Praktische informatie Kaapverdië

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Kaapverdië voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Kaapverdië wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Kaapverdië. Het is daarom aan te raden enkel water uit gesloten flessen te drinken. Let ook op bij het gebruik van ijsblokjes of het consumeren van ijs.

Over water gesproken; dit is sowieso schaars op Kaapverdië. Gebruik dus zo min mogelijk, ga niet uren onder de douche staan en laat de kraan niet nodeloos lopen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit Kaapverdië is 220 volt. In de hotels & resorts vind je veelal tweepolige stopcontacten; een wereldstekker is niet nodig.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Kaapverdië zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 20 januari – Nationale Heldendag
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 5 juli – Onafhankelijkheidsdag
  • 12 augustus – Maria Hemelvaart
  • 12 september – Nationale Volksdag
  • 1 november – Allerheiligen
  • 25 & 26 december – Kerstmis

Houd er rekening mee dat sommige van deze feestdagen slechts lokaal worden gevierd. Op deze dagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.

Geldzaken

De munteenheid van Kaapverdië is de Kaapverdische Escudo, ook wel CVE genoemd. Vrijwel alle banken in Kaapverdië, ongeacht op welk eiland je verblijft, beschikken over pinautomaten. Een groot deel van deze pinautomaten accepteert echter alleen VISA-creditcards. In grote resorts worden VISA- en Mastercards geaccepteerd. De kosten voor deze laatste zijn per transactie wel hoger.

Mocht geen VISA- of Mastercard tot jouw beschikking hebben, dan is het raadzaam contant geld mee te nemen. Je kunt deze dan wisselen op de luchthaven. Goed om te weten: escudo’s mogen niet uitgevoerd worden. Pin/wissel dus vooral niet te veel.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Kaapverdië afreist. Handig voor het geval je wel ergens van je gewone pinpas gebruik kunt maken.

Gezond op reis

Aanbevolen vaccinaties voor Kaapverdië zijn die voor DTP, Hepatitis A en afhankelijk van de omstandigheden van de reis Hepatitis B, gele koorts, BMR en TBC. De inenting voor gele koorts is verplicht wanneer je recent in een gele koorts gebied bent geweest.

De richtlijnen hierboven zijn slechts algemene aanbevelingen. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Op de eilanden Boa Vista en Santiago kunnen in specifieke seizoenen malariamuggen voorkomen. Het is raadzaam om je hier ook over te laten adviseren.
  • Om darmproblemen te voorkomen raden we aan rauwe groenten en geschild fruit te vermijden. Ook ijsblokjes en kraanwater vormen een risico. Het is raadzaam om diarreeremmers en ORS mee te nemen voor het geval dat.
  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering.
  • De zon is in Kaapverdië (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
  • In Kaapverdië komen muggen voor die ziektes als zika en denque kunnen overdragen. Het is raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Kaapverdië. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 130: ambulance
  • 132: politie
  • 131: brandweer

Reisdocumenten

Voor Kaapverdië is een paspoort vereist, afreizen met een identiteitskaart is niet mogelijk. Check voorafgaande aan jouw reis hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Sinds 1 januari 2019 geldt er voor Kaapverdië geen visumverplichting meer wanneer je korter dan 30 dagen in het land verblijft. Wel geldt er een Airport Security Fee (TSA). Deze bedragen ca. € 31,- p.p.

Meer informatie over de TSA voor Kaapverdië

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De vliegtijd naar Kaapverdië is met een rechtstreekse vlucht ca. 6 uur (gerekend vanaf Amsterdam Schiphol). Wanneer je een vlucht hebt met tussenlanding of overstap ben je langer onderweg.

Taal

De officiële taal van Kaapverdië is Portugees, al spreken ze – afhankelijk van jouw bestemming – ook vaak Creools. Dit is een Afrikaanse versie van middeleeuws Portugees. In de toeristische gebieden kan je ook aardig uit de voeten met Engels, zeker op Boa Vista en Sal.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je in Kaapverdië gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen. Doe je dit niet? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in openbare gelegenheden en hotels. In steeds meer hotels is dit gratis beschikbaar, maar dit is zeker nog geen standaard. Check hiervoor de informatie bij de door jou gekozen accommodatie.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Kaapverdië verschilt per seizoen. Gedurende onze wintertijd is het er 2 uur vroeger, in de zomertijd dien je te rekenen op 3 uur vroeger.

Toeristenbelasting

In Kaapverdië dien je toeristenbelasting te betalen. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Kaapverdië staat bekend als een veilig land. De grootse stad (Praia, te vinden op het eiland Santiago) is zelfs één van de veiligste in Afrika. Maar zoals voor elke toeristische bestemming eigenlijk geldt, dien je wel rekening te houden met eventuele zakkenrollers.

Er is weinig straatverlichting. In het donker over straat lopen wordt dan ook afgeraden. Liever neem je dan een taxi.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

De meeste vakantiegangers kiezen ervoor om per excursie op pad te gaan. Mocht je toch kiezen voor een huurauto ga dan voor een 4×4 terreinwagen. Misschien niet de goedkoopste optie, maar gezien de vaak slecht onderhouden en onverharde wegen wel een aanrader.

Meer praktische informatie over Kaapverdië

  • De inwoners van Kaapverdië verdienen niet veel; een fooi is dan ook zeker welkom wanneer je tevreden bent over de service. Laat ook gerust oude schoenen en kleding achter. Die krijgen hier een heel nieuw leven!
Op vakantie naar Kaapverdië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen