Boeda vs Pest

Boeda en Pest: het verhaal achter de twee stadsdelen in de Hongaarse hoofdstad

Boedapest wordt door de Donau in tweeën gesplitst en bestaat hierdoor uit twee delen; Boeda en Pest. Maar wat is het verschil tussen deze twee delen? Tijd om een duik in o.a. het verleden van de Hongaarse hoofdstad te nemen.

Een klein stukje geschiedenis

Boedapest is niet slechts de hoofdstad van Hongarije, het is ook nog eens de grootste stad van het land. Zo’n 20% van alle inwoners van het land woont in de stad, als je de buitenwijken meetelt.

Tot 1873 bestond Boedapest uit drie steden; Boeda en Óbuda op de westelijke oever van de Donau en Pest op de oostelijke oever. De drie steden werden tot de samenvoeging in de 19e eeuw gezamenlijk Pest-Boeda genoemd.

De geschiedenis van Boeda en Pest gaat eigenlijk nog veel verder terug dan de 19e eeuw. De Kelten wisten de eerste fundamenten al voor het jaar 0 te leggen. Deze grondstukken werden later bezet door de Romeinen, die de stad uitbreidden. Ook o.a. de Ottomanen hebben hun stempel op de stad gedrukt.

Maar… de stad is wel heel lang in tweeën gedeeld. Pas toen in de 19e eeuw de Kettingbrug werd gebouwd, die Boeda en Pest met elkaar verbinden, ontstond er één indrukwekkende metropool. Dat is de stad Boedapest zoals we deze nu kennen.

Boeda en Pest op één kaart

Er zijn weinig officiële kaarten te vinden van Boeda en Pest. Per kaart verschilt het tot waar de stadsdelen echt lopen. Maar als je het grofweg bekijkt, krijg je het volgende kaartje; Boeda aan de westkant van de Donau en Pest aan de oostkant.

Boeda vs Pest: kaart

De grootste verschillen tussen Boeda en Pest

Hoe kan je twee zulke verschillende wijken met elkaar vergelijken? Bijna geen doen! Maar als we het dan toch moeten doen, dan zijn er een paar verschillen (behalve de ligging):

  • Pest is een enorm vlakke wijk, waar Boeda heuvelachtig is. Dit laatste leidt overigens wel tot mooie uitzichtpunten.
  • In Boeda vind je de bekendste bezienswaardigheden van de stad, Pest staat vooral voor gezelligheid. Hier vind je barretjes en restaurants in een wirwar van straatjes.
  • Boeda is nog een stuk authentieker (met een tikje romantiek), Pest is een stuk commerciëler, drukker en levendiger.
De twee wijken worden met elkaar verbonden door de Kettingbrug, misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Boedapest. Je leest er alles over in onze uitgebreide blog.

Boeda vs Pest: Kettingbrug

Een kijkje in Boeda

Boeda ligt ten westen van de Donau. In dit stadsdeel vind je een aantal van de meest bekende bezienswaardigheden. We maakten een kleine opsomming voor je:

  • De Burcht van Boeda werd gebouwd in de 13e eeuw, toen nog als koninklijk paleis. Daar werd het ook jaren voor gebruikt. Helaas werd het meerdere keren flink beschadigd, waaronder tijdens de Tweede Wereldoorlog door een inval van de Turken. Doordat het paleis meerdere keren (deels) opnieuw is opgebouwd, zie je verschillende bouwstijlen terug aan de buitenkant. Ga ook even naar binnen, want je vindt hier o.a. de Nationale Szechenyi Bibliotheek, het Boedapest Historisch Museum en de Hongaarse Nationale Galerij.
  • Veel gebouwen in Boedapest zijn eeuwen oud. Dat geldt niet voor het Vissersbastion, dat pas aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd ter ere van het 1.000-jarig jubileum van Hongarije. Wat ons betreft een geslaagd plan, want het is misschien wel een van de meest bijzondere gebouwen van Boedapest.
  • Naast het Vissersbastion vind je de Matthiaskerk. Van de buitenkant is deze kerk al prachtig, maar wacht maar tot je binnen staat… De glas-in-lood ramen zijn adembenemend mooi en let ook vooral op de bijzondere vloer en alle kunst die er hangt.
  • Een mooi uitzicht over Boeda én Pest? Beklim de Géllertheuvel, die in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Naast dat je er op een prachtig uitzicht kunt rekenen, vind je er ook nog een paar mooie bezienswaardigheden. Breng o.a. een bezoekje aan een bijzondere kerk. Deze is in een rots gebouwd!
Ibis Budapest Castle Hill, BoedapestOp loopafstand van al deze bezienswaardigheden verblijven? We tippen Ibis Budapest Castle Hill. In dit voor Bulgaarse begrippen betaalbare hotel kun je rekenen op een levendige sfeer, moderne kamers, een restaurant en bar.

Boeda vs Pest: Vissersbastion

Op naar levendig Pest

We zeiden het eerder in dit artikel al; Pest is – als je het vergelijkt met Boeda – een stukje commerciëler en toeristischer.

De kleine straatjes barsten van de restaurants, cafés en winkeltjes en aan de pleinen (waarvan het Heldenplein de meest bekende is) is het altijd gezellig druk. Toch vind je er ook enkele bezienswaardigheden.

Waar het Vissersbastion het meest bijzondere en kenmerkende gebouw van Boeda is, is het Hongaars Parlementsgebouw dat voor Pest. Niet alleen is het uiterlijk echt een architectonisch hoogstandje, het is ook nog eens een immens groot gebouw.

Met een oppervlakte van 18.000 m² is het het op twee na grootste parlementsgebouw van Europa. Je bewondert het gebouw overigens het best vanaf de oevers van Boeda. Een kijkje binnen nemen? Ook dat kan. Je bewondert hier o.a. de Hongaarse kroonjuwelen en een bijzonder gouden trappenhuis.

Hotel President, BoedapestOp loopafstand van dit bijzondere parlementsgebouw verblijven? We tippen Hotel President. Naast een centrale ligging kun je hier rekenen op o.a. fijne kamers en – zalig na een dag slenteren! – een sauna en jacuzzi. Oh, en dat dakterras: wat een uitzicht!

Boeda vs Pest: Vissersbastion

Welke bezienswaardigheden je nog meer kunt spotten in Pest:

  • Vind jij niets leuker dan langs kraampjes struinen op een lokale markt? Dan tippen we de Grote Markthal. Dit is zeker niet de minste markt; dankzij de bijzondere architectuur is het meerdere keren uitgeroepen tot de mooiste markt van Europa.
  • Niet alleen de mooiste markt van Europa vind je in Pest, ook de op een na grootste Joodse synagoge ter wereld vind je hier. Het werd gebouwd in Moorse stijl aan het eind van de 19e eeuw en is zowel vanbinnen als vanbuiten prachtig.
  • Als we het over bijzondere gebouwen hebben, mag ook zeker niet de Hongaarse Staatsopera ontbreken. Dit bijzondere gebouw werd in 1884 geopend, biedt meer dan 1.300 zitplekken en werd ontworpen door Miklós Ybl, een van de bekendste Hongaarse architecten. En niet geheel onterecht; het gebouw staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De leukste hotels in Pest

Nog een verschil tussen Boeda en Pest: in Pest vind je veel meer hotels om uit te kiezen. We zetten onze favorieten voor je op een rij:

  • Op zoek naar een betaalbare, maar moderne uitvalsbasis in Pest? Deans College Budapest biedt comfortabele kamers en een ontbijtbuffet om blij van te worden. En met een metrostation vlak bij sta je zo in het hart van Boedapest.
  • T62 Hotel is – zoals ze het zelf zeggen – een trendy urban hotel. In de openbare ruimtes, zoals de lounge en ontbijtruimte, hangt kleurrijke kunst van Frida Kahlo. Je overnacht in een moderne kamer die van alle gemakken is voorzien.
  • Onyx Luxury Budapest is een stijlvol hotel in Pest, maar óók op loopafstand van Boeda. Ontspannen doe je hier na een lange dag zeker, want het hotel biedt een sauna en jacuzzi. Goede nachtrust is gegarandeerd door de comfortabele kamers.
  • Midden in het bruisende Pest vind je Hotel Memories OldTown Budapest. Geniet van een drankje op het dakterras met uitzicht, relax in de sauna en schuif ’s morgens zo aan bij het ontbijtbuffet.
  • Ga je voor luxe? Four Seasons Gresham Palace – dat recht tegenover de beroemde Kettingbrug ligt – is een van de meest charmante hotels van de stad. Alleen het prachtige Art Nouveau-gebouw is al een pareltje en dan kun je er ook nog rekenen op o.a. een indrukwekkende lobby, chique kamers en meerdere eet- en drinkgelegenheden.

Bekijk al onze hotels in Boedapest

Ga jij zelf binnenkort alle verschillen tussen Boeda en Pest ontdekken? We wensen je vast heel veel plezier!

Boeda én Pest bezoeken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *