Praktische informatie Gambia
Goed voorbereid op vakantie gaan, is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Gambia voor je op een rij gezet.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Betalen
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Gezond op reis (o.a. vaccinaties)
- Kraanwater
- Lokale noodnummers
- Reisdocumenten (incl. visuminformatie)
- Reistijd
- Taal
- Telefonie & internet
- Tijdsverschil
- Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer
- Vluchttijd
- Meer praktische informatie
Betalen in Gambia
De officiële munteenheid van Gambia is de Dalasi (GMD). Gambia heeft niet heel veel pinautomaten en je kunt er niet altijd met een Mastercard of pinpas terecht. Met een Visa-creditcard heb je meer kans. In grote hotels en restaurants kun je meestal wel pinnen.
Als je bij een pinautomaat geld opneemt kunnen hier transactiekosten voor berekend worden. Deze worden tijdens het pinnen aangegeven. De transactiekosten voor creditcards zijn over het algemeen hoger dan bij pinpassen.
Elektriciteit & wereldstekker
In Gambia is de netspanning 230 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland. We raden je daarom aan een wereldstekker mee te nemen. Houd er ook rekening mee dat de elektriciteit in Gambia soms uitvalt. Dit duurt nooit lang.
Feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Gambia zijn:
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- 18 februari – Onafhankelijkheidsdag
- 1 mei – Dag van de Arbeid
- 22 juli – Dag van de Machtsovername
- 15 augustus – Maria-Hemelvaart
- 25 december – Kerstmis
Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen.
Het grootste deel van de bevolking is islamitisch. In Gambia moet je dus ook rekening houden met de Ramadan, die elk jaar op een ander moment wordt gevierd. In de grote steden merk je hier weinig van, in kleinere plaatsen kunnen restaurants gesloten zijn in deze periode. Ook het Suiker- en Offerfeest kunnen invloed hebben op het dagelijkse leven.
Gezond op reis
Er zijn aanbevolen vaccinaties voor Gambia. Het gaat om vaccinaties voor DTP, Hepatitis A en B, malaria en gele koorts. Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.
Wil je niet ziek worden in Gambia? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:
- Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
- De zon is in Gambia veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
- Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
- Rauwe groenten en geschild fruit kan leiden tot darmproblemen. We raden je aan dit niet te eten. Ook ijsblokjes en kraanwater vormen een risico. Het kan zorgen voor reizigersdiarree (ook wel Bunjul Belly genoemd). Neem voor de zekerheid medicijnen zoals diarreeremmers en een middel tegen uitdroging mee (bijv. ORS).
- In Gambia komt hondsdolheid (rabiës) voor. Als je wordt gebeten door een zoogdier (bijv. een hond of kat) moet je meteen naar een dokter. Ook als je een rabiës-vaccinatie hebt gehad.
- In Gambia komen muggen voor die ziektes als zika, chikungunya en dengue kunnen overdragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Malariamuggen komen ook voor, deze zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Het is slim om overdag en ’s avonds muggenspray te gebruiken en/of lange kleding te dragen.
Kraanwater
Het kraanwater in Gambia is van slechte kwaliteit. We raden je daarom aan water uit flessen te drinken, ook voor het poetsen van je tanden. Pas daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groente en fruit.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Gambia. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:
- 117: politie
- 116: ambulance
- 118: brandweer
Reisdocumenten
Voor vakantie naar Gambia heb je een paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst.
Als je korter dan 90 dagen in Gambia verblijft heb je geen visum nodig. Je hebt wel minimaal één lege pagina in je paspoort nodig voor een stempel van de douane.
Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid (onder het kopje Reisvoorbereiding)
Reistijd
De beste reistijd voor Gambia? Die is per persoon verschillend. Gambia is echt een winterzonbestemming; van ca. november t/m april/mei is de beste reistijd voor Gambia. Er valt nauwelijks regen en de temperaturen liggen boven de 30 °C. Het regenseizoen loopt van ca. juni t/m oktober. De luchtvochtigheid is hoger en er valt dan meer neerslag. Groot voordeel van deze periode is, is dat het een stuk rustiger (en goedkoper) is in het land.
Taal
Gambia heeft veel talen en dialecten. Enkele voorbeelden zijn Mandinka, Wolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule. Omdat Gambia een Engelse kolonie was, is de officiële taal er Engels. In de toeristische gebieden wordt redelijk goed Engels gesproken.
Telefonie & internet
Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Gambia geen EU-land.
Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.
Tijdsverschil
Er is tijdsverschil tussen Gambia en Nederland. In de wintertijd is het in Gambia 1 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd is dit verschil 2 uur.
Toeristenbelasting
In Gambia betaal je geen toeristenbelasting in hotels. Er geldt wel een veiligheidstoeslag die je bij aankomst én vertrek op de luchthaven van Banjul moet betalen. Dit bedrag van € 20,- of 1.000 Dalasi per persoon moet je contant betalen.
Veiligheid
Gambia is een veilig land, zeker als je het vergelijkt met andere Afrikaanse landen. Houd wel rekening met zakkenrollers en loop niet ’s nachts over de stranden. Vermijd daarnaast drukke plekken in steden.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Vervoer
Hoewel het mogelijk is om een auto te huren in Gambia, raden we dit niet aan. De wegen zijn vaak slecht en de Gambianen rijden niet altijd even netjes. Ook zal de politie graag een extra zakcentje aan jou als toerist willen verdienen. We raden je daarom aan excursies te boeken.
Maak je gebruik van een taxi? De groene taxi’s zijn de officiële taxi’s voor toeristen. Ze zijn iets duurder dan de gele taxi’s, maar wel officieel geregistreerd. En de chauffeurs mogen jou als gids wegwijs maken.
Vluchttijd
Een (rechtstreekse) vlucht naar Gambia duurt gemiddeld 6-7 uur. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.
Meer praktische informatie over Gambia
- Het gemiddelde maandsalaris in Gambia is ca. € 50,-. Een fooi is dan ook zeker welkom bij taxichauffeurs, gidsen, kamermeisjes en straatverkopers. Dit geldt ook als je in een lokaal restaurant eet.
- Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar afdingen is in Gambia bijna verplicht. Verkopers houden er bij het bepalen van de prijs al rekening mee dat je gaat afdingen. Betaal nooit meer dan 50% van de vraagprijs.
- In Gambia heerst nog veel armoede. Heb je plek over in je koffer? Neem dan kleding, schriften, potloden en pennen voor kinderen mee. Deel het ter plaatse nooit zomaar uit op straat, maar doe dit samen met een gids of dorpshoofd. Zo wordt alles eerlijk verdeeld.
- Foto’s maken is geen probleem voor de meeste Gambianen, maar vraag het wel altijd even (zeker bij portretten). Zorg ook voor wat kleingeld; zo kun je een klein fooitje geven. Fotografeer je een verkoper op het strand of lokale markt? Dan kun je iets kleins kopen.
- Wil je in Gambia roken? In Gambia is er een rookverbod in openbare ruimtes, waaronder ook terrassen. Roken mag buiten op minimaal 100 meter van openbare plaatsen of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.