UNESCO Werelderfgoedsteden in Spanje: Cuenca

De mooiste UNESCO Werelderfgoedsteden in Spanje

Meer dan 1.000 plekken op de wereld zijn door UNESCO tot Werelderfgoed bestempeld. Maar liefst 44 hiervan vind je in Spanje. Tijd om een kijkje te nemen in de mooiste steden die op deze bijzondere lijst staan.

UNESCO Werelderfgoed in een notendop

Een kleine inleiding voor de lezers die nog niet bekend zijn met UNESCO; deze organisatie zet zich o.a. in om cultuur te beschermen. Dit doen zo o.a. door speciale monumenten, maar ook steden tot Werelderfgoed uit te roepen. Hiermee krijgen deze plekken een bijzondere staat van bescherming zodat wij er met zijn alleen zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Van de 44 Spaanse vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn er maar liefst 15 vermeldingen van een stad. Tijd om onze favorieten op een rij te zetten. Een groot deel daarvan ligt op korte afstand van Madrid, waardoor je meerdere steden in één weekend kunt bezoeken. Leuk!

Cordóba

UNESCO Werelderfgoedsteden in Spanje: CordobaDeze Andalusische stad, ten noorden van Málaga en ten oosten van Sevilla, herbergt meer dan 2.000 jaar geschiedenis. Je ziet de invloed van de Romeinen, Joden, Arabieren en Christenen nog altijd samen in het stadsbeeld. Niet heel erg verrassend dat UNESCO deze stad op waarde weet te schatten en de hele binnenstad aan hun lange lijst toevoegde.

Lang, lang, lang geleden – zo rond de 10e eeuw – was Cordóba een van de grootste steden ter wereld. Nu legt de stad het af tegen Spaanse ‘rivalen’ als Sevilla, Barcelona & Madrid. Maar… vergis je niet, eenmaal in de stad zal je ongetwijfeld verliefd worden. Alleen al op hét symbool van Córdoba, de enorme moskee Mezquita.

UNESCO Werelderfgoedsteden in Spanje: Cordóba, Hacienda Posada De VallinaJezelf onderdompelen in Andalusische sfeer? Dat kan in Hacienda Posada De Vallina, dat gevestigd is in een traditioneel Andalusisch huis. Het hotel ligt in de Joodse wijk van Córdoba, nabij de bekende moskee.

Ibiza-Stad

UNESCO Werelderfgoedsteden in Spanje: Ibiza-StadLaten we meteen even een vooroordeel wegnemen; de status UNESCO Werelderfgoed zegt niets over de oudheid of stoffigheid van een monument of stad. Dat bewijst de volgende Spaanse UNESCO Werelderfgoedstad op het lijstje.

De historische stadskern van het bruisende Ibiza-Stad staat namelijk sinds 1990 op de befaamde lijst. Waarom de hoofdstad de eer heeft om zich te voegen bij andere Spaanse UNESCO Werelderfgoedsteden? Dalt Vila, zoals de stadskern heet, stamt uit de 16e eeuw en is een van de best bewaarde vestigingen rond de Middellandse Zee. Slenter door de smalle straatjes en waan je even terug in de tijd.

UNESCO Werelderfgoedsteden in Spanje: Ibiza-Stad, Hotel Pierre & Vacances El PuertoGoede hotels in Dalt Vila zelf zijn zeldzaam en ook nog eens duur. Liever verblijf je net buiten de historische kern. Bijvoorbeeld in Hotel Pierre & Vacances El Puerto. Dit eenvoudige maar nette complex ligt op nog geen 500 m lopen van de ingang van Dalt Vila.

UNESCO Werelderfgoedsteden ontdekken vanuit Madrid

UNESCO Werelderfgoedsteden in Spanje; SegoviaWist je dat van de 14 UNESCO Werelderfgoedsteden het grootste deel rondom Madrid ligt? Huur tijdens een verblijf in de Spaanse hoofdstad een auto en maak bijvoorbeeld een rondtour langs Ávila, Cuenca, Segovia en Toledo. Deze steden liggen allemaal op minder dan twee uur rijden van Madrid.

  • Ávila dankt haar eervolle vermelding aan de bijzondere middeleeuwse stadswallen. Een wandeling door de historische stadskern brengen je daardoor direct terug in de tijd.
  • Cuenca heeft een wel heel bijzondere bijnaam; de hangende stad. Waarom deze naam? De stad ligt op de rand van een rots en sommige huizen hangen letterlijk over de rand. Een bijzonder gezicht. De stad werd gesticht door de Moren en vanaf dat moment hebben diverse heersers hun waarde aan de stad toegevoegd. Het gevolg? Genoeg mooie monumenten om de stad in 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst te plaatsen!
  • Segovia neemt je mee op reis door de geschiedenis van Spanje. Neem een kijkje in de citadel en bewonder de kathedraal, kerken en paleizen. Ook het oude aquaduct is een bezoek waard.
  • Toledo is dit jaar niet alleen de gastronomische hoofdstad van Spanje, je vindt in deze stad ook een hoop cultuur. Met dank aan de invloed van Arabieren, Joden en Christenen.

Ben jij wel eens in een van deze bijzondere UNESCO Werelderfgoedsteden geweest? We horen graag jouw verhalen!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *