Denk je aan Rome, dan denk je aan het Colosseum, de Spaanse Trappen, het Pantheon en… de Trevifontein. Deze laatste is de bekendste fontein van Rome (en misschien wel van heel Europa). Maar als je goed om je heen kijkt, zijn er nog veel meer mooie fonteinen in de Italiaanse hoofdstad. Sterker nog: het is wereldwijd de stad met de meeste fonteinen.
Een kijkje bij de bekendste fontein van Rome
Hij wordt steevast in de top 10 van bezienswaardigheden in Rome genoemd en het is ook echt een plaatje: de Trevifontein. Toch is het niet per se de schoonheid die mensen naar de fontein lokt, het zijn met name de mythes die er aan de Italiaanse fontein kleven.
Ga bijv. met je rug naar de fontein staan en gooi met je rechterhand twee munten over je linkerschouder. Volgens de mythe keer je dan zeker weer terug in de stad. En wie wil dat nu niet…? Op Rome moet je wel verliefd worden! Een andere mythe vertelt overigens dat als je dit doet, je je grote liefde in de stad zal ontmoeten. Ook geen straf! Je zult dan wel tijdens het gooien de tekst Arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tibires aqua tua fluit moeten uitspreken. Het gooien van drie muntjes zou overigens zorgen voor een huwelijk met een Romein.
Of je deze mythes nu gelooft of niet, het werkt wel voor de Italiaanse stad. Er wordt jaarlijks 9.000 tot 10.000 kilo aan munten in de fontein gegooid. Met een dagwaarde van ca. € 3.000,- komt de eindstand op zo’n slordige miljoen euro per jaar. Helaas, je mag niet zelf op muntenjacht gaan; het grootste deel wordt geschonken aan goede doelen.
Nog wat extra indrukwekkende cijfers over Romes beroemdste fontein? Komen ze!
- Volgens de papieren zou men al muntjes in de fontein gooien sinds 1870. Het muntengooien werd echter pas echt populair nadat de film Three Coins in the Fontain uitkwam in 1954.
- De Trevifontein zoals we hem anno 2017 kennen is bijna 30 meter hoog en ruim 20 meter breed. Per dag stroomt er zo’n 80 (!) miljoen liter water door de fontein.
- Toen Michelangelo stierf vond men in zijn huis 50 vaatjes met water uit de Trevifontein. Het water (afkomstig uit de Aqua Virgo, een Romeins aquaduct uit 19 voor Christus) staat bekend als het beste en zoetste water van Rome.
- Het grootste beeld bij de Trevifontein is de 5,8 meter hoge riviergod in het midden. Deze is net als bijna de hele fontein gemaakt van travertijn (kalksteen) uit een plaatsje nabij Rome.
Heb je je overigens wel eens afgevraagd waar de naam vandaan komt? Tre vie betekent een kruispunt van drie straten. En dat is precies waar de straat aan lig. Tre vie is daarna verbasterd tot trevi en daar was de naam!
Let op: waag het niet om water te drinken uit de Trevifontein, dit is zwaar verboden. Zonde; want volgens een vroegere mythe zou het helpen om samen een glas water te drinken uit de Trevifontein en dan het glas kapot te slaan op de fontein. Dan zou je voor eeuwig bij elkaar blijven. Er is overigens nog wel een klein drinkfonteintje aan de zijkant die je mag gebruiken.
Een kijkje bij de minder bekende fonteinen in Rome
Door de aandacht die de Trevifontein altijd krijgt (ja, ook door ons, hij is nu eenmaal bijzonder!), zou je haast vergeten dat Rome nog veel meer fonteinen herbergt. Het precieze aantal moeten we je schuldig blijven, maar volgens historicus Willy Pocino zou het gaan om zo’n 1.500 Romeinse fonteinen. En dit is exclusief de drinkfonteintjes (daarover later meer!) die je verspreid door de stad vindt.
En dan is het nog een bittere pil om een keuze te maken uit al deze mooie fonteinen in Rome. Geheel willekeurig dan maar vier bijzondere pareltjes:
- Vier gespierde jonge mannen met vier dolfijnen en schildpadjes én een groot bassin: ze vormen samen de Fontana delle Tartarughe op Piazza Mattei. Bijzonder detail is dat het niet de originele schildpadjes zijn. Deze bleken gevoelig voor diefstal en de enige originele exemplaren zijn daarom naar het Musei Capitolini gebracht. Je kunt ze daar nog steeds bewonderen.
- Aan Piazza della Repubblica, vlakbij Station Termina, vind je de prachtige Fontana delle Naiadi. Deze werd eind 19e eeuw gebouwd en begin 20e eeuw uitgebreid met o.a. de nimfen en de man in het midden. En zo werd de fontein steeds groter. Inmiddels kun je niet meer om dit plaatje heen!
- In het midden van Piazza Navona vind je de prachtige Fontana dei Fiumi, ontworpen door Bernini in de 17e eeuw. Het beeld – dat als je het vertaalt de Vierstromenfontein heet – bestaat uit vier stromen die elk een werelddeel vertegenwoordigen. Op het moment van de bouw waren er namelijk nog maar vier bekend. En dus vind je hier nu de Nijl (Afrika), Donau (Europa), Rio de la Plata (Amerika) en de Ganges (Azië).
- Fontana dell Barcaccia, letterlijk vertaald ‘Fontein van de lekkende boot’, is een monument ter nagedachtenis aan de grote overstromingen van de Tiber in 1598. Rome stroomde toen bijna in zijn geheel over en je kon alleen per boot van plaats naar plaats varen. Overstappen kon bij de heuvel Pinco, die zich op de plek bevond waar je nu de bekende Spaanse Trappen vindt. Dit is ook de plek waar je nu deze fontein kunt bewonderen.
Het verhaal achter de drinkfonteintjes
Waar je ook loopt in Rome, je komt overal drinkfonteintjes tegen. Plekken waar je even wat water kunt drinken of je flesje water bij kunt vullen. Gratis water, zouden ze in meer steden moeten doen! Alleen al in de oude stad vind je er 200, maar als je de nasoni daarbuiten meetelt, loopt dit op tot zo’n 2.000 fonteintjes.
De drinkfonteintjes worden door de inwoners van Rome nasoni genoemd. Nasoni verwijst naar de tuit, die – als je goed kijkt – op een grote neus lijkt. Een neus met een handig gaatje. Want als je je hand onder de waterstraal houdt (direct tegen de neus), komt het water van boven in een boogje uit de neus. Veel makkelijker drinken!
Een goed (en bovenal mooi) voorbeeld van de nasoni is La Fontane dei Libri. Deze bijzondere fontein wordt gesierd door vier oude boeken (twee aan elke kant) en een kop van een hert. Het hert is het symbool van de wijk waar de fontein staat, Sant’Eustachio. De boeken staan weer symbool voor de universiteit (de uit de 14e eeuw afkomstige Sapienza) die er in de buurt ligt. Een bezoek aan deze fontein kun je eenvoudig combineren met een bezoek aan het Pantheon en Piazza Navona; hij ligt er precies tussenin.
Ook bijzonder: aan Via Vittorio Veneto, net buiten Villa Borghese, vind je een nasone (enkelvoud voor nasoni) die speciaal voor honden is gemaakt. Hij is lager en staat dichterbij de grond.
Wil jij een kijkje nemen bij deze fonteinen in Rome (of een van de vele anderen)? Bekijk ons ruime aanbod aan stedentrips en onze scherpe last minutes.