kettingbrug Boedapest

De Kettingbrug, het symbool van Boedapest

Boedapest wordt in twee stadsdelen gesplitst door de rivier de Donau, Boeda en Pest. Om van de ene kant naar de andere kant te komen, zijn er negen bruggen aangelegd. De meest bekende – en eigenlijk ook wel hét symbool van de Hongaarse stad – is de Kettingbrug. Tijd om deze bijzondere brug onder de loep te noemen.

Hij schittert op menig ansichtkaart; de bekende Kettingbrug van Boedapest. Het bijzondere bouwwerk vormt samen met het Hongaarse parlementsgebouw en het Vissersbastion de top-bezienswaardigheden van de stad. De brug heeft daarnaast ook nog eens een belangrijk doel; als toerist kan je zo vanuit het ene deel van de stad naar het andere deel lopen.

Een stukje geschiedenis van de Kettingbrug

Als we het over de Kettingbrug hebben, hebben we het eigenlijk over de Széchenyi Lánchíd. Dat is namelijk de officiële naam van de brug.

De Kettingbrug in Boedapest is vernoemd naar de graaf die het initiatief nam tot de bouw. Hij zag in wat de economische waarde was van een brug die de beide stadsdelen permanent zou verbinden.

Nadat graaf Széchenyi het initiatief tot het bouwen van de brug in Boedapest nam, was het tijd om de financiering rond te krijgen. Dit duurde bijna 50 (!) jaar. In 1836 kon hij eindelijk de opdracht geven om de tekening te maken, waarna in 1842 gestart werd met de bouw. Deze zou zo’n 7 jaar in beslag nemen. De opening was in 1849, maar even leek het niet zo ver te komen. Oostenrijkse troepen hadden zich tijdens de opstand van de Hongaren in Boedapest gesetteld en dreigden de net aangelegde Kettingbrug op te blazen.

De Hongaarse bevelvoerder kwam in opstand en gaf aan alle Oostenrijkse militairen om te leggen wanneer het voor hen zo belangrijke kunstwerk vernield zou worden. Er vonden desondanks wat gevechten plaats, maar de brug bleef grotendeels intact en kon niet veel later feestelijk geopend worden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield niemand Hitlers troepen helaas tegen; zij bliezen de brug in januari van 1945 op om de opmars van de Russische troepen te vertragen. Na een heropbouw van ruim vier jaar was de Kettingbrug gelukkig weer in ere hersteld. Precies 100 jaar na de feestelijke opening werd de brug wéér in gebruik genomen.

De Kettingbrug is door deze lange geschiedenis officieel de oudste brug die de stadsdelen Boeda en Pest verbindt.

Kettingbrug Boedapest: zon

5 weetjes over de Kettingbrug in Boedapest

Hoe imposant de Kettingbrug is, zie je eigenlijk pas als je er op staat. Maar om je toch een indruk te geven, even wat fijne cijfers en weetjes.

  1. De totale lengte van de brug beslaat 330 meter, de brug is daarbij bijna 16 meter breed. De ijzeren constructie – die in totaal bijna 5.200 ton weegt – wordt gedragen door twee gewelfde stenen pilaren.
  2. Kenmerkend voor de brug zijn de twee leeuwen aan de voet aan de brug. Deze stenen beelden werden in 1886 geplaatst en ‘bewaken’ de brug. Deze leeuwen hebben overigens geen tong, een foutje van de beeldhouwer Marschalko János. Toen deze aan het licht kwam tijdens de opening werd hij zo verdrietig dat hij van de brug de Donau in sprong.
  3. Aan de westkant van de brug vind je het Adam Clark Plein. Dit plein is vernoemd naar een van de bouwers van de brug. Adam Clark begeleidde overigens ook de bouw van de tunnel onder de Burchtheuvel die sinds 1857 aansluit op de brug.
  4. Het is best mogelijk dat je de brug uit films herkend. Zo speelde de Kettingbrug o.a. een belangrijke rol in de Amerikaanse film I Spy uit 2002.
  5. In de weekenden van juli en augustus staat de brug in het teken van het zomerfestival ‘De Zomer op de Kettingbrug’. Dit kleurrijke festival is een aanrader wanneer je Boedapest in deze periode bezoekt.
Wie vanaf stadsdeel Pest de brug over wandelt richting Boeda ziet de Burcht van Boeda al imposant liggen op de Burchtheuvel. Het is een van oudsher Koninklijk Paleis en toegankelijk voor publiek. Nog mooier dan het gebouw van binnen is, is misschien nog wel het uitzicht vanaf hier over de Kettingbrug.

Ketting Boedapest, Nacht

Hotels nabij de Kettingbrug

Verblijven nabij de Kettingbrug biedt jou als vakantieganger één groot voordeel; je bent zo in allebei de stadsdelen. Welke hotels wij met deze ligging aanraden?

  • Aan de overkant van het water – in stadsdeel Pest – tippen we K+K Hotel Opera. Met dank aan de centrale ligging loop je in 5 minuten naar de Kettingbrug én je kunt er rekenen op gratis WiFi, een restaurant én een wellnesscentrum. Zo kun je na een lange dag ultiem tot rust komen!
  • Zenit Budapest Palace ligt niet alleen vlak bij de Kettingbrug én de bekendste winkelgebieden Váci en Vorösmarty tér. Ideaal voor shopliefhebbers!
  • Onyx Luxury Budapest is een stijlvol hotel in Pest op loopafstand van de Kettingbrug. Ontspannen doe je hier na een lange dag zeker, want het hotel biedt een sauna en jacuzzi. Goede nachtrust is gegarandeerd door de comfortabele kamers.
  • Op loopafstand van de Kettingbrug én het bijzondere parlementsgebouw verblijven? We tippen Hotel President. Naast een centrale ligging kun je hier rekenen op o.a. fijne kamers en – zalig na een dag slenteren! – een sauna en jacuzzi. Oh, en dat dakterras: wat een uitzicht!

Bekijk alle hotels voor een stedentrip in Boedapest
Wanneer ga jij de Kettingbrug in Boedapest in het echt bezoeken?

Een stedentrip naar Boedapest boeken?
Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *