Praktische informatie Italië

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Italië voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Italië wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Op de meeste plaatsen in Italië is het kraanwater van goede kwaliteit; je kan dan ook gewoon uit de kraan drinken.

Soms hangt er een bordje Acqua non potabile (geen drinkwater). In dat geval raden we je aan mineraalwater aan te schaffen. Er wordt wel meer chloor gebruikt en het water bevat meer kalk. Vind je dit niet lekker smaken, stap dan ook over op mineraalwater.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Italië is 220 volt. Een deel van de stopcontacten is niet geschikt voor de stekkers zoals wij deze gewend zijn. We raden je aan voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

In Italië is men dol op feestvieren. Naast de nationale feestdagen zijn er meerdere regionale en lokale feestdagen. Omdat dit er teveel zijn om op te noemen, zetten we de belangrijkste nationale feestdagen op een rij:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 6 januari – Driekoningen
 • 25 april – Bevrijdingsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 2 juni – Dag van de republiek
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart
 • 1 november – Allerheiligen
 • 8 december – Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 en 26 december – Kerstmis
 • 31 december – Oudjaar

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

In Italië kun je – wel zo makkelijk – met euro’s betalen. Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden vrijwel overal geaccepteerd. Alleen in kleinere winkels en restaurants is dit soms niet mogelijk. We raden je daarom aan altijd wat contant geld bij je te hebben.

Wanneer je geld opneemt met een bankpas of creditcard kunnen hier transactiekosten aan verbonden zijn. Deze variëren vaak tussen de € 2,- en € 3,- en worden tijdens het pinnen aangegeven.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Italië. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Italië. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 113: politie
 • 118: ambulance
 • 115: brandweer
LET OP! 112 is in een groot deel van Italië het nummer van de carabinieri (lokale politie). De kans is groot dat er geen of slecht Engels gesproken wordt. Enkel indien duidelijk is welke spoedhulp er nodig is, word je doorverbonden met de betreffende dienst. In geval van nood is het daarom vaak beter rechtstreeks de benodigde spoeddienst bellen.

Reisdocumenten

Voor Italië is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig naar Italië reist, is de vluchttijd afhankelijk van de bestemming. Een vlucht naar Sicilië en Sardinië duurt ca. 2,5 uur en wie naar Venetië, Rome of Florence vliegt, moet rekenen op een vluchttijd van ca. 2 uur.

Deze indicaties gelden bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Wie met de auto afreist naar Italië, komt voor een langere reistijd te staan. Vanuit Utrecht ben je bijv. in ca. 12-13 uur aan het Gardameer, onze belangrijkste autobestemming in Italië.

Taal

De officiële taal in Italië is Italiaans. Per regio zijn er daarnaast verschillende dialecten of kan er zelfs een andere taal worden gesproken (zoals Frans in het noordwesten).

In de toeristische gebieden kun je over het algemeen uit de voeten met Engels. Omdat niet iedereen Engels spreekt, kan het raadzaam zijn wat Italiaanse woordjes vooraf te leren.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Houd er daarnaast rekening mee dat de snelheid veelal lager ligt dan we in Nederland gewend zijn.

Tijdsverschil

Italië kent geen tijdsverschil met Nederland.

Toeristenbelasting

In Italië geldt mogelijk toeristenbelasting (afhankelijk van je bestemming). De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Italië is een relatief veilig land. Als je al ergens risico op loopt, is dit op zakkenrollers, inbrekers en oplichters. Met name in grote steden, op markten en bij toeristische bezienswaardigheden zijn zakkenrollers actief. Let daarom altijd goed op je spullen en berg kostbaarheden goed op.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Italië of huur je een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

 • Net als in Nederland mag je in Italië alleen handsfree telefoneren. Ook voor rood licht en in de file is het verboden een telefoon vast te houden.
 • Pech onderweg? Buiten de bebouwde kom, op een onoverzichtelijk plek, bij mist én als (bij nachtelijke pech) de achterverlichting uitvalt, is een gevarendriehoek verplicht om te plaatsen.
 • Buiten de bebouwde kom moet je altijd, ook overdag, met dimlichten aan rijden. In tunnels is het ook verplicht je verlichting te gebruiken.
 • Hoewel het maximale toegestane alcoholpromillage 0,5 promille is, geldt dit niet voor bestuurders die minder dan 3 jaar hun rijbewijs hebben. Alcohol is dan in zijn geheel verboden.
 • Parkeren aan de linkerkant van de weg (dus tegen de rijrichting in) is verboden, ook als hier wel parkeervlakken zijn. Alleen voor eenrichtingswegen geldt een uitzondering. Er moet dan wel minimaal 3 meter vrije wegbreedte overblijven.
 • Het meenemen en gebruik van radardetectieapparatuur is verboden in Italië.
 • Roken in auto’s is niet toegestaan in het bijzijn van zwangere vrouwen of passagiers onder de 18 jaar.
 • In de strijd tegen luchtvervuiling zijn er in veel Italiaanse steden Zone Traffico Limitato te vinden. Deze zones kunnen zomaar verboden gebied zijn voor jou en je auto. Wanneer je hier toch inrijdt, kun je rekenen op een hoge boete. Lees er hier meer over.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Italië. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie. De boetes zijn in het Zuid-Europese land zeker niet laag te noemen.

Een (huur)auto is uiteraard niet het enige vervoermiddel waar je in Italië gebruik van kunt maken. In de Italiaanse steden is het openbaar vervoer bijv. de beste optie. En op de strandbestemmingen – zoals Sicilië en Sardinië – worden er veelal leuke excursies aangeboden.

Meer praktische informatie over Italië

 • Ga je wintersporten in Italië? Een skihelm is verplicht voor kinderen tot 14 jaar.
 • In veel zwembaden – ook bij hotels! – is het verplicht een badmuts te dragen.
 • Fooi geven? In veel restaurants wordt er een mandje met brood en servies/bestek op tafel gezet. Dit is niet gratis, het komt op de rekening als ‘pane e coperto’. Een soort servicekosten. Een fooi hoeft daarna dus niet meer.
 • Wie aan de bar blijft staan voor een drankje betaalt doorgaans minder dan wanneer je plaatsneemt aan een tafeltje. Dit kan procentueel best wat schelen. Bedenk dus goed waar je jouw drankje nuttigt.
Op vakantie naar Italië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen