Park Güell Barcelona

Park Güell, een kleurrijke must-see in Barcelona

Zeg je Barcelona, zeg je Gaudí. De Spaanse architect is het meesterbrein achter het bekendste (en kleurrijkste) park van Barcelona. We hebben het natuurlijk over Park Güell. Benieuwd naar deze must-see in de Spaanse stad? Kijk maar mee! 

Wat is Park Güell?

Park Güell is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Barcelona. Het ligt in het district Gràcia en heeft een oppervlakte van ca. 12 hectare. Voor de beeldvorming; dat zijn meer dan 20 voetbalvelden.

Het is dan ook niet zomaar een park… Naast een groene oase, vulde Antoni Gaudí het park met kleurrijke kunstwerken en bijzondere sculpturen.

Door de bouw tegen een berg zijn er verschillende verdiepingen in het park van Gaudì in Barcelona. Je slingert langs dennenbossen, lanen vol palmen en stenen pergola’s. Ja, Park Güell is écht de moeite waard.

Park Güell Barcelona: typisch Gaudí
In Park Güell is de stijl van Gaudí goed te zien: moderne vormen, veel kleur en amper rechte lijnen

De geschiedenis van Park Güell

Eusebi Güell was de beschermheer en goede vriend van Gaudí. In 1900 vroeg hij Gaudí om een ontwerp te maken voor zijn stuk land op de berg Turó del Carmen. Het idee? Een luxe tuinwijk met 60 huizen voor rijke families, veel groen én uitzicht over de stad. Daarbij namen ze de Engelse landschapstuinen als voorbeeld.

De grond op de Spaanse berg was wel heel droog en kaal. Gaudí wilde zich zo veel mogelijk aanpassen aan de omgeving (in plaats van andersom) en liet zich inspireren door de natuur. Hij ontwierp viaducten, wegen en gangen werden uitgraven en er kwamen opslagpunten voor water. Uiteraard in zijn unieke stijl.

Lees meer over de werkwijze van Gaudí

De bouw was al begonnen toen bleek dat er amper interesse was. Rijke families wilden niet ‘buiten de stad’ of ‘op een berg’ wonen. Slechts twee huizen werden verkocht. Tijd voor een nieuw plan; een unieke privétuin voor evenementen en (dans)optredens.

Na de dood van Güell (1918) verkocht zijn familie het park aan de gemeente. In 1926 werden de deuren geopend voor publiek. Sinds 1984 staat Park Güell – samen met andere werken van Gaudí – op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De bekendste bezienswaardigheden in Park Güell

Bij de grote ingang staan twee bijzondere huisjes die zo uit een sprookje lijken te komen komen. Het ene werd gebruikt als wachtershuis, het andere als portierswoning.  Je loopt daarna direct tegen de Drakentrap aan. Hier ligt ook de bontgekleurde salamander, beter bekend als El Drac (de draak). Het reptiel wordt gezien als de bewaker van het park en is versierd met kleurrijke mozaïeken. Iets verder op de trap kan je trouwens nog een echte drakenkop spotten.

Park Güell: salamander el Drac
El Drac – de beschermer van Park Güell – wordt vaak vergeleken met een hagedis, leguaan of slang

Bovenaan de trap loop je zo Sala Hipostila in, ook bekend als de Zaal van de 100 zuilen. Zoals je van Gaudí kan verwachten zijn het geen klassieke zuilen. Hij koos voor een scheef ontwerp en een plafond met koepeltjes van mozaïek.

Boven de zuilen ligt het Natuurplein met de kleurrijke bank. Deze bank slingert langs het plein en is (wederom!) rijk versierd met mozaïek. Gaudí koos vooral blauwe, groene en gele tegeltjes, die staan voor geloof, hoop en liefde. In het patroon zijn symbolen zoals sterrenbeelden en bloemen te herkennen. Check ook zeker het uitzicht, prachtig!

Tegenwoordig is de bank een populaire foto-spot, vroeger de plek waar gasten zaten te genieten van openluchtshows. Het natuurplein was destijds het Griekse theater van Park Güell.

Wat je nog meer kan zien in Park Güell

De twee huizen die wél werden verkocht? Dat zijn Casa Trias (niet toegankelijk) en het roze huis met de hoge toren. In die laatste woonde Gaudí met zijn vader en nichtje. Met een ticket kan je daarbinnen het Casa Museu Gaudí bezoeken, een museum dat helemaal aan Gaudí is gewijd.

In de Oostenrijkse tuinen loop je tussen de mediterrane planten en bomen. Wandel daarna op je gemak langs de bijzondere viaducten en de rotsachtige gangen. Van een afstandje kan je zien hoe Casa Larrard – het voormalige huis van Güell – is omgebouwd tot school.

Nog niet moe? Klim naar Turó de les Tres Creus – drie grote kruizen boven op de berg – en geniet van het uitzicht.

Park Güell: Gaudi House Museum
Het roze huis was vroeger het huis van Gaudì en is nu een museum

Tickets voor Park Güell

Lange tijd was een deel van Park Güell gratis te bezoeken. Sinds 2023 moet je voor het hele park betalen. Let op: sinds 1 juli 2024 worden tickets voor Park Güell alleen online verkocht. Dit kan o.a. via de Nederlandse website van onze partner GetYourGuide.

Een standaardticket voor Park Güell is geldig in alle openbare gebieden, inclusief een deel van het bos en de panoramische uitzichtpunten. Met een combi-ticket kan je daarnaast het Casa Museu Gaudí bezoeken. Voor liefhebbers zijn er diverse rondleidingen te boeken.

Het park werkt met een bezoekerslimiet; elk halfuur mogen er max. 700 mensen naar binnen. Ze zijn daarom vrij strikt met tijdsloten. Je bestelt een ticket voor Park Güell voor een bepaalde tijd en hebt vanaf dat moment max. 30 minuten om naar binnen te gaan. Daarna is je ticket niet meer geldig (zonde!). Goed om te weten: eenmaal binnen mag je zo lang blijven als je wil.

Tips voor een bezoek aan Park Güell

  • De openingstijden verschillen per seizoen. Bekijk op de website van Park Güell voor de actuele tijden.
  • Zorg dat je op tijd tickets bestelt; het park is vaak al een paar dagen van tevoren volgeboekt. Het is meestal relatief rustig in de vroege ochtend en het einde van de middag.
  • Tickets hoef je niet per se te printen; een digitale versie op je telefoon is genoeg.
  • Draag goede schoenen. Er zijn veel hoogteverschillen en niet alle paden zijn betegeld.
  • Neem genoeg water en evt. wat te eten mee. Dat kan je onderweg niet kopen.
  • Download voor je bezoek de app ‘Park Güell Visita Inclusiva’. Er is gratis WiFi in het park waarmee je QR-codes kan scannen voor meer informatie.

Hoe kom je bij Park Güell?

Slaap je in de buurt of houd je van een stevige wandeling? Dan kan je te voet naar Park Güell. Er zijn meerdere ingangen: aan de Carrer Marianao, aan de Carretera del Carmel, aan de Carrer de Larrard (via Carrer d’Olot en Carrer Marianao) en aan de Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya. Bij die laatste kan je een stuk met de roltrap.

De meeste mensen nemen de metro naar Park Güell. Maak gebruik van lijn 3 en stap uit bij de halte Lesseps. Het is dan nog ca. 1,5 km naar het park (deels met de roltrap). Je kan ook met de openbare bus; neem dan lijn H6 of D40. Met de hop-on-hop-off bus stap je uit bij de halte Park Güell.

Park Güell: Drakentrap en Sala Hipostila
Bij de grote ingang van Park Güell zie je direct de Drakentrap en Sala Hipostila

Nog een paar leuke weetjes over Park Güell

  • De mozaïekstijl die je overal terugziet heet trencadís (Catalaans voor ‘gebroken’). Bij deze methode worden gebroken materialen zoals tegels, glas en stenen gebruikt. Een patroon of vorm ligt daardoor vooraf nooit helemaal vast.
  • De Zaal der 100 zuilen heeft helemaal geen 100 zuilen… Het zijn er ‘maar’ 84.
  • De bank op het Natuurplein is met haar 110 meter de langste gegolfde bank ter wereld.
  • Parc Guëll, Parc de Güell, Park de Güell, Parco Güell… Het is toch écht Park Güell. Een park dat geïnspireerd is door Engelse tuinen hoort ook een Engelse naam te hebben, aldus Eusebi Güell.
  • Er worden per jaar ruim 4,4 miljoen tickets verkocht. Een deel van de lokale bevolking mag gratis naar binnen.
Park Güell: bank met mozaïek
De trencadís zie je overal terug in Park Güell, ook bij de bekende bank

De leukste hotels bij Park Güell

Nog geen hotel voor jouw stedentrip naar Barcelona geboekt? We tippen nabij Park Güell deze hotels:

  • It’s all in the name: Catalonia Park Guell. Dit comfortabele hotel ligt op een kwartiertje lopen van het park. Naast de goede ligging kan je rekenen op o.a. een dakterras met zwembad en ligbedjes. Zonnebril op en relaxen maar!
  • Op zoek naar een hotel zonder te veel poespas? Dan zit je goed bij Hotel Travessera. Dit stadshotel biedt nette kamers met o.a. airco en gratis WiFi. Als je boekt o.b.v. logies en ontbijt ga je met een goedgevulde buik op stap. Park Güell ligt op ca. 1,5 km.
  • Bij Aparthotel Bertran ga je voor het gemak van een appartement én de luxe van een hotel. Spring je bed uit voor een work-out in de fitnessruimte of maak direct een ontbijtje in de kitchenette. Op het dakterras wacht een zwembad voor de nodige verkoeling.
  • Hotel Ilunion Bel Art ligt op ca. 1,5 km Park Güell maar ook op ca. 1 km van Sagrada Família. Ideaal als je beide meesterwerken van Gaudí wil bewonderen tijdens je tijd in Barcelona. Fijn; je kan o.b.v. logies en ontbijt boeken.
  • Catalonia Park Putxet ligt naast Parc del Turó del Putxet én op loopafstand van park Güell. Lekkerbekken schuiven ’s morgens aan voor het ontbijt, halen in de buurt een broodje voor de lunch en reserveren voor het diner een tafeltje in het hotelrestaurant. Uitbuiken kan je op het dakterras met zwembad.
Park Güell met eigen ogen zien?Boek jouw stedentrip

Wat is ons betreft is Park Güell echt de moeite waard. We zijn benieuwd naar jouw ervaring!

OVER DE AUTEUR

July

Nieuwe plekken ontdekken - zowel bekend als onbekend - is een van de leukste dingen om te doen. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter combineer ik mijn passie voor schrijven en reizen. En er zijn nog zó veel bestemmingen die ik wil bezoeken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *