Sagrada Familía Barcelona

Sagrada Família in Barcelona: de kathedraal die nooit werd afgemaakt

Al eeuwen in aanbouw en dan toch echt in 2026 af? We hebben het natuurlijk over de veel besproken Sagrada Família in Barcelona. Tijd om dé belangrijkste bezienswaardigheid van de Spaanse stad onder de loep te nemen. Want gaat deze ook echt afkomen…? En hoe komt het dat deze eigenlijk nog niet af is…?

Het Sagrada van Antoni Gaudí

De Catalaanse architect Antoni Gaudí heeft voor een groot deel het straatbeeld van Barcelona gecreëerd. Zo heeft hij o.a. Park Güell, het populairste stadspark van Barcelona, ontwerpen in 1900 in opdracht van Eusebi Güell. De kleurrijke paviljoenen, markante wandelpaden en ontelbaar veel mozaïeken zijn een goed voorbeeld van de stijl die zo typerend is voor de kunstenaar.

Hoewel Park Güell een van de bekendste bezienswaardigheden is, is het niet de eerste opdracht die Gaudí kreeg. In 1833, vlak nadat hij zijn studie aan de Hogeschool van de Architectuur afrondde, kreeg hij de opdracht voor de Sagrada Família. Tot op de dag van vandaag is het voor velen nog steeds een raadsel hoe Gaudí deze opdracht als onbekende architectuur wist binnen te slapen.

Kennismaken met alle werken van Antoni Gaudí?
Bekijk ons aanbod

De geschiedenis van de Sagrada Família

Op 19 maart 1882 werd de eerste steen gelegd voor het enorme bouwwerk en sindsdien heeft de bouw vele ups and downs gekend. Zo had Gaudí in die tijd meerdere projecten lopen en kon hij zijn aandacht pas vanaf 1914 volledig op de Sagrada Família vestigen. Ruim 11 jaar later – een half jaar na de voltooiing van de eerste toren – Antoni Gaudí om door een noodlottig ongeluk. Hij werd nota bene aangereden door een tram onderweg van zijn huis (nabij de Sagrada Família) naar de kerk.

Sinds die tijd hebben diverse architecten, tekenaars, beeldhouwers en modelbouwers die samenwerkten met Gaudí zijn ideeën verder uitgewerkt en uitgevoerd. Maar door de Burgeroorlog eind jaren 30 stond de bouw een paar jaar stil en gingen er tekeningen, notities en foto’s van Gaudí verloren. Desalniettemin probeert het huidige team om de bouw van de Sagrada Família af te ronden zoals Gaudí dit in gedachte had.

Eigenlijk is het best bizar, maar de bouw van de Sagrada Família duurt inmiddels al langer dan de bouw van de vele immense piramides die je wereldwijd vindt.

Het ontwerp van de Sagrada Família

Gaudís opvatting van de Sagrada Família was gebaseerd op de tradities van de Gotische en Byzantijnse kathedralen. Daarnaast waren de structuren, vormen en geometrieën geïnspireerd door de natuur. Licht en kleur spelen ook een centrale rol in de Sagrada Família.

Alle achttien torens hebben een speciale betekenis. Zo is de toren in het midden gewijd aan Jezus Christus en eromheen zijn vier torens die de evangeliën voorstellen. De toren boven de apsis – een uitbouw die het koor van een kerk afsluit – vertegenwoordigt de Maagd Maria. De overige twaalf torens vertegenwoordigen de twaalf apostelen.

Ook het licht is een belangrijk onderdeel van Sagrada Família. Zo vind je binnenin genoeg gekleurd glas en tegels om het daglicht binnenin de kerk te weerspiegelen.

Om de bouw van de Sagrada Família te realiseren, is een breed scala aan materialen gebruikt. Zo is er o.a. gebruik gemaakt van zandsteen van de Montjuïc-berg. De materialen vereisen allemaal weer andere technieken en machines. Gaudí maakte duidelijk een plan van immens omvang!
Sagrada Família, Barcelona

Waarom is de Sagrada Família nog niet af?

Het zijn niet alleen eerdergenoemde factoren die er voor hebben gezorgd dat de bouw van de Sagrada Família nog steeds voortduurt; ook de bizarre kosten maken een snellere realisatie onmogelijk.

De kathedraal is een zogenaamde verzoeningskerk, wat betekent dat de bouw uitsluitend betaald mocht worden uit giften die in een speciaal fonds voor de Sagrada Família worden gestort. Sinds de jaren 80 is er een tweede inkomstenbron, de entreegelden.

En met het aantal bezoekers dat er sindsdien elke dag komen, gaat de realisatie inmiddels een stuk sneller. Niet zo gek als je je bedenkt dat er in het begin gemiddeld 2 personen per dag aan de kathedraal werkten en dit er nu 100 zijn.

De jaarlijkse kosten zijn inmiddels ca. € 25.000.000,-. En uitgaande van het huidige tempo wordt verwacht dat de kerk in 2026 af zal zijn. Mooi om in gedachte te houden, is dat je met jouw bezoek dus een steentje bijdraagt aan de voltooiing van de kathedraal.

Sagrada Família, Barcelona: bouw

Tickets voor de Sagrada Família kopen?

Om lange wachtrijen te voorkomen is het handig om je tickets voor de Sagrada Familía vooraf online te kopen. Dit kan eenvoudig bij onze partner Get Your Guide. Want zo kun je die lange rij eenvoudig skippen en houd je meer tijd over om andere bezienswaardigheden in Barcelona te bezoeken.

De openingstijden van de Sagrada Família verschillen per seizoen. De basiliek is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 of 19.00 uur enin het hoogseizoen zelfs tot 20.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden en overige praktische informatie op de officiële website van de Sagrada Familía.

Meer tips voor een bezoek aan de Sagrada Família

  • Doordat de kathedraal nog altijd wordt verbouwd, kan het zijn dat er delen zijn afgesloten.
  • Je kunt de torens van de Sagrada Família beklimmen voor een geweldig uitzicht, maar wanneer het hard waait, worden de torens gesloten. Kinderen jonger van 6 mogen uit veiligheidsoverwegingen niet naar buiten, kinderen tussen de 6 en 12 enkel onder begeleiding van een volwassene.
  • De kathedraal blijft een geloofshuis; kleed je dus gepast en met respect voor het geloof.
  • Bij het ticket is een audioguide inbegrepen. Houd er rekening mee dat deze niet in het Nederlands is. Je kunt wel kiezen voor o.a. de Engelse, Spaanse of Duitse variant.

Sagrada Família, Barcelona

Waar staat de Sagrada Família?

Je vindt de Sagrada Família in de relatief nieuwe wijk L’Eixample; Eixample betekent namelijk niet anders dan ‘uitbreiding’. In de 19e– eeuw werden de stadsmuren gesloopt en werd de het oude centrum hier feitelijk verlengd met deze wijk.

De wijk staat bekend om het vierkante stratenpatroon en binnen één van deze vierkantjes bevindt zich de wereldberoemde Sagrada Familía. Andere bekende plekken in de wijk zijn o.a. de winkelstraat Passeig de Gràcia en Casa Milà (ook van de hand van Gaudí).

Je bereikt de Sagrada Familía vanuit andere delen van de stad eenvoudig per metro. Zowel de L2 als de L5 stoppen bij de metrohalte Sagrada Familía. Maar je hebt ook de mogelijkheid om te verblijven in de wijk en dus op loopafstand van de kathedraal te verblijven. Hiervoor tippen we de volgende hotels:

  • Eric Vökel Sagrada Familia Suites is een modern boutique hotel op loopafstand van de iconische kathedraal. De appartementen zijn voorzien van alle gemakken en je kunt er rekenen op o.a. gratis WiFi en receptiepersoneel dat graag haar tips over de omgeving deelt.
  • Het eenvoudige Best Aranea ligt eveneens op loopafstand van de Sagrada Familía. Na een dag in de stad kun je relaxen op het dakterras mét uitzicht op de kathedraal.
  • Catalonia Sagrada Familia is de juiste keuze als je na een dag highlights spotten wel wat verkoeling kunt gebruiken. Het biedt namelijk een zwembad op het dakterras! Ook het ontbijtbuffet wordt goed gewaardeerd door onze reizigers.
  • Hotel Europark heeft een centrale ligging in Barcelona. Hierdoor zijn de bekende bezienswaardigheden, zoals de Sagrada Familía, in de Spaanse stad in no time te bereiken. Duik – na een dag slenteren door de stad – in het zwembad op het dakterras van dit driesterren hotel. Check dat uitzicht!
  • Op 20 minuten lopen van de Sagrada Familía ligt Majestic Hotel & Spa Barcelona. Ontspannen na een dagje cultuur snuiven is hier geen opgave. Neem een duik in het zwembad op het dakterras of neem een break in het wellnesscentrum. Sportievelingen kunnen terecht in het fitnesscentrum.

Wanneer ga jij de Sagrada Família bewonderen?

Sagrada Família, Barcelona: hotels

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Sagrada Família in Barcelona: de kathedraal die nooit werd afgemaakt

  1. Net buiten Barcelona ligt colonia Güell, is ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Daar heeft Gaudí ook in opdracht voor Güell aan gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *