Met de auto naar Frankrijk, tips

Met de auto naar Frankrijk? Lees deze tips!

Ga jij dit jaar met de auto naar Frankrijk? Lucky you! Maar voordat je op je vakantieadres aankomt, heb je nog een lange autorit voor de boeg. Én kun je onaangenaam verrast worden met boetes of nepagenten aan je autoraampje. Wij geven je praktische tips voor een ontspannen Route du Soleil.

Waarom met de auto naar Frankrijk?

Je bent zeker niet de enige als je met de auto naar Frankrijk op vakantie gaat. Jaarlijks pakken de meeste Nederlanders dit vervoersmiddel om op hun vakantieadres te komen. En dat snappen wij heel goed. Je kunt in jouw eigen tempo op plaats van bestemming komen en hebt ter plaatse een auto bij de hand zodat je alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt. Zeker handig als je veel van de omgeving wilt zien!

Autovakantie naar Frankrijk gezocht?Bekijk ons aanbod

In Frankrijk is er sowieso genoeg te zien en doen en vanwege de veelzijdigheid van het land is er voor ieder wat wils. Ben jij toe aan een flinke dosis vitamine D? Dan moet je in Zuid-Frankrijk zijn. Wil je niet al te lang in de auto naar Frankrijk zitten? Dan biedt het noorden prachtige natuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van Bretagne of Normandië? Over natuur gesproken; in heel het land is dat prachtig!

Pas op voor nepagenten

Enkele jaren geleden zijn er tal van buitenlandse toeristen overvallen op de snelweg door nepagenten. De ‘agenten’ rijden rond in auto’s met zwaailichten en sirenes en manen je te stoppen op de vluchtstrook. Zodra je bent gestopt, doorzoeken ze je hele auto op portemonnees, telefoons en andere waardevolle spullen. Geen lekker begin van je vakantie.

Hoe zorg je ervoor dat jij niet in deze list trapt? De overvallers rijden rond in auto’s zonder embleem en zijn niet gekleed in uniform. Daarnaast zal de Franse politie je nooit vragen te stoppen op de vluchtstrook, omdat dit onveilig is. Gebeurt dit wel? Stop niet, rijd door en bel de politie!

Wat moet je meenemen?

Wanneer je met de auto naar Frankrijk gaat. dien je een aantal attributen verplicht in je auto mee te nemen. Ga goed voorbereid op reis en voorkom een boete.

  • Zorg dat je altijd een gevarendriehoek bij je hebt. Deze moet je bij pech of een ongeluk op 30 meter achter je auto plaatsen. Maar let op: breng jezelf nooit in gevaar! Daarom is het verboden om de gevarendriehoek neer te zetten als je op de snelweg bent gestrand. Stap uit aan de passagierskant en wacht achter de vangrail op hulp.
  • Sta je met pech langs de weg of ben je betrokken bij een aanrijding? Heel vervelend. Maar denk eraan dat je altijd een veiligheidshesje aantrekt voordat je het voertuig verlaat. Het fluorescerende hesje mag niet in de kofferbak liggen, maar moet op een plek bewaard worden waar je goed bij kunt.
  • Waarschijnlijk heb je dit niet standaard in je auto liggen, maar in Frankrijk is het verplicht om een alcoholtest bij je te hebben. Toch krijg je (nog) geen boete als je de test bent vergeten mee te nemen. Waarvoor deze test? Met de test kun je zelf bepalen of je niet teveel hebt gedronken om te kunnen rijden. Het maximale toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promile. Heb jij je rijbewijs korter dan drie jaar? Dan geldt een limiet van 0,2 promile in Frankrijk.
Met de auto naar Frankrijk: gevarendriehoek
Ga je met de auto naar Frankrijk? Een gevarendriehoek in de auto is verplicht

Naar een stad? Regel een milieusticker

In Frankrijk zijn ze steeds milieubewuster bezig. Ga je met de auto naar Frankrijk en ben je van plan een Franse stad te bezoeken? Maak dan gebruik van het openbaar vervoer of schaf tijdig een milieusticker aan als je met je eigen auto gaat. De Crit’AIR kost ca. € 5,-. Heb je niet de juiste milieusticker? Dan kun je rekenen op een boete van zo’n € 70,- en een rijverbod voor de auto. De sticker kun je aanvragen via deze link.

Vanaf 1 juli 2016 mag je met een oude, vervuilende auto veel steden niet meer in. Check van tevoren of dit ook voor jou geldt.

Meer tips voor een autovakantie naar Frankrijk

Als je bovenstaande dingen regelt, ga je goed voorbereid met de auto naar Frankrijk. Maar let ook nog even op deze zaken:

  • Draag geen slippers achter het stuur. In Frankrijk is rijden met slippers niet toegestaan. De slippers kunnen van de pedalen afglijden of achter een pedaal blijven hangen. Op deze manier breng je niet alleen jezelf, maar ook de inzittenden in gevaar. Als je in Frankrijk wordt aangehouden met slippers riskeer je een fikse boete.
  • Verwijder flitsdetectieapparatuur. In Frankrijk mag je geen apparaten bij je hebben die je kunnen waarschuwen voor flitspalen. Op alle apparaten waar een GPS of radardetectie zit moet deze functie compleet worden verwijderd. Dit geldt dus ook voor bijv. telefoons met een flitsdetectie app. Word je gesnapt? Dan hangt je een boete van zo’n € 1.500,- boven het hoofd.
  • Draag geen oortjes tijdens het rijden. Bel jij altijd met je oortjes of draag jij graag een koptelefoon als je naar muziek luistert? Denk erom dat dit niet mag als je een auto bestuurt in Frankrijk. Deze regel geldt ook voor motorrijders en fietsers. Als je wordt aangehouden bedraagt de boete ca. € 135,-.
Als je met de auto naar Frankrijk rijdt, kom je ook door België. Ook dit land heeft zo haar regels. Zorg dat je je ook hierin verdiept.

Met de auto naar Frankrijk? Met deze tips en tricks ben je helemaal klaar voor je roadtrip naar La Douce France.

Met de auto naar Frankrijk: slippers
Met slippers rijden is in Frankrijk verboden

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *