Praktische informatie Portugal

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Portugal voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Portugal wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het kraanwater is in Portugal van goede kwaliteit en kan met een gerust hart worden gedronken. Proef je een bijsmaak? Dat kan komen door een ander chloorgehalte. Je kunt dan altijd overstappen op mineraalwater.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Portugal is 230 volt. Een verloopstekker is niet nodig voor de stopcontacten in Portugal.

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen van Portugal zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 25 april – Anjerrevolutie
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 10 juni – (Camõesdag)
  • 15 augustus – Maria Hemelvaart
  • 5 oktober – Dag van de Republiek
  • 1 november – Allerheiligen
  • 8 december – Maria Onbevlekte Ontvangenis
  • 25 & 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden én regionale feestdagen. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

In Portugal kun je – wel zo makkelijk – met euro’s betalen. Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden vrijwel overal geaccepteerd. Alleen in kleinere winkels en restaurants is dit soms niet mogelijk. We raden je daarom aan altijd wat contant geld bij je te hebben.

Wanneer je geld opneemt met een bankpas of creditcard kunnen hier transactiekosten aan verbonden zijn. Houd er rekening mee dat deze kosten voor een creditcard over het algemeen hoger liggen.

LET OP! Sommige Portugese pinautomaten vragen om een zescijferige pincode. Je kunt hier gewoon jouw viercijferige code invullen en op enter drukken.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Portugal.

Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
  • Wie naar het Portugese eiland Madeira afreist, kan te maken krijgen met muggen die dengue overbrengen. We raden je daarom aan een insectenwerend middel (bij voorkeur DEET) te gebruiken op onbedekte huid. Ook lange kleding en een muskietennet om onder te slapen kunnen muggensteken voorkomen.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Portugal. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.

Reisdocumenten

Voor Portugal is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er is geen visum nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Het gros van onze reizen naar Portugal is inclusief vlucht. Hierbij is de vluchttijd afhankelijk van de specifieke bestemming. Naar de stad Porto ben je ruim 2 uur onderweg, een vlucht naar Lissabon duurt ca. 2,5 uur. Wie afreist naar Zuid-Portugal (bijv. de Algarve), is ongeveer 3,5 uur onderweg. De vluchttijd naar het eiland Madeira is ca. 4 uur en het langst ben je onderweg naar de Azoren (ca. 4,5 uur).

Taal

De officiële taal in Portugal is Portugees. In de toeristische gebieden kun je prima met Engels uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil is afhankelijk van de Portugese bestemming waar je verblijft. Op het vasteland is het een 1 uur vroeger dan in Nederland. Dit geldt ook voor het eiland Madeira. Op de Azoren (dat een stuk westelijker ligt) is het in de winter 2 uur vroeger dan in Nederland, in de zomer is het er 1 uur vroeger.

Toeristenbelasting

In Portugal geldt mogelijk toeristenbelasting (afhankelijk van je bestemming). De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Portugal is een relatief veilig land. Als je al ergens risico op loopt, is dit op zakkenrollers, inbrekers en oplichters. Met name in grote steden, op markten en bij toeristische bezienswaardigheden zijn zakkenrollers actief. Let daarom altijd goed op je spullen en berg kostbaarheden goed op.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Afhankelijk van naar welke Portugese bestemming je gaat, zijn er drie manieren om je te verplaatsen. Door gebruik te maken van het openbaar vervoer (populair in de steden), een excursie te boeken of een auto te huren.

De hoofdwegen zijn goed onderhouden en de bewegwijzering is duidelijk, waardoor een auto huren ook een geliefde optie is. Wanneer je op pad gaat met een huurauto die je wel rekening te houden met o.a. het volgende:

  • Net als in Nederland mag je in Portugal alleen handsfree telefoneren. Ook voor rood licht en in de file is het verboden een telefoon vast te houden. Houd er wel rekening mee dat een koptelefoon of oortjes óók niet zijn toegestaan. Je mag alleen speciale headset gebruiken die voorzien zijn van slechts één oortje.
  • Hoewel het maximale toegestane alcoholpromillage 0,5 promille is, geldt voor bestuurders die minder dan 3 jaar hun rijbewijs hebben een maximum van 0,2 promille. Rijden onder invloed van drugs is in zijn geheel verboden.
  • Je mag niet parkeren aan de linkerkant van de weg (ofwel tegen de rijrichting in), tenzij er expliciet wordt aangegeven dat het aan de rechterkant niet mag en aan de linkerkant juist wel.
  • In grotere steden is het niet ongebruikelijk dat je moet betalen om te parkeren. Dan hebben we het niet alleen over Lissabon en Porto, maar bijv. ook Albufeira. Wanneer je dient te betalen, staat dit aangegeven met estacionamento pago. Blauw gemarkeerde gebieden zijn vrijgesteld van betaling, maar je dient hier wel een parkeerschijf te gebruiken.
  • Op verschillende wegen in Portugal moet tol worden betaald. Dit staat op de borden met portagem Meer hierover lees je hier.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Portugal. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie. De boetes zijn in het Zuid-Europese land zeker niet laag te noemen.

Meer praktische informatie over Portugal

  • Een fooi wordt in Portugal echt gezien als een blijk van waardering. Wanneer je tevreden bent over de service in bijv. de horeca rondt dan het bedrag naar boven af.
  • In restaurants wordt vaak een mandje brood en sausjes op tafel gezet. Dit is geen geste van het huis. Wanneer je deze nuttigt, zal dit op de rekening worden gezet.
  • Hoe prachtig de rotsen in de Algarve ook zijn, ze zijn ook gevaarlijk. Het gebeurt regelmatig dat er delen van rotsen afbrokkelen. Ga dus niet te dicht bij de rand staan én let op de waarschuwingsborden.
  • Ga je de zee in aan de westkust van Portugal? De Atlantische Oceaan staat bekend om sterkte stromingen. Ook hier is het aan te raden de waarschuwingsborden te volgen.

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen

Op vakantie naar Portugal?
Bekijk alle vakanties