Reisgids Rome

Reisgids Rome; 4 dagen in deze geweldige stad

Je kan een week in Rome blijven en nog niet alles hebben gezien. De Italiaanse hoofdstad biedt simpelweg zóveel moois. Wij hebben een handige reisgids voor Rome samengesteld, waarmee je alles uit jouw 4 dagen in de stad haalt. Kijk je mee?

Nog geen stedentrip naar Rome geboekt?Bekijk ons aanbod

Dag 1 – Aankomst & een eerste indruk

Om zoveel mogelijk uit jouw 4 dagen in Rome te halen, raden we aan – als je de mogelijkheid hebt – voor een vroege vlucht te kiezen. Na een vlucht van ongeveer 2,5 uur zet je voet op Italiaanse bodem. Vanaf het vliegveld reis je met de trein in ongeveer een half uurtje naar het centraal gelegen Station Roma Termini. Vanaf hier stap je over op het lokale openbaar vervoer – metro-, bus- en tramhaltes liggen vlakbij – om jouw hotel te bereiken.

Hotel Kennedy, RomeNóg handiger? Een hotel op loopafstand van Termini! Je wandelt in ca. 5 minuten naar Hotel Kennedy, een goede slaapplaats voor jouw trip naar Rome. Je kunt rekenen op een ontbijtbuffet, gratis WiFi en comfortabele kamers.

Ingecheckt in jouw hotel of de bagage gedropt? De eerste dag staat verder vooral in het teken van een eerste indruk van de stad krijgen. Ga op ontdekkingstocht door de directe omgeving van jouw hotel, neem plaats bij een leuk restaurantje en stap binnen bij een van de 900 (!) kerken. Een aanrader is de prachtige, 5e-eeuwse Santa Maria Maggiore basiliek. Zoek vooral vroeg je bed op; morgen staat er een dag met heel veel wandelen op het programma.

Slecht ter been of heb je geen zin om veel te wandelen tijdens jouw 4 dagen in Rome? Maak gebruik van het openbaar vervoer of regel een ticket voor de hop-on-hop-off-bus.

Dag 2 – Vink alle hoogtepunten af

Trek goede schoenen aan, zorg voor een stevig ontbijtje en maak je klaar voor een ontdekkingstocht door Rome. Dag 2 vergt misschien wel wat voorbereiding. We raden namelijk aan van te voren tickets te bestellen voor de hoogtepunten van Rome. Met deze tickets heb je voorrangstoegang tot het Colosseum, Palatijn en Forum Romanum. Een gids vertelt je alles over de geschiedenis van deze bouwwerken, waardoor je nog beter een beeld kunt vormen van bijvoorbeeld de gladiatorgevechten in het Colosseum en het dagelijks leven in het oude Rome.

Wandel via het Capitolijn – een door Michelangelo ontworpen plein op een heuvel – verder naar Piazza Navona en de prachtige 16e-eeuwse Neptunus fontein. Hier vlakbij ligt het Pantheon. De tempel uit de 2e eeuw heeft een bijzondere koepel met een gat waar het licht prachtig doorheen valt.

Kijk voor jouw bezoek op de naar de actuele openingstijden van het Pantheon. Omdat het een religieus gebouw is, is het dragen van korte broeken en mouwloze shirts niet toegestaan. De toegang tot het Pantheon is gratis. Wil je alles uit jouw bezoek halen? Download van te voren deze app voor een zelfgeleide audiotour.

Is het al tijd voor een ijsje? Bij Gunther Gelato Italiano maken ze ijs in heel bijzondere smaken! Een ander hoogtepunt van Rome, de Trevifontein, is de volgende stop op de route. Ga met je rug naar de imposante fontein staan en gooi twee muntjes over je rechterschouder. Volgens een mythe keer je dan sowieso terug naar de stad. Wandel vervolgens via de Spaanse Trappen door naar Villa Borghese. Dit stadspark is een fijn rustpunt in het drukke Rome. Neem plaats op een bankje om simpelweg mensen te kijken of ga picknicken. In het park zijn ook enkele horecagelegenheden. Nog energie over? Ga naar het uitzichtpunt Terrazze del Pincio.

Achter de Trevifontein vind je een leuk en sfeervol restaurant, waar collega July heerlijk heeft ontbeten. Bij DEROMA – Farine Romane kun je ook lunchen en dineren. Proef zeker de tiramisu!

Bekijk alle bezienswaardigheden van Rome

Reisgids Rome - Colosseum

Dag 3 – Vaticaanstad & Trastevere

Op dag 3 ga je vroeg op pad voor een bezoekje aan Vaticaanstad. Deze ministaat herbergt op een relatief klein oppervlakte wereldberoemde bezienswaardigheden. De Sint-Pietersbasiliek is misschien wel de bekendste. Het is gebouwd in de late-renaissance en een van de grootste kerken ter wereld. Binnen vind je o.a. de Baldakijn van Bernini, praalgraven van verschillende pausen en de Piëta van Michelangelo (een Mariabeeld met Jezus). De grote koepel van de Sint-Pietersbasiliek kun je beklimmen voor een prachtig uitzicht op het Sint-Pietersplein en Rome.

Toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis, maar er staat eigenlijk altijd een lange rij. We raden je aan vroeg te gaan of skip-the-line-tickets te kopen. Deze vroege ochtend-tour is een aanrader voor een rustig bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek. Denk eraan om knieën en schouders te bedekken.

De Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea mag je ook niet overslaan tijdens een bezoek aan Vaticaanstad. Bewonder de bekende fresco’s van Michelangelo, waaronder ‘De Schepping van Adam’ en ‘Het Laatste Oordeel’. Regel ook hier – om lange rijen te voorkomen – je tickets van tevoren.

Wandel via het Sint-Pietersplein richting de rivier de Tiber om de Engelenburcht te zien. Deze 2e-eeuwse burcht is bijzonder goed bewaard gebleven en huisvest tegenwoordig een museum. Wandel (of fiets) via de rivier in zuidelijke richting naar de wijk Tastevere. Deze wijk is een van de populairste van Rome vanwege haar authentieke karakter. Neem plaats op een terrasje op het Piazza di Santa Maria en bewonder de Santa Maria kerk.

Lees meer over Trastevere

Tussenstop? Neem plaats bij Mimi e Coco Trast in Trastevere. Deze bistro serveert huiselijke gerechten in een sfeervolle setting.

Reisgids Rome - Vaticaanstad

Dag 4 – Weer naar huis

Na twee supervolle dagen is het tijd om weer naar huis te gaan. Heb je een late vlucht? Dan zijn er nog genoeg dingen om te doen in Rome en omgeving. We hebben enkele tips voor je:

  • Steek je hand in de Mond der Waarheid (La Bocca della Verità), vertel een leugen en tel naderhand je vingers. Volgens de legende worden de vingers van leugenaars afgebeten.
  • Neem een kijkje bij Circus Maximus, waar ooit 250.000 Romeinen naar het wagenrennen keken.
  • Ga naar de overblijfselen van de Termen van Caracalla. Dit grote Romeinse badencomplex werd van 216 v.Chr. tot 537 na Chr. gebruikt. Fijn; het is net zo imposant als het Colosseum, maar een stuk minder druk.
  • Naast de Trevifontein herbergt Rome nog veel meer fonteinen. Het wordt niet zonder reden ook wel de fonteinenhoofdstad van de wereld genoemd. Welke je zeker niet mag overslaan? We hebben de mooiste fonteinen voor je verzameld.
  • Rome kent tal van prachtige pleinen, waarvan we enkele al genoemd hebben in deze reisgids voor Rome. De hele lijst met mooiste pleinen van Rome vind je hier.
  • Is het lekker weer? Niet ver van het vliegveld ligt het strand. Neem plaats bij een van de vele beachbars en ga voor een beetje verkoeling de zee in.

Reisgids Rome - Mond der Waarheid

Kun jij niet wachten tot jouw stedentrip begint? Met deze reisgids voor Rome ga je in ieder geval goed voorbereid op pad.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

1 thoughts on “Reisgids Rome; 4 dagen in deze geweldige stad

  1. Hartelijk dank voor deze uitgebreide info over Rome. Het zal ons helpen om dan toch eindelijk de stap daarheen nu toch te gaan zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *