Fietsen in Rome

Fietsen in Rome; een echte must-do!

Een stad op de fiets ontdekken? Het wordt steeds populairder. Dat geldt ook voor fietsen in Rome. Tijdens een stedentrip in de Italiaanse hoofdstad is dit dé manier om in korte tijd veel te zien. Ik neem je mee in mijn ervaring.

Ik maakte onlangs een 4-daagse stedentrip naar Rome. Zo’n 15 jaar eerder had ik alle hoogtepunten van de stad al gezien tijdens de Rome-reis met school. Om de kennis weer een beetje op te frissen, boekte ik een fietstour door Rome langs alle highlights. Een echte aanrader!

Een stedentrip naar Rome boeken?Bekijk ons aanbod

Fietstour in Rome; de mogelijkheden

De fietstour door Rome boekte ik via onze partner Baja Bikes. Dit Nederlandse bedrijf is ontstaan in Barcelona in 2005. Ze wilden Nederlanders zoveel mogelijk van de stad laten zien in korte tijd, onder begeleiding van een Nederlandse gids. Daarnaast is fietsen een hele milieu-verantwoorde manier om een stad te ontdekken. Inmiddels biedt Baja Bikes fietstours aan op meer dan 200 bestemmingen. Zo ook in Rome!

Baja Bikes heeft verschillende fietstours in Rome. Zo is er een highlights-tour (daarover later meer), een fietstocht Via Appia (voor als je een andere kant van Rome wil zien) en een Panorama-fietstour (langs de mooiste uitzichtpunten). Daarnaast zijn er speciale tours voor studenten en tours met een privégids.

Fietsen in Rome, hoteltip: Palm SuitesBij Palm Suite verblijf je niet alleen vlak bij het Forum Romanum en Colosseum, maar ook bij het startpunt van de Baja Bikes-tours. Dit kleinschalige adresje heeft 10 stijlvolle kamers vol leuke, kleurrijke accenten én een à la carte ontbijt. Genieten maar!

Fietsen in Rome: wat moet je weten?

  • Allereerst; het is goed om te weten dat als je gaat fietsen in Rome je meestal niet over fietspaden rijdt. De stad heeft nou eenmaal niet veel fietspaden (en er zijn ook geen plannen deze aan te leggen). Je fietst in Rome dus tussen het soms chaotische verkeer door. Alleen al daarom zou ik je aanraden om een fietstour in Rome te boeken met gids. Deze loodst je veilig door de straten van de Italiaanse hoofdstad.
  • Een gids is daarnaast een aanrader omdat hij of zij je veel kan vertellen over de geschiedenis van de stad. Helemaal in Rome gaan bezienswaardigheden als het Colosseum en Forum Romanum veel meer leven als je er wat achtergrondinformatie bij hebt.
  • Fietsen in Rome is goed te doen voor alle fietsers; het tempo ligt niet hoog. Je moet er wel rekening mee houden dat Rome op zeven heuvels is gebouwd en dat steile stukken dus onvermijdelijk zijn. De fietsen van Baja Bikes zijn sportieve modellen met versnellingen. Liefhebbers kunnen kiezen voor een e-bike. De fietsen van Baja Bikes hebben geen mandje, het is slim om een rugzak te gebruiken voor je spullen.
  • Het is verplicht om vooraf (online) te reserveren als je wil fietsen in Rome. Je betaalt ter plaatse met contant geld. Het wijzigen of annuleren van de fietstour is gratis. Regent het? Dan krijg je een poncho of mag je de fietstour gratis verzetten of annuleren.
  • Ben je met kinderen in Rome? Er zijn speciale kinderfietsen (vanaf 8 jaar). Fietsstoeltjes zijn gratis beschikbaar. Het dragen van een helm is voor kinderen tot 12 jaar verplicht.
  • Tijdens een fietstour in Rome bestaat de groep gemiddeld uit 8 personen. Bij grotere groepen wordt er een extra gids ingezet.
Fietsen in Rome - Forum Romanum
Fietsen in Rome; je komt langs hoogtepunten als het Forum Romanum

De highlights-fietstour in Rome

Bij het ontmoetingspunt – vlak bij het Colosseum – krijgt iedereen een goede sportieve fiets, mét versnellingen. Via het Colosseum – met geweldige fotostop – fietsen we over de Via dei Fori Imperiali langs het Forum Romanum en het Vittorio Emanule II monument. We duiken de kleinere straatjes in voor uitleg en fietsen verder richting de Trevi fontein en het Pantheon. Hier is wat vrije tijd om de kerk te bezoeken of om een kopje koffie te scoren. Daarna komen nog o.a. de Spaanse trappen en de gezellige wijk Monti aan bod.

Onderweg stoppen we op verschillende plekken voor meer informatie over de stad en de bezienswaardigheden. Op verschillende (drukke) plekken parkeren we de fietsen om te voet verder te gaan.

Aan het eind van de tour – zo’n 10 km verder – is mijn kennis over Rome weer helemaal opgefrist én ben ik leuke nieuwe dingen te weten gekomen. Kortom; fietsen in Rome is een echter aanrader!

Wil jij na het lezen van dit artikel ook fietsen in Rome?

Check ook mijn handige reisgids voor Rome

Nog meer steden die je op de fiets kunt ontdekken:

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *