Fietsen in Boedapest

On the road! Fietsen in Boedapest

Nederland blijft koning als het aankomt op fietsen. Maar onderschat de rest van Europa niet; op steeds meer bestemmingen (en dan met name steden) kun je je eenvoudig verplaatsen per fiets. De hoofdstad van Hongarije is een goed voorbeeld. Fietsen in Boedapest is helemaal hot! Zie jij jezelf al over de beroemde Kettingbrug fietsen?

Pak ‘m beet 15 jaar geleden was Boedapest geenszins fietsvriendelijk en fietsen zag je er dan ook amper. Je wilde er ook echt niet fietsen; automobilisten hielden geen rekening met fietsers en fietspaden waren er nog nauwelijks. Vandaag de dag is dat wel anders.

De populariteit van fietsen in Boedapest stijgt al sinds 2004. Toen een kleine groep fietsers een fietstocht organiseerde om de fietsmogelijkheden in Boedapest onder de aandacht te brengen. Ze verwachtten 50 mensen, maar het werden er 4.50o. Na dit succes kwam er een halfjaarlijkse fietstocht en tegen de tijd dat het 2008 was, deden er zo’n 80.000 fietsers mee.

Het gevolg? Politieke discussies en uiteindelijk een flinke investering in het fietsnetwerk. Je vindt nu al meer dan 200 km aan fietspaden in de stad. En de locals zijn daardoor ook gewend geraakt aan die gekke toeristen op hun tweewielers.

Het gemak van een fiets in Boedapest

Fietsen in Boedapest hurenJe kunt in Boedapest – dat een oppervlakte heeft van ruim 500 km² incl. de buitenwijken – simpelweg niet alles te voet ontdekken. De stadsdelen Buda en Pest lukken nog prima, mits je genoeg tijd hebt. Heb je korter de tijd óf wil je meer zien dan dat, dan kan je terugvallen op het openbaar vervoer. Maar dan zie je vaak weinig van de omgeving. Nee, doe ons maar de fiets! Vrijheid, veel zien en relatief snel.

Om je een beetje inzicht te geven in de afstanden tussen de bezienswaardigheden; vanaf de Burcht van Budapest moet je zo’n 4 km overbruggen om bij de bekende boulevard Andrássy uit te komen. Te voet doe je er met de stadsdrukte al snel 45-60 minuten over. Op de fiets gaat dit aanzienlijk sneller. Leuk ook trouwens; je fietst dan over de bekende Kettingbrug.

Een fiets huren is in Boedapest geen opgave. De stad herbergt tal van fietsverhuurbedrijven. Voor ca. € 15,- per dag huur je een fijne stadsfiets. Houd wel rekening met een evt. borg en neem legitimatie mee. Nog voordeliger zijn de stadsfietsen die op verschillende plaatsen in de stad langs de kant staan om tegen een klein bedrag mee te worden genomen.

Een paar nuttige tips op een rij

Een ander land betekent andere regeltjes. En andere gewoontes. Tijd om te kijken waar je rekening mee moet houden als je gaat fietsen in Boedapest:

  • Vermijd een boete en ga niet naast elkaar fietsen. In Boedapest is dit namelijk verboden. Behalve dan op de fietspaden, maar die zijn zo smal dat dat echt geen optie is.
  • Net als in Nederland is er in Boedapest een rijke handel aan gestolen fietsen. Regel een goed slot via de verhuurder en zorg ervoor dat je jouw tijdelijke fiets altijd ergens aan vast zet.
  • Omdat er niet overal fietspaden zijn, mag je bij gevaarlijke situaties op de stoep fietsen. Zoals bijvoorbeeld als je de Donau oversteekt via één van de bruggen. Je moet daarbij wel enkele regeltjes opvolgen; je mag voetgangers niet hinderen en dient stapvoets (max. 10 km per uur) te rijden. Houd er ook rekening mee dat zij niet altijd rekening houden met jou!
  • Automobilisten zijn meer en meer gewend aan fietsers. Maar openzwaaiende autodeuren zijn nog wel een dingetje. Ze kunnen heel nonchalant uit de auto stappen zonder zich te beseffen dat er misschien een fietser aankomt. Die klap wil je niet maken…
  • In Nederland geldt bij éénrichtingsverkeer dat je deze borden als fietser eigenlijk kunt negeren. In Boedapest is dat anders. Eénrichtingsstraten mag je enkel inrijden per fiets als dit nadrukkelijk staat aangegeven.
  • Een helm is standaard niet verplicht, dit geldt alleen als je sneller dan 40 km per uur wilt gaan rijden. Wat wel verplicht is, is om licht voor en achter op de fiets te hebben. Controleer dit zeker even alvorens je de fiets meeneemt bij de verhuurder.

Last but not least: wil je met kinderen gaan fietsen in Boedapest? Dat heeft wat voeten in de aarde. Kinderen onder de twaalf jaar mogen alleen op fietspaden fietsen en niet op de gewone straat. Veel plaatsen zijn daardoor niet bereikbaar. Dan toch maar met het openbaar vervoer…?

De leukste fietstours

Fietsen in Boedapest: toursGaat één van onze medewerkers naar een Europese stad en staat fietsen op de planning? Grote kans dat Baja Bikes wordt ingeschakeld. Deze organisatie regelt over de hele wereld fietstours en in de grote steden kun je meestal rekenen op een Nederlandse gids. Wel zo fijn, want indrukken opdoen, luisteren én vertalen in je hoofd kan nogal intensief zijn.

Het leuke aan een georganiseerde fietstour is uiteindelijk wel dat je véél meer over de bestemming leert. En in je eentje kan je misschien nog eenvoudig verdwalen, met gids gaat je dat echt niet gebeuren.

Als je gaat fietsen in Boedapest kan je ook gebruik maken van de diensten van Baja Bikes. Je hebt bij hen de keuze uit verschillende tours, waaronder:

  • Higlights fietstour. Ga je voor het eerst naar Boedapest dan is het tijd om alle highlights te bezoeken. Samen met een gids fiets je langs o.a. het Heldenplein, het Parlementsgebouw, de Andrassy Straat, badhuis Szechinya en het Plein van de Vrijheid. Ondertussen krijg je alle ins en outs te horen over deze en meer hotspots.
  • Retro fietstour. Ga terug naar de jaren ’70 en fiets langs oude socialistische fabrieken en industriële gebouwen. En om nog wat verder in de tijd terug te gaan; wist je dat je in Boedapest ook een strand vindt? Hier kwamen de Romeinen vroeger al. En met een bezoek aan de ruïnes van de stad Aquincum duik je ook zeker in het verleden van de prachtige stad.
  • Donau fietstour. Even de drukte van de stad vermijden? Maak een fietstocht langs de Donau, de natuurlijke grens tussen de stadsdelen Buda en Pest. Je begint in het hart van de stad en eindigt in het schilderachtige plaatsje Szentendre. Zo zie je nog meer dan Boedapest ook!

Spring jij het liefst morgen op de fiets? Dan wordt het eerst tijd om in het vliegtuig te springen! Bekijk ons aanbod van stedentrips naar Boedapest en maak jouw keuze.

Fotografie: T. Slack | Shutterstock, Annto | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *