Praktische informatie Malta

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Malta voor je op een rij gezet. Deze geldt niet alleen voor hoofdeiland Malta, maar ook voor buureiland Gozo.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Malta wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het drinkwater op Malta kan en mag gewoon gedronken worden. Er zit echter wel meer chloor in dan we gewend zijn en dit kan evt. maag- en darmklachten veroorzaken. In dat geval is het raadzaam mineraalwater te drinken.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit op Malta is 220-240 volt. Er worden veel Britse stopcontacten gebruikt. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen op Malta zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 10 februari – Feest van de Schipbreuk van Paulus
 • 19 maart – St. Jozef
 • 31 maart – Vrijheidsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 7 juni – Sette Giugno (herdenking van de ongeregeldheden op 7 juni 1919)
 • 29 juni – Feest van Sint-Petrus en Paulus
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart
 • 8 september – Onze Lieve Vrouwen van de Overwinning
 • 21 september – Onafhankelijkheidsdag
 • 8 december – Maria Onbevlekte Ontvangenis
 • 13 december – Dag van de Republiek
 • 24 december – Kerstavond
 • 25 december – Kerstmis
 • 31 december – Oudjaar

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen en Pinksteren. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

Op Malta kun je – wel zo makkelijk – met euro’s betalen. Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden vrijwel overal geaccepteerd. Wanneer je geld opneemt met een creditcard kunnen hier transactiekosten aan verbonden zijn. In het geval van bankpassen is dit slechts in uitzonderlijke gevallen.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Malta, tenzij je recent in een gele koorts gebied bent geweest. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn.

Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • De zon is op Malta aanzienlijk krachtiger dan in Nederland; het ligt simpelweg dichterbij de evenaar. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Malta. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 196: ambulance

Reisdocumenten

Voor Malta is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De vluchttijd vanaf Nederlandse luchthavens naar Malta is ca. 3 uur. Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

Op Malta spreekt men Maltees en Engels. Deze laatste is een overblijfsel uit de tijd dat het eiland in Britse handen was. Voordeel: je kunt nog steeds goed met Engels uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt op Malta hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om (tegen betaling of gratis) gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Ook openbare gelegenheden op Malta bieden deze optie soms.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Malta.

Toeristenbelasting

In Malta geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Malta is een veilig land. Houd echter wel rekening met diefstal en zakkenrollers. Laat waardevolle spullen achter op je kamer, bij voorkeur in de kluis, of houd deze onderweg uit het zicht.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Op Malta zijn er drie manieren om je te verplaatsen; door gebruik te maken van het openbaar vervoer, een excursie te boeken of een auto te huren. Taxi’s raden we enkel aan voor korte stukjes; het is niet het goedkoopste vervoersmiddel.

Wanneer je op pad gaat met een huurauto dien je wel rekening te houden met o.a. het volgende:

 • Op Malta wordt links gereden, dit vraagt enige aanpassing van jou als bestuurder. Inhalen doe je hier rechts. Houd er rekening mee dat je rotondes met de klok mee rijdt. Net even anders dan bij ons dus.
 • De hoofdwegen worden goed onderhouden, de secundaire wegen soms iets minder. Buiten dat ze smal zijn, zijn er vaak kuilen in te vinden en kunnen ze bij regen veranderen in modderpoelen.
 • Net als in Nederland is het gebruik van mobiele telefoons verboden in de auto. Je mag wel handsfree bellen.
 • Haaientanden kennen ze op Malta niet, als alternatief hiervoor gebruiken ze een dubbele onderbroken streep. Je dient dan te allen tijde voorrang te geven. Een volledig doorgetrokken streep dwars op de weg betekent dat je moet stoppen en ook voorrang dient te verlenen.
 • Binnen de bebouwde kom geldt een max. snelheid van 50 km/pu. Buiten de bebouwde kom is dit 80 km/pu.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden op Malta. Vraag jouw autoverhuurder om meer informatie.

Meer praktische informatie over Malta

 • Bedieningsgeld is vaak al bij de rekening inbegrepen. Wanneer je tevreden bent over de service raden we je evengoed aan het bedrag naar boven af te ronden of een fooi van 5-10% te geven. Ook bij taxichauffeurs wordt afronden gewaardeerd.
 • Ga met respect om met de Maltezers, zeker als het op kleding aankomt. In de kerken op het eiland (en dat zijn er meer dan 300!) worden korte rokken en broeken niet op prijs gesteld, evenals blote schouders. De inwoners stellen het ook niet op prijs wanneer je in badkleding over straat loopt; beperk dit tot het zwembad en strand.
Op vakantie naar Malta?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen