Praktische informatie Kaapverdië

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Kaapverdië voor je op een rij gezet.

LET OP! Deze praktische informatie over Kaapverdië wordt regelmatig bijgewerkt. Houd er rekening mee dat de situatie op jouw bestemming kan veranderen. Hierdoor kunnen we niet verzekeren dat deze informatie altijd actueel en correct is. Bekijk vlak voor vertrek ook altijd nog de actuele informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Betalen in Kaapverdië

Op Kaapverdië wordt betaald met de Kaapverdische escudo (CVE). De wisselkoers is gekoppeld aan de euro. € 1,- is gelijk aan 110 CVE.

Op elk eiland vind je pinautomaten, waar je met een pinpas of creditcard geld kunnen pinnen. Daarnaast kun je in de meeste restaurants en grote hotels ook met een pinpas of creditcard betalen. Op markten en in kleine winkeltjes kun je vaak alleen contant betalen. Goed om te weten als je gaat pinnen: escudo’s mag je niet het land mee uit nemen.

Op de toeristische eilanden Sal en Boa Vista kun je op sommige plekken ook met euro’s betalen.

LET OP! Om fraude te voorkomen, zetten veel banken de optie voor pinnen buiten Europa uit. Zet dit aan wanneer je naar Kaapverdië gaat. Dit kan meestal via de app van je bank.

Elektriciteit & wereldstekker

In Kaapverdië is de netspanning net als in Nederland 220 volt. De stopcontacten zijn in hotels en resorts – net als bij ons – meestal tweepolig. Je hebt hiervoor geen wereldstekker nodig.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Kaapverdië zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 20 januari – Nationale Heldendag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 5 juli – Onafhankelijkheidsdag
 • 12 augustus – Maria Hemelvaart
 • 12 september – Nationale Volksdag
 • 1 november – Allerheiligen
 • 25 & 26 december – Kerstmis

Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen. Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Pinksteren, Carnaval en Hemelvaart.

Gezond op reis

Er zijn aanbevolen vaccinaties voor Kaapverdië. Dit zijn DTP en Hepatitis A. In sommige gevallen is een vaccinatie voor Hepatitis B, gele koorts, BMR en TBC aanbevolen. Een gele koorts-vaccinatie is verplicht als je in een gebied bent geweest waar gele koorts heerst.

Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Wil je niet ziek worden op Kaapverdië? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
 • De zon is op Kaapverdië veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
 • Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
 • Rauwe groenten en geschild fruit kan leiden tot darmproblemen. We raden je aan dit niet te eten. Ook ijsblokjes en kraanwater vormen een risico. Neem voor de zekerheid medicijnen tegen uitdroging mee (bijv. ORS).
 • Op Kaapverdië komen niet veel muggen voor, het is er over het algemeen droog, heet en zonnig. Op de eilanden Santo Antao, Brava, Santiago en Sao Nicolau komen wel enkele muggen voor die ziektes als zika en denque kunnen overdragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Het is slim om overdag en ’s avonds muggenspray te gebruiken en/of lange kleding te dragen.

Kraanwater

Het kraanwater in Kaapverdië is van slechte kwaliteit. We raden je daarom aan water uit flessen te drinken, ook voor het poetsen van je tanden. Pas daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groente en fruit.

Let ook op je waterverbruik bijv. tijdens het douchen; het kraanwater is schaars in Kaapverdië.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Kaapverdië. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 130: ambulance
 • 132: politie
 • 131: brandweer

Reisdocumenten

Voor vakantie naar Kaapverdië heb je een paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op moment van aankomst.

Je hebt voor Kaapverdië geen visum nodig, als je korter dan 30 dagen in het land blijft. Dit geldt eigenlijk voor al onze reizen. Wel heb je een Airport Security Fee (TSA) nodig, van ca. € 31,- p.p. Deze kosten worden in de meeste gevallen al door de reisorganisatie betaald. Je ontvangt binnen enkele dagen na boeking een mail met meer informatie, zodat je kunt zien wat er voor jou geldt.

Meer informatie over de TSA voor Kaapverdië

Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid (onder het kopje Reisvoorbereiding)

LET OP! De informatie op deze pagina is gericht op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent altijd – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten

Reistijd

De beste reistijd voor Kaapverdië? Eigenlijk kunnen we daar kort over zijn; het hele jaar is het aangenaam. De temperaturen liggen eigenlijk het hele jaar tussen de 25-30 °C. Er valt bijna geen regen in Kaapverdië. In augustus, september en oktober is het regenseizoen en valt er meer regen, meestal zijn dit (korte) tropische buien.

Taal

De officiële taal van Kaapverdië is Portugees. Er wordt ook vaak Creools gesproken, dit is een Afrikaanse versie van middeleeuws Portugees. In de toeristische gebieden – zoals Sal en Boa Vista – kun je je meestal goed redden met Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Kaapverdië geen EU-land.

Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Kaapverdië verschilt per seizoen. Tijdens onze wintertijd is het in Kaapverdië 2 uur vroeger, in de zomertijd is het er 3 uur vroeger.

Toeristenbelasting

In Kaapverdië betaal je toeristenbelasting. De kosten kunnen verschillen per gemeente. Het kan ook afhangen van het aantal sterren van de accommodatie. Toeristenbelasting is bij ons al in de reissom inbegrepen, maar je betaalt dit pas in het hotel.

Veiligheid

Kaapverdië is een veilig land. De grootse stad (Praia op het eiland Santiago) is zelfs één van de veiligste van Afrika. Houd wel rekening met zakkenrollers. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Vooral in drukke winkelstraten en op markten zijn zakkenrollers actief.

Er is weinig straatverlichting in Kaapverdië. In het donker over straat lopen is dan ook niet slim. Neem dan liever een taxi.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

De meeste vakantiegangers kiezen voor een excursie. Als je toch een auto huurt, raden we aan voor een 4×4 terreinwagen te gaan. Misschien niet de goedkoopste optie, maar door de vaak slecht onderhouden en onverharde wegen wel een aanrader.

Meer praktische informatie over Kaapverdië

 • De inwoners van Kaapverdië verdienen niet veel; een fooi is dan ook zeker welkom als je tevreden bent over de service. Laat ook gerust oude schoenen en kleding achter. Die krijgen hier een nieuw leven!
 • Wil je in Kaapverdië roken? In Kaapverdië is er een rookverbod in o.a. openbare ruimtes, voor kinderen onder de 18 jaar, bij sportfaciliteiten en in natuurparken. Roken mag buiten op meer dan 3 meter van een gesloten openbare ruimte of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.
Op vakantie naar Kaapverdië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen