon, maar wil je vooral niet te ver vliegen? Dan zit je goed in Spanje, want je hebt maar een korte reistijd. Op de Balearen ben je in ruim twee uur vliegen, het zuiden van Spanje is slechts drie uur vliegen en ook voor de Canarische Eilanden hoef je geen wereldreis te maken. Deze liggen op slechts 4,5 uur vliegen.
  • Een groot deel van werelds meest populaire steden vind je in Spanje. En dan hebben we het niet alleen over de hoofdstad Madrid of het populaire Barcelona; Spanje is een waar walhalla voor stedentrippers! Wat dacht je van Valencia, Málaga en Sevilla? Minder bekend maar net zo mooi zijn o.a. Córdoba, Cádiz, Bilbao en Granada.
  • Is culinair genieten voor jou een belangrijk onderdeel van je vakantie? Dan kun je toch nooit uitgekeken raken op Spanje. Elke regio heeft weer haar eigen specialiteiten; van lokale wijnen tot kazen. De beste hammen vind je in Salamanca en Extramadura, voor meer dan 40 (!) soorten kaas kun je terecht in Asturias en in Galicia kun je elke dag een andere vissoort eten. Maar kom ook maar door met alle tapas, sangria en paella!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele lokale festivals en de geweldige surfmogelijkheden. Hop, (weer) naar Spanje dus!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *