Praktische informatie Gambia

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Gambia voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Gambia wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het wordt ten strengste afgeraden om in Gambia water uit de kraan te drinken; grote kans dat je dan ziek wordt. Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt en gebruik dit ook bij het tandenpoetsen. IJsblokjes in je drankje kun je ook beter overslaan.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Gambia is 230 volt. We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen; de stopcontacten wijken af van die in Nederland. Houd er rekening mee dat elektriciteit in Gambia regelmatig wegvalt. Dit is altijd van korte duur.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Gambia zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 18 februari – Onafhankelijkheidsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 22 juli – Dag van de Machtsovername
 • 15 augustus – Maria-Hemelvaart
 • 25 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Gambia is de Dalasi.

In de toeristische gebieden is pinnen meestal mogelijk met een Maestro-pinpas. Wel heb je met een creditcard (en dan met name Visa) meer keuze aan pinautomaten. Houd er rekening mee dat de technische staat van de pinautomaten niet altijd even goed is en dat ze niet frequent worden bijgevuld. Pin daarom altijd voor een aantal dagen. Hiermee druk je ook de transactiekosten die kunnen worden berekend door jouw creditcardmaatschappij of bank.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Gambia afreist.

Gezond op reis

Er zijn enkele aanbevolen vaccinaties. Wie naar Gambia afreist, kan o.a. te maken krijgen met DTP, Hepatitis A en B, malaria en gele koorts. Wij raden reizigers aan om zich te allen tijde goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
 • De zon is in Gambia (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
 • Reizigersdiarree ligt, net als in veel andere Afrikaanse landen, op de loer in Gambia. Ze hebben er zelfs een eigen naam voor; Banjul Belly. Om besmetting te voorkomen, raden we je aan reinigingsgel voor je handen mee te nemen. Zorg ook voor medicatie tegen diarree en neem ORS mee.
 • In Gambia kan je te maken krijgen met muggen die ziektes als malaria en dengue kunnen overbrengen. Het is raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Gambia. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 117: politie
 • 116: ambulance
 • 118: brandweer

Reisdocumenten

Voor Gambia is een geldig paspoort vereist. Deze dient op het moment van afreizen nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Je kunt niet met een identiteitskaart afreizen naar het Afrikaanse land.

Als toerist mag je daarnaast 90 dagen (3 maanden) in Gambia verblijven zonder dat hiervoor een visum nodig is. Je dient wel minimaal één lege pagina te hebben in jouw paspoort voor een stempel van de douane.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Gambia kan het wel verplicht zijn een (transit)visum te regelen.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Gambia bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 6 uur. Wanneer je een tussenstop maakt (het wordt bijv. veel gecombineerd met Senegal of Kaapverdië), wordt de reistijd langer. Dit geldt ook wanneer je een overstap hebt.

Taal

Er bestaan veel dialecten en talen in Gambia. Enkele voorbeelden zijn Mandinka, Wolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule. Omdat Gambia een Engelse kolonie was, is de officiële taal er echter Engels. In de toeristische gebieden is dit dan ook veelal de voertaal. Verkeersborden zijn vaak ook in het Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels. Veel hotels bieden dit kosteloos aan, maar er kan ook een vergoeding voor worden gevraagd. Houd er rekening mee dat de snelheden van WiFi aanzienlijk lager kunnen liggen dan we in Europa gewend zijn.

Tijdsverschil

In de wintertijd is het in Gambia slechts 1 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd is dit verschil 2 uur.

Toeristenbelasting

In Gambia krijg je als toerist niet te maken met toeristenbelasting die lokaal nog moet worden afgerekend.

Veiligheid

Gambia is – zeker voor Afrikaanse begrippen – een veilig land. Wel dien je, net als in Europa, alert te zijn op met name zakkenrollers. En ’s nachts raden we je aan niet over de stranden te lopen. Ook raden we je aan drukke plekken in steden te vermijden.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Hoewel het mogelijk is om een auto te huren in Gambia, raden we dit niet aan. De wegen zijn vaak slecht en de Gambianen rijden niet altijd even netjes. Ook zal de politie graag een extra zakcentje aan jou als toerist willen verdienen. We raden je daarom aan het land vooral te ontdekken via excursies.

Maak je gebruik van een taxi? De groene taxi’s zijn de officiële taxi’s voor toeristen. Ze zijn iets duurder dan de gele taxi’s, maar wel officieel geregistreerd. En de chauffeurs zijn direct bevoegd om als gids te dienen.

Meer praktische informatie over Gambia

 • Fotograferen is geen enkel probleem voor de meeste Gambianen, mits je het even vriendelijk vraagt (zeker bij portretten). Zorg ook voor wat kleingeld op zak; het wordt gewaardeerd als je ze een klein fooitje geeft. Fotografeer je een verkoper op het strand of lokale markt? Dan is het ook voldoende om iets kleins te kopen.
 • Ondanks dat het toerisme naar Gambia de afgelopen decennia enorm is toegenomen, heerst er nog veel armoede. Kleding, schriften, potloden en pennen voor kinderen worden gewaardeerd. Houd hier dus een plekje voor vrij in je koffer. Deel het echter ter plaatse nooit zomaar uit op straat, maar doe dit samen met een gids of dorpshoofd. Zo word je niet bedolven onder een kindermassa en wordt alles eerlijk verdeeld.
 • Het gemiddelde maandinkomen van een Gambiaan is ca. € 50,-. Een aanvulling hierop in de vorm van fooi is dan ook zeker welkom bij taxichauffeurs, gidsen, kamermeisjes en straatverkopers. Dit geldt ook wanneer je in een lokaal restaurant eet.
 • Het staat er misschien een beetje haaks op, maar afdingen is in Gambia een must. Verkopers houden er qua prijs al rekening mee dat je gaat afdingen. Betaal nooit meer dan 50% van de vraagprijs.
Op vakantie naar Gambia?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen