Praktische informatie Portugal

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Portugal voor je op een rij gezet.

LET OP! Deze praktische informatie over Portugal wordt regelmatig bijgewerkt. Houd er rekening mee dat de situatie op jouw bestemming kan veranderen. Hierdoor kunnen we niet verzekeren dat deze informatie altijd actueel en correct is. Bekijk vlak voor vertrek ook altijd nog de actuele informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Betalen in Portugal

In Portugal kun je gewoon met euro’s betalen. Je kunt vrijwel overal – in winkels en restaurants – met je pinpas of creditcard betalen. Bij kleinere winkels en restaurant is pinnen soms niet mogelijk, het is daarom slim om altijd wat contant geld op zak te hebben.

Als je bij een pinautomaat geld opneemt kunnen hier transactiekosten voor berekend worden. Deze worden tijdens het pinnen aangegeven. Soms wordt er om een pincode van 6 cijfers gevraagd, hier kun je gewoon jouw viercijferige code invullen en op enter drukken.

Elektriciteit & wereldstekker

In Portugal is de netspanning 230 volt. De stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland, je hebt hiervoor geen wereld- of verloopstekker nodig.

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen van Portugal zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 25 april – Anjerrevolutie
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 10 juni – (Camõesdag)
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart
 • 5 oktober – Dag van de Republiek
 • 1 november – Allerheiligen
 • 8 december – Maria Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 & 26 december – Kerstmis

Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Portugal. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Wil je niet ziek worden in Portugal? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
 • De zon is in Portugal (vooral in het hoogseizoen) veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
 • Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
 • In Portugal komen ook muggen voor. Op het Portugese eiland Madeira leven muggen die de ziekte dengue kunnen overbrengen. Neem daarom een middel met DEET mee, draag lange kleding en slaap onder een muskietennet.

Kraanwater

Kun je het kraanwater in Portugal drinken? Ja, over het algemeen is de kwaliteit van het drinkwater van goede kwaliteit. Proef je een bijsmaak? Dat kan komen door een ander chloorgehalte. Mineraalwater uit flessen koop je voordelig bij supermarkten.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Portugal. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden bij een noodsituatie. De hulpdienstcentrale stuurt politie, ambulance of brandweer.

Reisdocumenten

Portugal hoort bij de Europese Unie. Daarom kun je met een identiteitskaart (ID-kaart) of paspoort naar Portugal reizen. Houd er rekening mee dat jouw paspoort of identiteitskaart nog minimaal geldig moet zijn tot de dag van vertrek. Voor Portugal heb je geen visum nodig.

Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid (onder het kopje Reisvoorbereiding)

LET OP! De informatie op deze pagina is gericht op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent altijd – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De beste reistijd voor Portugal? Die is per persoon en per bestemming verschillend.

 • De populaire Algarve en de hoofdstad Lissabon zijn een stuk warmer en zonniger dan het noorden. Je kunt hier het hele jaar rekenen op aangename temperaturen, het kwik daalt er bijna nooit onder de 15 °C. Er valt wel meer regen in de wintermaanden. In de zomer is het ca. 30 °C.
 • Porto ligt noordelijker, hier valt over het algemeen meer regen.
 • Op Madeira en de Azoren is heel het jaar aangenaam, het is er eigenlijk altijd lente (tussen de ca. 15 en 25 °C). Houd er rekening mee dat er een flink temperatuurverschil kan zijn tussen de bergen (koeler) en langs de kust (warmer).

Taal

Portugees is de meest gesproken taal in Portugal. In de toeristische plaatsen wordt veel Engels gesproken.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Portugal is een EU-land. Je betaalt daarom hetzelfde als in Nederland. Je kunt daarnaast op veel plekken gebruikmaken van WiFi. Dit is mogelijk tegen betaling.

Tijdsverschil

Er is tijdsverschil tussen Portugal en Nederland, het hangt af van de bestemming hoe groot het tijdsverschil is. Op het vasteland en Madeira is het een 1 uur vroeger dan in Nederland. Op de Azoren is het in de winter 2 uur vroeger dan in Nederland, in de zomer is het er 1 uur vroeger.

Toeristenbelasting

In Portugal betaal je mogelijk nog toeristenbelasting. De kosten kunnen verschillen per gemeente. Het kan ook afhangen van het aantal sterren van de accommodatie. Toeristenbelasting is bij ons al in de reissom inbegrepen, maar je betaalt dit pas in het hotel.

Veiligheid

Portugal is een veilig land. Houd wel rekening met zakkenrollers in grote steden, badplaatsen en andere drukke plekken. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Heb je een (huur)auto? Laat er dan nooit waardevolle spullen liggen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Veel vakantiegangers kiezen voor excursies, maar je kan ook een auto huren. De wegen zijn goed onderhouden en de borden zijn duidelijk.

De basisregels in Portugal zijn hetzelfde als in Nederland. Er wordt rechts gereden en links ingehaald. Rijden onder invloed en roken is niet toegestaan en het gebruik van een mobiele telefoon mag ook niet. Houd ook rekening met het volgende:

 • Ga je in het hoogseizoen? Leg jouw huurauto dan (ruim) van tevoren vast, zodat je niet misgrijpt. Dit geldt vooral voor eilandbestemmingen.
 • Je mag niet parkeren aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in), tenzij er wordt aangegeven dat het aan de rechterkant niet mag en aan de linkerkant juist wel.
 • In grotere steden moet je op veel plekken betalen om te parkeren. Als je moet betalen, staat dit aangegeven met estacionamento pago. Blauw gemarkeerde gebieden zijn vrijgesteld van betaling, maar je moet hier wel een parkeerschijf gebruiken.
 • Op verschillende wegen in Portugal moet tol worden betaald. Dit staat op de borden met portagem Meer hierover lees je hier.
 • De maximale snelheid is op snelwegen 120 km/u.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Portugal. Vraag jouw verhuurder om meer informatie.

In grote steden is het openbaar vervoer goed geregeld. Je maakt er gebruik van metro’s, trams en bussen. Tussen grote steden en verschillende badplaatsen rijden ook treinen. De trein is heel betaalbaar in Portugal.

Vluchttijd

De vluchttijd naar Portugal hangt af van je bestemming. Dit zijn de vluchttijden naar de belangrijkste bestemmingen (vanaf Schiphol). Bij een andere luchthaven, tussenstop of overstap kan de reistijd langer zijn.

 • Lissabon: ca. 3 uur
 • Porto: ca. 2,5 uur
 • Faro (Algarve): ca. 3 tot 3,5 uur
 • Madeira: ca. 4 tot 4,5 uur
 • Azoren: ca. 4,5 tot 5 uur

Meer praktische informatie over Portugal

 • Een fooi wordt in Portugal gewaardeerd als je tevreden bent over de service. Rond het bedrag naar boven af.
 • In restaurants wordt vaak een mandje met brood en sausjes of olie op tafel gezet. Deze krijg je niet gratis van het huis. Als je deze eet, komt het ook op de rekening.
 • Wil je in Portugal roken? In Portugal is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.
 • Hoe prachtig de rotsen in de Algarve ook zijn, ze zijn ook gevaarlijk. Het gebeurt regelmatig dat er delen van rotsen afbrokkelen. Ga dus niet te dicht bij de rand staan én let op de waarschuwingsborden.
 • Ga je de zee in aan de westkust van Portugal? De Atlantische Oceaan staat bekend om sterkte stromingen. Volg ook hier de waarschuwingsborden.
 • Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Portugezen een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
Op vakantie naar Portugal?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen