Boeda vs Pest

Boeda vs Pest: het verhaal achter de twee stadsdelen

De Hongaarse stad Boedapest wordt door de Donau in tweeën gesplitst en bestaat feitelijk uit twee delen; Boeda en Pest. Maar hoe zijn deze twee delen ontstaan en wat heeft ieder stadsdeel te bieden? We leggen het allemaal voor je uit.

Boedapest is een belangrijke stad voor Hongarije. Niet alleen woont circa 20 procent van de Hongaarse bevolking hier, ook is het het centrum voor handel, cultuur, politiek en industrie. In 1873 werd de stad officieel gevormd. Dit werd gedaan door Boeda en Óbuda, aan de westelijke zijde van de Donau, en Pest aan de oostelijke zijde samen te voegen.

Een stukje geschiedenis

Boeda vs Pest, geschiedenisDe geschiedenis van de twee stadsdelen gaat echter nog veel verder terug dan de 19e eeuw. De Kelten wisten de eerste fundamenten al voor het jaar 0 te leggen. Deze grondstukken werden later bezet door de Romeinen, die de stad uitbreidden.

Boedapest heeft in de eeuwen die volgden invasies gezien van volkeren zoals de Ottomanen. In de 19e eeuw werd de Kettingbrug gebouwd tussen Boeda en Pest. Pas toen deze twee delen, wederom met een brug, weer werden verbonden met Óbuda, kreeg Boedapest de vorm zoals wij deze nu kennen: als één indrukwekkende metropool.

Een kijkje in Boeda

Boeda is relatief bergachtig. Hierdoor zijn er schitterende vergezichten als je even de moeite neemt om omhoog te hiken. De Gellértheuvel – met een hoogte van ca. 235 meter – staat in het bijzonder bekend om het prachtige uitzicht.

Je kunt er ook voor kiezen een bezoek te brengen één van de andere trotsen van Boeda: het Burchtpaleis. Dit paleis is in de 13e eeuw op een heuvel gebouwd en heeft dus al flink wat eeuwen voorbij zien komen. Je kunt gelijk een bezoekje brengen aan het paleismuseum waar je Hongaarse kunst kunt bekijken. Bezoek je dit museum dan heb je toegang tot de zogenoemde koepel met een prachtig panoramisch uitzicht.

Het levendige Pest

Boeda vs Pest, levendige PestPest is het vlakkere zusje van Buda. Het kenmerkt zich door een wirwar van barretjes en restaurants; veel gezelligheid dus! Een bekend plein in Pest is het Heldenplein. De gebouwen aan weerszijden van het plein draaien vooral om kunst. De Kunsthal en het Museum voor Schone Kunsten zijn hier namelijk te vinden.

Vlak achter het Heldenplein ligt het stadspark van Boedapest. Je kunt fijn wandelen door dit park, maar dat is lang niet het enige wat je er kunt doen. Er is namelijk een dierentuin gevestigd en je vindt er een circus. In dit circus worden voorstellingen, concerten en sportevenementen gehouden.

In het stadspark vind je ook het kasteel Vajdahunyad. Dit kasteel verbeeldt de bouwstijl van verschillende kastelen in Hongarije. Dit is erg toepasselijk, want het kasteel werd in 1896 gebouwd ter viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije.

Overnachten in Boeda of Pest?

Boeda vs Pest, overnachtenCombineer jouw ontdekkingstocht door Boedapest met een verblijf in een comfortabel hotel. Afhankelijk van jouw wensen kan dit in Boeda of Pest zijn. Wij lichten enkele opties voor je uit, gewoon om het je even wat makkelijker te maken:

  • Een toplocatie heb je zonder meer te pakken bij een verblijf in Carlton Hotel. Je bevindt je namelijk om de hoek van de mooie Kettingbrug in het stadsdeel Boeda. Dankzij de bar, het restaurant en WiFi zal het verblijf zelf ook erg prettig zijn.
  • Na het ontdekken van het stadsdeel Pest kun je de voeten even omhoog doen in Hotel Parlament en ontspannen in het wellnesscentrum met sauna en whirlpool. Het hotel heeft daarnaast een mooie inrichting en comfortabele kamers.
  • Wil je nog een stapje luxer? Kies dan voor Corinthia Hotel Budapest. Je verblijft direct in het centrum van Pest, zodat je het mooiste van Boedapest direct meekrijgt. Het wellnesscentrum, het binnenbad en de restaurants, waarvan in één typische Hongaarse gerechten worden geserveerd, maken het geheel pas echt ontspannen.

Richt je eigen stedentrip in door jouw ideale hotel uit te zoeken. In Boeda of Pest. Snel weg? Bekijk ons voordelige last minute aanbod.

Over de auteur

Marieke

Marieke is gek op reizen én schrijven. Ze heeft al flink wat van Europa gezien, maar is nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ze neemt je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *