Turkse keuken specialiteiten

Turkse keuken! Deze specialiteiten moet je proeven

Het gevaar van een vakantie in Turkije? Je verblijft o.b.v. all inclusive en eet je buikje rond in het hotel, máár krijgt niets mee van de Turkse keuken. Zo zonde, want de Turkse specialiteiten zijn om jouw vingers bij af te likken. Ga dus minimaal één keer per vakantie buiten de deur eten. Dat kan ook nog eens heel goedkoop!

De Turkse keuken in een vogelvlucht

Als je in Turkije ergens op kunt rekenen als je uit eten gaat, is het veel variatie. Sterker nog; na de Franse en Chinese keuken wordt de Turkse keuken gezien als een van de meest veelzijdige ter wereld. En ook één de de voornaamste; topchefs over de hele wereld roemen de specialiteiten uit het populaire vakantieland.

Waar deze enorme variatie aan specialiteiten in Turkije vandaan komt? Simpelweg de invasie van vreemde volkeren én de strategische ligging. Je vindt er invloeden uit Europa, maar nog meer uit Centraal-Azië. In Turkije wonen daarnaast diverse (Turkse) volkeren met elk hun eigen specialiteiten en lokale verschillen. Samen zorgt dit voor een explosie aan gerechten!

De hoofdingrediënten in de Turkse keuken

Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten kom je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.

En daarmee maken we direct een uitstapje naar Griekenland. Herinner je de Griekse tzatziki? Deze is feitelijk overgewaaid uit Turkije. De Turkse keuken heeft namelijk ook veel invloed gehad op de keukens in Europa en het Midden-Oosten. En daar is de tzatziki slechts een voorbeeld van.

Yoghurt is overigens slechts een van de vele zuivelproducten die gebruikt worden in de Turkse keuken. Het land kent een agrarische achtergrond en ze werken veel met de melk van koeien en schapen. Niet alleen yoghurt, maar ook kaas en boter spelen daardoor een belangrijke rol in de Turkse specialiteiten.

Een goede start van de dag

Maar daar blijft het niet bij; ook gebraden en gekookte groenten komen regelmatig op tafel, evenals omeletten en soepen. Deze ontbijtsoepen (ook wel dunne soepen genoemd) zijn verzameld onder de naam çorba worden in veel varianten geserveerd. Van tavuk (een simpele kippensoep) tot paça (soep met schapen- of koeienhoofd).

Het Turkse woord voor ontbijt is kahvaltı. Dit betekent letterlijk ‘voor de koffie’. En dit betekent ook meteen dat ze traditioneel geen koffie bij het ontbijt drinken, maar thee.
Turkse keuken specialiteiten: thee
Turken drinken doorgaans geen koffie bij het ontbijt, thee kan natuurlijk wel

Wat je zoal kunt eten in Turkije?

Oók in overvloed te verkrijgen in Nederland, maar in Turkije smaakt het toch net lekkerder; döner kebab. Döner staat voor draaiend vlees en dat is ook wat het is. Het vlees draait aan een spit en wordt al draaiende verhit tot het gaar is.

Eenmaal gaar? Dan wordt het met een speciaal mes van het spit afgesneden, in heel dunne plakjes. Deze worden geserveerd met rijst of friet en een rijke salade met o.a. tomaat. Het kan daarnaast geserveerd worden in een broodje.

Overigens; de traditionele döner kebab wordt gemaakt van pittig lamsvlees, maar inmiddels zijn er allerlei variaties te verkrijgen. Mocht je niet van lam houden, er zijn ook varianten met kalkoen, kip of kalfsvlees.

Wil je all the way de Turkse keuken ervaren? Bestel bij jouw döner kebab het drankje ayran, precies zoals de Turken traditioneel zelf doen. Het drankje is ontstaan in Centraal-Azië, waar de Turkse nomaden ooit hun oorspronkelijke woongebied hadden. Wat je kunt verwachten? Een licht mousserend drankje van gegiste geitenmelk, dat sterk doet denken aan yoghurt.

Turkse keuken specialiteiten: döner kebab
Döner kebab is een belangrijke specialiteit in de Turkse keuken

Meer specialiteiten uit de Turkse keuken

Benieuwd naar wat je nog meer kunt eten in Turkije? We hebben nog wat specialiteiten uit de Turkse keuken voor je op een rij gezet:

  • Eén van de bekendste sauzen uit de Turkse keuken is cacık. Feitelijk is dit de voorloper van de Griekse Tzatziki. Het werd al gemaakt ten tijde van het Ottomaanse rijk. De hoofdingrediënten van de saus – die nog net niet overal bij geserveerd wordt – zijn yoghurt, knoflook, kruiden, olijfolie en komkommer.
  • Zie je regelmatig het woord dolma op de kaart staan? Dit zijn groenten – veelal wordt gekozen voor courgettes, aubergines, tomaten of paprika – gevuld met ingrediënten als kruiden, ui, gehakt en rijst. Turkije kent overigens een rijke vegetarische keuken. Zo zijn er ook dolma’s gevuld met rozijnen en noten.
  • Een variant op de dolma is de sarma. Deze kennen eenzelfde vulling als de dolma, alleen wordt de vulling niet in groenten ‘gegoten’, maar gerold in een blad van bijvoorbeeld snijbiet, witte kool of druif.

Een avondje mezzes

Waar Spanjaarden gaan voor de tapas, hebben de Turken mezzes. Deze kleine gerechten vormen samen een voorgerecht, maar als je er echt veel op tafel zet, is het gezamenlijk een hoofdgerecht.

Wat er zoal op tafel gezet wordt tijdens een avondje mezzes? Cacık mag niet ontbreken en dat geldt ook voor humus. Ook baba ganoush, een spread van gepureerde aubergine, is een geliefde Turkse specialiteit. Piyaz is een soort salsa met bonen en acılı ezme is een pittige dip die je wel moet proberen.

De mezzes worden vaak begeleid door zuurdesembrood, platbrood of pita. Ook olijven en kaas worden standaard geserveerd bij mezzes. Wijntje erbij (het liefst een lokale!) en jouw avond is compleet.

In veel Zuid-Europese landen geldt de regel dat men doorgaans later dineert dan in Nederland. In Turkije hebben ze daar niet echt een richtlijn voor. Ze hebben er feitelijk maar één; geniet van de Turkse keuken wanneer je honger hebt. En dat is een motto waar wij heel blij van worden. Jij?

Kennismaken met de Turkse keuken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *