ZTL, Zone Traffico Limitato (Italië)

Zone Traffico Limitato: het Italiaanse vakantieleed dat ZTL heet

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Mocht je binnenkort met de auto naar Italië gaan óf daar een auto huren, lees dan zeker even dit artikel. Dan voorkom je dat je na afloop wordt opgezadeld met hoge boetes.

Ik was eerder in Italië geweest, maar nooit met de auto. Tot we drie weken gingen roadtrippen in Toscane. Om te genieten van een verdiende vakantie, maar stiekem ook om naar zoveel mogelijk leuke plekken voor jullie op zoek te gaan. De vakantie was fantastisch, Toscane is gewoon geweldig! Maar na afloop kwam daar wel een zure boete op. Een boete die ik te danken had aan de zogenaamde ZTL’s. Ofwel Zone Traffico Limitato.

Wat is een ZTL? (Zone Traffico Limitato)

Dat je niet veel Italiaans hoeft te spreken om te begrijpen wat dit inhoudt, bewijs ik maar eens. Ik kom niet veel verder dan een paar woordjes in de categorie Ciao, maar dit is toch echt wel te vertalen: een zone met beperkt verkeer.

Deze zones zijn in Italië met name in de grote steden (zoals Florence, Rome, Pisa, Milaan en Verona) ingesteld, maar ook in kleinere dorpjes en stadjes (zoals in mijn geval Pistoia) kom je ze zo nu en dan tegen. Dit systeem is ingesteld om de historische gebouwen én het milieu in de binnenstad te beschermen tegen schadelijke uitlaatgassen. Motorische voertuigen worden om deze reden zoveel mogelijk geweerd.

Hoe werkt dat dan precies?

ZTL: zone traffico limitato, ItaliëAan het begin van elke ZTL hangen borden om je te waarschuwen. En camera’s, die precies registreren wie er in en uit rijdt en vooral wie dat (il)legaal doet. Legaal kan dit als je een ontheffing hebt, als bewoner bijvoorbeeld. Of als je in een hotel in een Zone Traffico Limitato verblijft. Het hotel geeft jouw kenteken dan door, waardoor jij geen bekeuring krijgt.

Betreed je illegaal de ZTL dan kan er zomaar een rekening op jouw mat vallen, zelfs tot na een jaar na jouw verblijf in Italië. Een kwestie van borden lezen denk je. Maar is dat zo simpel…? Nee!

Wij kwamen op onze eerste vakantiedag in Pisa aan en rijden vanaf daar door naar Florence. We maakten een tussenstop in het prachtige Pistoa (een aanrader) en daar ging het – kwamen we achteraf achter – al direct mis. Het verkeer in de Italiaanse steden is op zijn zachtst gezegd hectisch, niet in de laatste plaats door de vele scooters (en ander verkeer) die je vanuit je ooghoeken echt in de gaten moet houden.

Tel daarbij op dat de verkeersborden niet duidelijk zijn. Ja, op zich zegt een cirkel met een rode rand wel iets. Maar onder dit bekende rondje staan zoveel extra teksten en logootjes dat je je afvraagt wat nu verboden is en wat niet. En achter je zit dan iemand je op te fokken en voor je het weet ben je het ZTL-bord voorbij en heb je – zonder dat je je er bewust van bent – een boete te pakken.

Handig om te weten over ZTL & de borden

 • De icoontjes die onder het verbodbord staan, zijn de voertuigen die wél de zone in mogen. Deze kunnen per gemeente verschillen, maar denk hierbij aan invaliden, bussen, taxi’s en politieauto’s. Niet dat je tijd hebt om alle icoontjes uitgebreid te bekijken…
 • Soms zie je twee hamertjes naast de tijden staan. Dit betekent dat het ZTL-verbod niet geldt op zon- en feestdagen. Dan mag je de ZTL dus wél binnenrijden.
 • Het maakt niet uit hoe kort of hoe lang je in de ZTL verblijft, zodra je over de grens rijdt, ben je de pineut. Wij hebben door twee straten gereden voordat we parkeerden. En die parkeerplaats lag dus wel buiten de zone.
 • Met de huurauto ben je dubbelop de klos bij een ZTL-overtreding; veel verhuurbedrijven rekenen administratiekosten voor binnengekomen boetes. Wij kregen dus een boete van ca. € 80,- en daar bovenop kwam € 50,- administratiekosten. Slik! Houd er rekening mee dat de eerste boete aan de overheid betaald moet worden en de administratiekosten aan het verhuurbedrijf. Meestal schrijven ze die af van je creditcard.
 • In de grotere steden liggen de boetes voor Zone Traffico Limitato aanzienlijk hoger dan in de kleinere steden (zoals bij ons gelukkig).

Bespaar jezelf deze vorm van vakantieleed! Check de borden goed en op tijd en bij twijfel; vooral niet inrijden. Want ZTL-boetes zijn gewoon echt zonde van je geld.

Fotografie: JIPEN | Shutterstock
Bronnen: Urban Access Regulations, ANWB, Ciao Tutti

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

13 reacties op “Zone Traffico Limitato: het Italiaanse vakantieleed dat ZTL heet

 1. Als je weet dat je met een auto in de zone ben gereden, kan je binnen 24 uur naar het politiebureau gaan en daar tegen een vergoeding de bekeuring voorkomen. Ik had in Florence het bord helemaal niet gezien. (Je ziet daar door de bomen het bord niet (Heb mijn kinderen daar afgezet en opgehaald. En jaar later 2 bietes in de bus totaal EUR 360,- Als je binnen 8 dagen betaald ktijg je 10% korting. Dat dan wel weer.

  1. Maar als je dus geen weet hebt van die ZTL’s wordt dat al lastiger. Onze boete was trouwens € 80,- bij betaling binnen 5 dagen, daarna ging hij 30% (!) omhoog. Nog langer wachten leverde nog meer kosten op. Dan maar meteen betalen, al blijft het zonde geld…

 2. Ik had een soortgelijke ervaring in Arezzo. De navigatie was de weg kwijt door de hoge bebouwing langs de smalle straten, en het ZTL bord nooit gezien in de chaos buiten én binnen de auto.
  364 dagen later zagen we de rekening wél…
  Balen!

  1. Goede vraag. Ik denk dat deze van Italiaanse inwoners geregistreerd staan, maar die van jou natuurlijk niet. Ik ga de vraag ergens uitzetten en mochten we een eenduidig antwoord krijgen, dan laat ik het weten. Als het lukt, het is een redelijk specifieke vraag…

 3. Wij gaan naar Sicilië / Palermo, en ook daar een ZTL voor het centro storico La Kalsa. Je kunt er een pas kopen bij de tabakswinkels, kiosken en AMAT-kantoortjes ! Benzine € 5= p/dag, gas en hybride € 2,50 p/dag geldig van ma / vrij 8.00/20.00 uur. Stuur de code in via sms + kentekenplaat.
  Mocht je een ZTL inrijden, dan kun je achteraf de ZTL-pas kopen, maar wel op dezelfde dag de code insturen !

 4. Even voor de goede orde. Ik kom vaak in Italië en de paar bekeuringen die ik daar heb opgelopen werden pas een jaar na de dag van overtreding per post verstuurd. Volgens de juridische afdeling van de ANWB hoefde ik ze niet te betalen omdat de data is verjaard. De geldigheid is namelijk 1 jaar. Daar zijn internationale afspraken over gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *