Parc-Guell

Park Güell, een kleurrijke must-see in Barcelona

De bouwwerken van Antoni Gaudí domineren het straatbeeld in Barcelona. De Sagrada Família is daarvan de bekendste. Een andere must-see van zijn hand is het wereldberoemde Park Güell. We vertellen je alles over deze bijzondere bezienswaardigheid in de Spaanse stad.

Park Güell vormt een uitstekend rustmomentje om te ontsnappen aan de drukte en hitte van Barcelona. Neem plaats op een bankje en pak dit artikel erbij om jouw reisgenoten te plezieren met wat leuke wetenswaardigheden over het park.

De geschiedenis van Park Güell

Alles over Parc GüellWe starten met een kort geschiedenislesje. Het park was een idee van de Catalaanse ondernemer Eusebi Güell, die op de plek een tuinwijk wilde bouwen met 60 woningen. Hij deed inspiratie voor de wijk op tijdens zijn tijd in Engeland, omdat hij groot fan was van de Engelse landschapstuinen en romantische tuinarchitectuur.

In 1900 gaf Güell de opdracht aan Gaudí op de tuinwijk te ontwerpen. Het werd echter niet direct een doorslaand succes. Het stadsbestuur zag er geen brood in en er was weinig animo om op deze locatie te wonen. Daarom werden er slechts twee huizen gebouwd. In een van deze huizen heeft Gaudí 20 jaar lang gewoond. Hierin is tegenwoordig een klein Gaudí-museum gevestigd.

Gaudí wilde vervolgens van Park Güell een recreatiepark maken met op natuur geïnspireerde architectuur en uiteindelijk komt dat het dichtstbij met de huidige situatie. Sinds 1923 is het park eigendom van de gemeente Barcelona en sinds 1984 staat het park – samen met andere werken van Gaudí – op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wat je kunt verwachten in Park Güell

Park Güell heeft een oppervlakte van ca. 15 hectare. Voor de beeldvorming; dat zijn meer dan 20 voetbalvelden. In het park – dat bestaat uit meerdere verdiepingen – worden dennenbossen afgewisseld met lanen vol palmen en slingerende paadjes, stenen pergola’s en in het landschap geïntegreerde trappen. Daarnaast is er een groot plein (waarover later meer) en vind je er diverse bontgekleurde mozaïekversieringen.

De salamander

Alles over Parc Güell - salamanderBij de ingang van het park staan twee typische Gaudí-huisjes. Deze waren bedoeld als receptie en een huis voor de conciërge voor de tuinwijk. Tegenwoordig dienen ze als ingang van het park en kun je er souvenirtjes kopen.

Bij binnenkomst zie je twee grote trappen waarmee je de eerste verdieping van Park Güell bereikt. Hier staat ook de bontgekleurde salamander, beter bekend als El Drac (de draak). Het reptiel is het symbool van het park en versierd met ‘trencadis’, een mozaïek-techniek die bestaat uit gebroken stukjes keramiek. Geloof ons; dit zul je nog veel tegenkomen in de rest van het park.

Zuilen, zuilen en nog een zuilen

Als je bovenaan de trappen komt, kom je terecht in de Sala Hipóstila. Deze ruimte wordt ook wel Sala de Cien Columnas genoemd, ofwel de zaal van honderd zuilen. Deze naam klopt echter niet helemaal; er staan namelijk maar 86 zuilen. Kijk zeker even omhoog, het plafond is namelijk prachtig versierd met – jawel! – mozaïek. Dankzij de goede akoestiek is dit een uitstekende plek voor straatmuzikanten, dus zorg ook voor wat kleingeld.

Centrale plein

Alles over Parc Güell - bankBovenop de Sala Hipóstila bevindt zich een gigantisch plein. Oorspronkelijk zou het plein dienst doen als theater, waar de bewoners samen konden komen als er iets te vieren was. Dat is er niet van gekomen, maar het plein is wel echt een plaatje.

Dat geldt met name voor de bank die al kronkelend rondom het plein loopt. De bank is (wederom!) rijkelijk versierd met mozaïek, waarbij Gaudí met name blauwe, groene en gele tegeltjes gebruikte. Hij koos deze kleuren niet zonder reden. Ze staan voor geloof, hoop en liefde. In de bank kun je verschillende symbolen als sterrenbeelden en bloemen herkennen.

Vanaf de balustrade op het plein heb je een schitterend uitzicht over de stad. Dit is ook meteen het meest gefotografeerde plekje van het park.

Praktische tips voor een bezoek aan Park Güell

  • Park Güell is, zoals we hierboven al aanstipten, gigantisch groot. Neem dus zeker de tijd om alle leuke doorkijkjes, zuilengalerijen, hoekjes en trappetjes te ontdekken. Relax daarna ook even op een bankje om simpelweg mensen te kijken of te genieten van het Spaanse zonnetje.
  • Het park is gemakkelijk bereikbaar. Pak metro-lijn 3 en stap uit bij Vallarca. Vanaf hier is het nog ca. 700 m stijl omhoog lopen. Heb je hier geen zin in? Vanaf het metrostation gaat er ook een roltrap omhoog.
  • Delen van het park zijn gratis toegankelijk, maar dit geldt niet voor bovengenoemde must-sees. Kaartjes zijn te koop bij de ingang van het park en kosten ca. € 10,- voor volwassenen. Geen zin om in de rij te staan? Bestel dan alvast jouw tickets van tevoren via onze partner GetYourGuide.
  • Check op de officiële website van Park Güell wat de openingstijden van het park zijn.
Alles over Parc Güell, Catalonia Park GuellOp zoek naar een goede uitvalsbasis voor een bezoekje aan Park Güell? Dan is Catalonia Park Guell, dat op ca. een kwartiertje lopen ligt, een goede optie. Na een dagje door het park struinen kun je heerlijk relaxen op het dakterras mét zwembad.

Kun jij niet wachten om Park Güell met eigen ogen te gaan bewonderen? Plan dan snel & voordelig jouw stedentrip naar Barcelona.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *