Badhuizen Boedapest

Ontspanning & plezier! Dit zijn de mooiste badhuizen van Boedapest

De ca. 125 warmwaterbronnen in Boedapest zijn wereldwijd bekend om de ultieme ontspanning die zij bieden. Deze bronnen zijn omgezet tot badhuizen waar het niet alleen draait om het bad zelf, maar ook om de architectuur en vormgeving. Deze badhuizen zijn een must-see tijdens een stedentrip in de Hongaarse stad!

Waarom de badhuizen in Boedapest een must-see zijn

Waarom must see, mooiste badhuizen BoedapestBoedapest ontving in 1934 al de titel ‘Spa City’. Dat heeft alles te maken met de heerlijke badhuizen die hier door de jaren heen zijn gebouwd. Inmiddels komen mensen uit alle windstreken naar deze badhuizen voor ontspanning.

Badhuizen bestaan uit binnen- en buitenbaden, die worden verwarmd door de warmwaterbronnen. Naast badderen zijn er vaak mogelijkheden voor behandelingen, zoals massages en modderkuren. Door de mineralen die in het water aanwezig zijn, komt men ook naar de badhuizen voor genezing van bijvoorbeeld huidklachten.

Alleen relaxed achterover hangen in de baden? Nee hoor, in de badhuizen in Boedapest worden feestjes gehouden, zogenaamde sparties (een afgeleide van spa en party). Het is een echte hype in Boedapest en tevens een leuke afwisseling op de bars en clubs in de stad.

Wil jij weten welke badhuizen in Boedapest aanraders zijn? We nemen er vier onder de loep. En op de koop toe krijg je nog wat praktische tips. Je kunt immers maar beter goed voorbereid gaan badderen!

Szechenyi, het bekendste badhuis van Boedapest

Szechenyi is het bekendste badhuis van Boedapest. Dat is niet verwonderlijk als je de grote warmwaterbron met het prachtige geel-witte bouwwerk erachter ziet. Het straalt 100% ontspanning uit en dat is het ook echt. Het blijft namelijk niet bij deze ene bron. Een totaal van drie buitenbaden en vijftien binnenbaden maakt dat er ruime keuze is.

De geschiedenis van Szechenyi gaat ver terug. Al in 1881 werd het badhuis opgericht. Er werd een bron door mensen in de grond geslagen om zo voor een warme water-toevoer te zorgen. Je vindt het bad in het stadspark van Boedapest.

Het indrukwekkende binnenbad van Gellert

Gellert, mooiste badhuizen BoedapestHet indrukwekkendst aan Gellert is het binnenbad. Dobber je even op je rug rond dan kijk je gelijk een verdieping hoger, waar schattige balkonnetjes naar voren steken. Op de balkons zelf kan je overigens plaatsnemen op een ligbedje. De pilaren op de grond maken het haast tot een Romeins geheel. Het interieur is zeker bijzonder te noemen!

Overnachten kan er ook, want het Danubius Hotel Gellert is gevestigd in hetzelfde gebouw als het badhuis. Je hebt een breed scala aan faciliteiten binnen handbereik, zoals een restaurant, bar, oppasservice en roomservice. Maar het fijnste is toch wel dat je vanuit je bed het bad in rolt. Letterlijk dan hè?

Traditionele en moderne Turkse baden in Rudas

Rudas is nog vele malen ouder dan Szechenyi. Al in 1550 werden de eerste stenen van dit badhuis gelegd. Het grote achthoekige zwembad is het pronkstuk van Rudas, maar ook de sauna en het therapeutische bad die in de 19e eeuw zijn toegevoegd bieden veel ontspanning.

Rudas is gebouwd tijdens de Turkse bezetting van Boedapest en dit is nog goed in de bouwstijl, inrichting en baden terug te vinden. Er zijn traditionele Turkse baden te vinden, maar ook modernere Turkse stoombaden zijn aanwezig.

Van tarwevermaling tot genezing in Lukács

Lukacs, mooiste badhuizen BoedapestLukács focust zich in het bijzonder op de genezing van kwalen en aandoeningen. Er wordt dan ook geloofd dat het water van deze warmwaterbron het effectiefst is wanneer het op heling aankomt. Er zijn verschillende baden, massages en sauna’s waar je optimaal van kunt genieten.

Lukács doet er nog een schepje bovenop wanneer het op het bouwjaar aankomt. Dit badhuis is in de 12e eeuw tot stand gekomen, specifiek om zieken te genezen. Het badhuis had in deze vroegere jaren overigens meer doelen; het werd ook gebruikt voor het vermalen van tarwe en het produceren van buskruit.

In de 19e eeuw kreeg het badhuis een make-over en verdwenen deze delen van het complex. Op dit moment staat het badhuis met name bekend om zijn sparties.

Handig om te weten

Voordat je kunt genieten van de faciliteiten van de badhuizen in Boedapest, is het handig om een aantal dingen te weten. Wij zetten het belangrijkste voor jou op een rij:

  • De badhuizen zijn niet altijd open in de avonden en weekenden. Check de openingstijden van het badhuis van jouw keuze, zodat je niet voor dichte deuren staat.
  • In tegenstelling tot veel wellnesscentra in Nederland draag je in de badhuizen van Boedapest gewoon zwemkleding.
  • Er zijn enkele baden en dagen waarop slechts mannen of vrouwen zijn toegestaan. Houd hier rekening mee tijdens je bezoek.

Klaar voor een reisje naar Boedapest, zodat je aan ontspanning, genezing en plezier toekomt? Bekijk ons volledige aanbod en boek een hotel dat echt bij jou past.

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *