Cappadocië turkije: ballonvaart

Cappadocië, een werelds natuurwonder in Turkije

Cappadocië is een gebied dat je een keer in je leven gezien moet hebben. Dit enorme gebied in Turkije is op natuurlijke wijze ontstaan en bestaat o.a. uit feeënschoorstenen, tufsteenkegels en ondergrondse steden. Cappadocië is een echt natuurwonder en staat daarom volledig terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Waar ligt Cappadocië?

Cappadocië ligt precies in het midden van Turkije, in de provincie Anatolië, 300 km ten zuidoosten van Ankara. Dit gebied heeft een oppervlakte van maar liefst 800 km² en ligt aan de voet van de vulkanen Erciyes Dag (bijna 4.000 m hoog) en Hasan Dag (ca. 3.200 m hoog).

Waar dankt Cappadocië haar populariteit aan?

Cappadocië – in Turkije ook wel Kapadokya genoemd – is erg populair en zul je in iedere toeristische folder of op Instagram wel terug vinden. Laat je hier niet door weerhouden om juist niet te gaan! Het sprookjesachtige gebied staat bekend om haar rotsen in de vorm van puntmutsen (ook wel ‘feeënschoorstenen’ genoemd), ondergrondse steden en mysterieuze schuilkerkjes. Ga je mee op reis naar dit sprookjesachtige deel van Turkije?

Geologische geschiedenis van Cappadocië

De geschiedenis van Cappadocië is noemenswaardig. Miljoenen jaren geleden is dit gebied ontstaan door twee grote vulkaanuitbarstingen. Door de lavastromen van de vulkanen Ercyies Dagi en Hasan Dagi ontstond gloeiend gesteente. Toen dit door ontploffende gassen werd verpulverd, ontstonden er enorme asregens.

Deze as werd steeds vaster en bestond uit meerdere lagen. De onderste laag bestond uit tufsteen, een gesteente dat voornamelijk uit vulkanisch as bestaat. De buitenste laag werd gevormd van basalt, een vulkanisch stollingsgesteente dat ontstaat door de stolling van lava of magma.

Wind en regen hebben ervoor gezorgd dat de tufsteen werd weggevreten via spleten in het basalt, erosie zorgde er vervolgens voor dat de vorm van het gesteende veranderde. Het resultaat: bijzondere natuurlijke rotstuinen.

De Turkse regering heeft enkele kleine delen van het gebied uitgeroepen tot nationaal park. Op deze manier hoopt zij de natuurlijke rotstuin te beschermen.

Cappadocië, Turkije

Ondergrondse werelden

Naast de geologische geschiedenis, zie je in Cappadocië ook duidelijke sporen terug die erop wijzen dat hier ooit mensen woonden. Ondergronds, wel te verstaan. Honderden jaren geleden verschool de bevolking van Cappadocië zich onder de grond, in een van de 250 grottencomplexen die waren gehakt uit het vulkanisch tufsteen.

Cappadocië werd onderverdeeld in verschillende grote verborgen steden die onderdak bood aan duizenden mensen. Nevşehir is de hoofdstad en een belangrijke verkeersknooppunt naar de andere ondergrondse steden.

Bij de sloop van vervallen woningen in 2013 troffen bouwvakkers in de buurt van het kasteel op de heuvel van Nevşehir een netwerk van ondergrondse kamers en tunnels aan. Dit gebied is onderzocht en ze kwamen o.a. documenten tegen waarin staat dat er ca. dertig grote watertunnels in dit gebied waren. Verder onderzoek leidde in 2014 tot de ontdekking van woonruimten, keukens, wijnkelders en trappen. Bijzonder waren ook de lijnzaadpersen, welke dienden voor de productie van lampenolie om de stad van licht te voorzien. Omdat archeologen nog bezig zijn met de stad op de kaart te stellen en het gevaarlijk is omdat er nog tufsteen naar beneden kan vallen, kun je Nevşehir nog niet in zijn geheel bezoeken.

Enkele steden die je wel kunt bezoeken zijn:

 • Derinkuyu. Deze stad is in 1963 bij toeval ontdekt. Deze stad telt zeven verdiepingen met o.a. huizen en kerken.
 • Kaymakali. Deze stad werd een jaar later dan Derinkuyu opgegraven. De stad ligt aan de rivier de Kizilirmak bij Kaymali.
 • Tatlarin (ook wel Acigol genoemd). Deze in 1965 ontdekte stad was zwaar verwaarloosd. Na enkele opknapbeurten is deze stad prachtig om te zien. Bijzonder zijn de toiletten die gemaakt zijn in de rotsen.

Cappadocië Turkije, vrouw

Wandel langs de feeënschoorstenen van Cappadocië

Een van de natuurverschijnselen die je in Cappadocië ziet, is de feeënschoorsteen. Deze kegelvormige rotsformaties danken hun naam aan hun uiterlijk: ze lijken namelijk op schoorstenen. Volgens de legende leefden er onder de schoorstenen feeën in ondergrondse woningen die mensen ontvoerden. Dit heeft ertoe geleid dat deze rotsformaties feeënschoorstenen worden genoemd.

Het is mogelijk om langs de feeënschoorstenen te wandelen. Beroemde wandelroutes zijn die tussen Göreme en Zelve, waar je bijna niet weet waar je moet kijken. Ook de Rozen en Rode Vallei zijn de moeite waard om tussen door te lopen en geven je een goed beeld van het landschap. De Uludere Vallei laat zien dat Cappadocië ook steile en smalle kloven heeft.

Cappadocië Turkije, schoorstenen

Must-sees van Cappadocië

Naast ondergrondse steden en prachtige rotsformaties, kun je in Cappadocië nog meer bezienswaardigheden bezoeken en activiteiten ondernemen. Enkele aanraders zijn:

 • Het openlucht museum van Cappadocië. Ongeveer 1,5 kilometer buiten het dorp Göreme vind je in dit museum een groot kloostercomplex. Hier zie je veel, in rotsen gelegen, kerkjes met Byzantijnse bouwkunst.
 • De Liefdes Vallei. Deze is wereldberoemd en ligt op de weg naar het openluchtmuseum van Göreme. Stop zeker even wanneer je deze vallei passeert, hoe dichterbij je komt, hoe mooier hij namelijk wordt.
 • Het dorpje Üçhisar. Dit dorpje, bekend van vele ansichtkaarten, is een immense rots vol grotwoningen die ver boven alles uit steekt. Bezoek dit dorpje in de namiddag, want door de zachte zonnestralen levert dit prachtige beelden op.

Cappadocië bezoeken?

Er is één nadeel aan Cappadocië; het ligt in het binnenland, best ver weg van alle badplaatsen. Als je Cappadocië bezoekt, zal dit dan ook een lange dagtrip worden. Je kunt o.a. bij de reisleiding vragen naar excursiemogelijkheden of vooraf jouw trip boeken via onze partner GetYourGuide.

Tip van ons: het is mogelijk om met een heteluchtballon boven de ravijnen van Cappadocië te zweven. Je hebt een fantastisch uitzicht over de valleien die in elkaar over gaan en ook het landschap komt volledig tot zijn recht. Liever met beide benen op de grond? Je kunt ook wandelingen maken in het gebied.

Heb jij Cappadocië al eens bezocht en wat vond jij van dit natuurwonder?

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

1 thoughts on “Cappadocië, een werelds natuurwonder in Turkije

 1. Ik ben ooit in cappadocia geweest en was verbijsterd, zoiets had ik nog nooit gezien en zal dit ook nooit meer ergens zien. Ik heb daar een ballonvaart meegemaakt en werd er helemaal stil van, kreeg zelfs tranen in mijn ogen.
  Nu zit ik in een rolstoel en zal er nooit meer heen kunnen. Maar gelukkig zit deze reis nog helemaal in mijn geheugen en zal hij daar altijd blijven, nou ja, ik ben nu 82 dus lang zal het niet meer duren.
  Alle mensen die ik moet vertel ik over dit bijzondere landschap.
  Groeten,
  Annemarie Kruijne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *