Colosseum Rome

Het Colosseum: waarom je deze topper niet mag missen in Rome

Wie aan Rome denkt, denkt aan het Colosseum. En terecht! Dit enorme amfitheater is een icoon. Niet alleen van de stad, maar van heel Italië. Sta je straks voor die oude muren, dan voel je de geschiedenis bijna onder je voeten trillen. Benieuwd waarom jij het Colosseum echt moet zien? We vertellen je alles wat je moet weten!

Het Colosseum werd ooit – in 80 na Christus – gebouwd als hét entertainmentcentrum van het oude Rome. Gladiatoren, wilde dieren en shows: het volk kwam massaal kijken. Inmiddels is het een van de beroemdste bouwwerken ter wereld.

Tegenwoordig zijn de tribunes misschien leeg, maar de sfeer? Die is er nog steeds. Met zijn enorme omvang, tientallen bogen en verweerde stenen maakt het Colosseum direct indruk. En ja, je mag daar gewoon zelf tussen lopen. Best bijzonder, toch?

De oorspronkelijke naam van het Colosseum was het Flavische Amfitheater, genoemd naar de Flavische keizersdynastie die het bouwde.
Colosseum Rome: tribune
Nu zijn de tribunes van het Colosseum leeg, maar ooit zaten hier 50.000 tot 80.000 toeschouwers.

De geschiedenis van het Colosseum

De Romeinse keizer Vespasianus gaf de opdracht voor de bouw. Hij wilde iets spectaculairs neerzetten, recht in het hart van Rome. En dat is gelukt! Het Colosseum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als een van de grootste architectonische prestaties van het Romeinse Rijk.

Ruim acht jaar lang werkten duizenden Joodse slaven en vaklieden aan het Colosseum. Ze gebruikten vooral beton, baksteen en tufsteen. Lekker stevig, want ondanks aardbevingen, branden en plunderingen staat het Colosseum er nog steeds.

Een dag in het Colosseum stelde weinig voor als je niet tegen bloed kon. ’s Ochtends streden wilde dieren tegen elkaar. Daarna waren het de gladiatoren die hun moed lieten zien (en daarbij ook soms het leven lieten).

De keizer en de senatoren zaten vooraan, met de beste plekken. Bovenin zaten de gewone burgers, die net zo hard juichten en joelden. Soms werden hele zeeslagen nagespeeld: dan zetten ze de arena onder water. Alles voor het spektakel!

Gladiatorengevechten en dierenjachten zijn er overigens al even niet meer. De laatste gladiatorengevechten waren er in 435 na Christus en de laatste dierenjachten in 532 na Christus.

Het Colosseum werd gebouwd boven op een kunstmatig meer. Dit meer (onderdeel van keizer Nero’s Gouden Huis) werd drooggelegd om plaats te maken voor het amfitheater. Ook het huis werd afgebroken.

Indrukwekkende cijfers & feiten

We kunnen honderden feiten voor je opdreunen over het Colosseum, maar misschien maken cijfers nog wel meer indruk. Kijk je mee hoe indrukwekkend het amfitheater is?

  • Het Colosseum is het grootste amfitheater dat ooit gebouwd is. Geen enkel ander amfitheater uit de oudheid (of moderne tijd) komt qua grootte (24.000 m²) capaciteit en architectonische complexiteit in de buurt.
  • Het Colosseum is 48 meter hoog. Dit is vergelijkbaar met een flatgebouw van 16 verdiepingen. Best indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat ze dat bijna 2.000 jaar geleden gebouwd hebben!
  • Het amfitheater bood plaats aan 50.000 tot 80.000 toeschouwers. Hoe deze toeschouwers de arena snel konden binnenkomen én verlaten? Door maar liefst 80 in- en uitgangen.
  • De wilde dieren en gladiatoren die tegenover elkaar in de ring stonden, lieten regelmatig het leven. Naar schatting kwamen er 500.000 mensen en 1 miljoen dieren om.
  • Het Colosseum werd meer dan 500 jaar gebruikt als amfitheater, vanaf de bouw tot ca. de 6e eeuw na Christus. Na de val van het Romeinse Rijk werd het Colosseum gebruikt voor andere doeleinden, zoals een begraafplaats en een fort.
Colosseum Rome: ingangen
Het Colosseum is zo groot dat er maar liefst 80 in- en uitgangen zijn

Zo regel je tickets voor het Colosseum

Geen lange wachtrijen als je van tevoren online tickets boekt, het liefst skip the line-tickets. Een standaardticket geeft toegang tot het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn. Superhandig, want die liggen naast elkaar.

Wil je het Colosseum écht goed beleven? Boek dan een rondleiding met een gids. Je komt dan op extra bijzondere plekken, zoals onder het podium of de oude cellen. De gidsen brengen de verhalen echt tot leven. Zo wandel je niet alleen, maar beleef je hoe het vroeger was.

Boek hier je tickets

Tips om drukte te vermijden bij het Colosseum

Het Colosseum trekt elk jaar miljoenen bezoekers. Niet zo gek natuurlijk – het is één van de populairste trekpleisters van Europa.

Maar dat betekent ook: lange rijen en veel mensen. Gelukkig zijn er manieren om de ergste drukte te ontwijken, zodat je echt rustig kunt rondkijken (en foto’s maken zonder honderd hoofden op de achtergrond).

  • De beste tip is meteen de simpelste: ga vroeg. Zorg dat je voor openingstijd al bij de poort staat, zp ben je een hoop mensen voor. Het eerste uur is het vaak nog lekker rustig, met zachte ochtendzon en ruimte om alles goed te bekijken.
  • Mijd het weekend. Dan is het altijd drukker, zeker op zaterdag. Zowel toeristen als locals trekken er dan op uit. Doordeweeks – vooral dinsdag tot en met donderdag – is het een stuk relaxter. Plan je bezoek dus slim in je schema.
  • Kies de juiste periode. De zomermaanden zijn heet, druk en vaak duurder. Liever niet doen dus, als je flexibel bent. De beste maanden voor een bezoek zijn maart, april, oktober en november. Het is dan aangenamer qua temperatuur én je deelt het Colosseum met minder mensen.
  • Loop je langs de kassa? Dan heb je het niet goed geregeld. Koop je ticket vooraf online en kies een tijdslot. Zo hoef je niet in de rij en weet je zeker dat je naar binnen mag. Je kunt vaak kiezen tussen standaardtoegang en combitickets (inclusief Forum Romanum en Palatijn). Slimme zet!
  • Ga voor een rondleiding op rustige momenten. De eerste en laatste van de dag zijn meestal het minst druk.

Met een beetje slimme planning kun je dus prima genieten van het Colosseum zónder dat je over de hoofden hoeft te lopen. En geloof ons: dat maakt je bezoek echt een stuk fijner.

Hotels in de buurt van het Colosseum

Droom je ervan wakker te worden met uitzicht op het Colosseum of er zo naar toe te lopen? Snappen we helemaal. Daarom een paar fijne tips:

  • Bij Palm Suite verblijf je in een stijlvolle suite met botanische prints, retro-meubels en designstukken gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen. En de ligging? Je loopt in ca. 5 minuten naar het Colosseum.
  • No 9 Colosseo is gevestigd in het prachtige gebouw waar de film La Grande Bellezza is opgenomen (ja, Google gerust). Je kunt er rekenen op moderne kamers én loopt zo naar het Colosseum. Ook de rest van het historische centrum van Rome is binnen handbereik.
  • Mia Rome Mate Collection heeft niet alleen een goede ligging (op ca. 5 minuten lopen van het Colosseum), het ademt ook nog eens sfeer. Felle kleuren, funky meubels en een flinke dosis Italiaanse flair; dit hotel voelt als een feestje!
Kiezen uit meer hotels in de buurt van het Colosseum?Bekijk ons aanbod
Colosseum Rome: hotels
Palm Suite is een stijlvol hotel op loopafstand van het Colosseum

Praktische informatie voor het Colosseum

Een bezoek aan het Colosseum is iets wat je niet elke dag doet. Je loopt rond in een gebouw van bijna 2.000 jaar oud, tussen imposante muren en stenen die miljoenen mensen vóór jou ook al gezien hebben.

Je haalt er het meeste uit als je goed voorbereid bent. Met deze praktische info en handige tips weet je precies waar je aan toe bent:

  • Het Colosseum opent dagelijks om 09.00 uur. De sluitingstijd wisselt per seizoen; in de winter vaak rond 16.30 uur, in de zomer pas rond 19.00 uur. De laatste toegang is meestal een uur voor sluiting, dus zorg dat je op tijd bent. Niks zo jammer als nét voor je neus de poort dicht zien gaan.
  • Vanaf alle plekken in de stad is het amfitheater goed te bereiken. Wandelend loop je er  vanuit het historische centrum in ca. 15-20 minuten heen. Metrolijn B stopt bij halte Colosseo, letterlijk voor de deur. De buslijnen 75, 81, 175 en 204 stoppen op loopafstand.
  • Het terrein rond en in het Colosseum is niet bepaald vlak. Je loopt over oude keien, steile trappen en ruwe paden. Sneakers of wandelschoenen zijn top. Slippers of hakken? Liever niet, tenzij je van pijnlijke voeten houdt.
  • Vooral in de zomer is het warm. Héél warm. Binnen in het Colosseum is weinig schaduw. Een herbruikbare fles is ideaal; bij de fonteintjes in de buurt kun je ‘m gewoon bijvullen. Handig én duurzaam.
  • Grote tassen of rugzakken mogen niet mee naar binnen. Die worden zonder pardon geweigerd bij de ingang. Neem dus een kleine tas mee met alleen het hoognodige: portemonnee, zonnebrand, zonnebril en misschien een snack.
  • Je wilt elk hoekje, elke boog en elk uitzicht vastleggen. Zorg dus dat je camera of telefoon opgeladen is en genoeg opslagruimte heeft. Dit is geen plek waar je even snel een foto maakt, je blijft klikken.
  • Ga je in de koudere maanden? Neem laagjes mee. Buiten kan het fris zijn, maar binnen (zeker in de zon) loopt de temperatuur snel op. In de zomer geldt het tegenovergestelde: luchtige kleding en iets tegen de zon zijn dan onmisbaar.

Een bezoek aan het Colosseum is niet zomaar een toeristische stop. Het is een duik in de Romeinse geschiedenis, een moment waarop je letterlijk door duizenden jaren loopt. Zonde om over te slaan, toch?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *