Praktische informatie Frankrijk

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Frankrijk voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Frankrijk wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Op de meeste plaatsen in Frankrijk is het kraanwater van goede kwaliteit; je kan dan ook gewoon uit de kraan drinken.

Soms hangt er een bordje Eau non potable (geen drinkwater). In dat geval raden we je aan mineraalwater aan te schaffen. Houd er daarnaast rekening mee dat het water anders kan smaken dan in Nederland. Dit komt doordat er meer chloor en kalk in kan zitten.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Frankrijk is 230 volt. Een deel van de stopcontacten is niet geschikt voor de stekkers zoals wij deze gewend zijn. We raden je aan voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

Naast de nationale feestdagen kent Frankrijk meerdere regionale en lokale feestdagen. Omdat dit er teveel zijn om op te noemen, zetten we de belangrijkste nationale feestdagen op een rij:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag (Jour de l’An)
 • 1 mei – Dag van de Arbeid (Fête de travail)
 • 8 mei 2019 – Feest van de overwinning 1945 (Le jour de la liberation)
 • 14 juli – Nationale Dag (Nationale Feestdag)
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart (Marie l’Assomption)
 • 1 november – Allerheiligen (Toussaint)
 • 11 november – Wapenstilstand 1918 (Jour de l’Armistice)
 • 25 december – Eerste kerstdag

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen en Pinksteren. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

In Frankrijk kun je – wel zo makkelijk – met euro’s betalen. Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden vrijwel overal geaccepteerd. Alleen in kleinere winkels en restaurants is dit soms niet mogelijk. Ook bij de tolpoortjes kan niet altijd met buitenlandse pinpassen betaald worden. We raden je daarom aan altijd wat contant geld bij je te hebben.

Wanneer je geld opneemt met een bankpas of creditcard kunnen hier transactiekosten aan verbonden zijn. De kosten voor een creditcard zijn hierin vaak hoger. Ons advies? Pin niet te kleine bedragen.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Frankrijk.

Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Frankrijk. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 17: politie
 • 15: ambulance
 • 18: brandweer

Reisdocumenten

Voor Frankrijk is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig naar Frankrijk reist, is de vluchttijd afhankelijk van de bestemming. Om je een indicatie te geven; wanneer je van Schiphol afreist naar het Zuid-Europese land ben je tussen de 2 en 3 uur onderweg.

Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De officiële taal in Frankrijk is Frans. Dit is ook meteen de meest gesproken taal. Hoewel je in toeristische gebieden vaak wel weg komt met Engels, zijn de Fransen erg gehecht aan hun eigen taal. Het is raadzaam vooraf wat korte zinnetjes te leren voor veelvoorkomende situaties.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Frankrijk.

Toeristenbelasting

In Frankrijk geldt mogelijk toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Frankrijk is een land dat de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in veiligheid. Dit zie je terug in o.a. veiligheidspoortjes bij belangrijke bezienswaardigheden en musea in grote steden. Ook kunnen bewapende politieagenten onderdeel uitmaken van het straatbeeld. Laat je hierdoor niet afschrikken!

Wees wel te allen tijde alert op zakkenrollers, inbrekers en oplichters. Met name in grote steden, op markten en bij toeristische bezienswaardigheden zijn zakkenrollers actief. Let daarom altijd goed op je spullen en berg kostbaarheden goed op.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Frankrijk of huur je een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

 • In Frankrijk is er niet alleen een verbod op het gebruik van mobiele telefoons; ze gaan hierin verder. Volgens de regel moet je als bestuurder altijd direct in staat zijn te kunnen handelen t.b.v. van de veiligheid. Hierdoor krijg je ook een boete wanneer je in de auto eet of drinkt, een sigaret rookt of je make-up in orde maakt. En het dragen van teenslippers tijdens het rijden kan ook leiden tot een boete.
 • Een scherm – zoals een smartphone, tablet of dvd-speler – in het gezichtsveld van de bestuurder is verboden tijdens het rijden. Er geldt een uitzondering voor navigatieapparatuur.
 • Oortjes en koptelefoonts tijdens het rijden zijn verboden. Waar in veel landen dit gebruik nog is toegestaan met slechts één oortje of bij één oor bedekt, is zelfs dat in Frankrijk verboden.
 • Haaientanden kent men niet in Frankrijk. Wel een lijn met dikke blokken, die aangeeft dat je bestuurders op een kruisende weg voorrang moet geven. Bij deze blokken zie je vaak een bord met de tekst Cédez le passage (Voorrang verlenen).
 • Bestuurders die zich reeds op een rotonde bevinden, hebben in Frankrijk niet standaard voorrang. Wanneer het bord Vous n’avez pas la priorité (U hebt geen voorrang) voor de rotonde staat, geldt feitelijk hetzelfde als in Nederland. Wanneer deze ontbreekt, mag je voorgaan op het verkeer dat zich al op de rotonde bevindt.
 • Gebruik van winterbanden is niet verplicht in Frankrijk, maar wordt wel aangeraden bij winterse omstandigheden. Wel geldt er voor sommige bergpassen een verplichting voor sneeuwkettingen. Luxemburg kent overigens wel een verplichting voor winterbanden, dus houd daar rekening mee als je per auto afreist naar Frankrijk.
 • Een gevarendriehoek, veiligheidshesje en alcoholtest zijn verplicht om in de auto te hebben. Het wordt daarnaast geadviseerd reservelampjes aan boord te hebben.
 • Er zijn veel tolwegen in Frankrijk, te herkennen aan de blauwe borden met Péage. De kosten kunnen verschillen per traject; de tolwegen zijn verdeeld in diverse categorieën. Betalen kan bij de poortjes middels creditcard, pinpas en/of contant. Deze mogelijkheden verschillen eveneens per traject.
 • Radardetectiesystemen zijn verboden in Frankrijk. Hier wordt streng op gecontroleerd en flink op beboet.
 • Frankrijk werkt met milieustickers voor bepaalde bestemmingen, ingedeeld in categorieën. Check vooraf via de officiële website of je een milieusticker nodig hebt en zo ja, in welke categorie.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden in Frankrijk. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Een (huur)auto is uiteraard niet het enige vervoermiddel waar je in Frankrijk gebruik van kunt maken. In Franse steden als Parijs en Lille is het openbaar vervoer bijv. de beste optie. Ook worden op diverse bestemmingen excursies aangeboden.

Meer praktische informatie over Frankrijk

 • Service compris (oftewel fooi) is in veel gevallen al bij de rekening inbegrepen. Het bedrag naar boven afronden is dan gebruikelijk. In de chique restaurant is een fooi van 5% normaal. Taxichauffeurs rekenen op een fooi van ca. 10%.
 • Het dragen van een skihelm is niet verplicht tijdens een wintersport in Frankrijk, maar wordt wel aangeraden voor kinderen.
Op vakantie naar Frankrijk?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen