Praktische informatie Egypte
Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Egypte voor je op een rij gezet.
- Betalen
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Gezond op reis (o.a. vaccinaties)
- Kraanwater
- Lokale noodnummers
- Reisdocumenten (incl. visuminformatie)
- Reistijd
- Taal
- Telefonie & internet
- Tijdsverschil
- Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer
- Vluchttijd
- Overige praktische informatie
Betalen in Egypte
In Egypte wordt met de Egyptische pond betaald. In alle toeristische badplaatsen kun je pinnen of met creditcard betalen. Houd er rekening mee dat er dan transactiekosten worden gerekend. Op sommige plekken kun je ook met euro’s betalen.
Elektriciteit & wereldstekker
In Egypte is de netspanning net als in Nederland 220 volt. In de meeste hotels zullen onze stekkers in de stopcontacten passen, maar ze kunnen wel anders zijn. Neem daarom voor de zekerheid een wereldstekker mee.
Feestdagen
De belangrijkste nationale feestdagen in Egypte zijn:
- 1 januari – Nieuwjaar
- 6 januari – Koptisch Kerstfeest
- 25 april – Bevrijdingsdag (Sinaï)
- 1 mei – Dag van de Arbeid
- 18 juni – Dag van het Suez-kanaal / Dag van de Evacuatie
- 23 juli – Feest van de Revolutie van 1952
- 6 oktober – Dag van de Strijdkrachten
- 24 oktober – Suezdag
- 23 december – Dag van de Overwinning
Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen.
In Egypte moet je rekening houden met de Ramadan, die elk jaar op een ander moment wordt gevierd. In de grote steden merk je hier weinig van, in kleinere plaatsen kunnen restaurants gesloten zijn in deze periode. Ook het Suiker- en Offerfeest kunnen invloed hebben op het dagelijkse leven.
Gezond op reis
In bijzondere gevallen heb je voor Egypte een verplichte vaccinatie nodig met het gele koorts vaccin. Dit geldt alleen als je in de week voordat je in Egypte landt in een ander land bent geweest waar gele koorts heerst.
Er zijn wel aanbevolen vaccinaties. Het gaat om de vaccinaties voor DTP, Hepatitis A en – afhankelijk van persoonlijke omstandigheden – Hepatitis B.
Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.
Wil je niet ziek worden in Egypte? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:
- Rauwe groenten en geschild fruit kan leiden tot darmproblemen. We raden je aan dit niet te eten. Ook ijsblokjes en kraanwater vormen een risico. Krijg je toch reizigersdiarree en helpen de diarreeremmers niet? Vraag dan bij de receptie van jouw hotel naar Antinal, dit middel helpt vaak sneller.
- Medicijnen zijn in Egypte slechter verkrijgbaar dan bij ons. Neem o.a. pijnstillers, diarreeremmers en ORS mee op vakantie.
- Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
- De zon is in Egypte (vooral in het hoogseizoen, maar ook in de winter) veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
- In Egypte komen muggen voor die ziektes als zika en denque kunnen overdragen. Het is slim om overdag en ’s avonds muggenspray te gebruiken.
- Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
Kraanwater
Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Egypte. Drink geen water uit de kraan en poets er ook je tanden niet mee. Pas ook op met ijsblokjes en rauwe groenten en geschild fruit.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Egypte. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:
- 122: politie
- 123: ambulance
- 180: brandweer
- 126: toeristenpolitie (Engelstalig)
Reisdocumenten
Voor vakantie naar Egypte heb je een paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Egypte.
Je hebt daarnaast een visum nodig voor Egypte (m.u.v. Sharm el Sheikh). Je kunt deze bij aankomst op de luchthaven kopen voor ca. $ 25,- p.p. Ook kinderen hebben een geldig paspoort en visum nodig. Je kunt ook vooraf digitaal een visum aanvragen, bijvoorbeeld via onze partner Visa4Travel.
Ga je naar Sharm el Sheikh op vakantie? Voor deze bestemming heb je geen visum nodig, zolang je de Sinaï-regio niet verlaat. Je hebt wél een visum nodig als je langer dan 14 dagen blijft.
Meer weten? Check onze uitgebreide visuminformatie voor Egypte
Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid (onder het kopje Reisvoorbereiding)
Reistijd
De beste reistijd voor Egypte? Die is per persoon verschillend. Kan het voor jou niet warm genoeg zijn? Reis dan in de maanden juli en augustus naar Egypte. De temperaturen lopen er dan op tot ca. 36-40+ °C. In de maanden mei, juni, september en oktober is het ca. 30-35 °C. ‘Koelere’ maanden zijn maart, april en november als het kwik tot zo’n 25-28 °C stijgt. In de winter is het nog steeds aangenaam in Egypte met temperaturen van ca. 20-23 °C.
Taal
De meest gesproken taal in Egypte is Arabisch. In de toeristische gebieden wordt veel Engels of Duits gesproken. Af en toe zal er een woordje Nederlands tussendoor komen.
Telefonie & internet
Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Egypte geen EU-land.
Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.
Tijdsverschil Egypte
Er is tijdsverschil tussen Egypte en Nederland. Het land ligt in een andere tijdzone. Het is er het hele jaar door 1 uur later. Er zijn dagen waarop er geen tijdsverschil is tussen Egypte en Nederland, omdat in Egypte de zomertijd bijna een maand later in gaat (eind april i.p.v. eind maart).
Toeristenbelasting
In Egypte betaal je geen toeristenbelasting. Je hebt wel een visum nodig voor de meeste bestemmingen.
Veiligheid
De veiligheidssituatie in Egypte is de afgelopen jaren verbeterd. Het risico op (terroristische) aanslagen is afgenomen, maar is er nog wel. Je zult regelmatig politie en militairen op straat zien, met name bij overheidsgebouwen, kerken, moskeeën en plaatsen waar veel mensen komen. De resorts aan de Rode Zee – waar het grootste deel van onze vakanties heen gaat – worden over het algemeen goed beveiligd.
Door armoede komt er criminaliteit voor in Egypte. Vooral in de badplaatsen en op toeristische plekken zijn zakkenrollers actief. Wees altijd (ook overdag) op je hoede. Draag bijvoorbeeld geen opvallende sieraden en juwelen en laat waardevolle spullen achter in een kluisje.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Vervoer
Wil je meer van Egypte zien? Dan raden we aan om een of meerdere excursies te boeken. Zelf met een huurauto op pad is een uitdaging, het verkeer in Egypte is chaotisch en de wegen zijn slecht onderhouden. Huur bij voorkeur een auto mét lokale chauffeur. Deze kent de wegen en is gewend aan de Egyptische rijstijl.
Vluchttijd
De vluchttijd naar Egypte hangt af van je bestemming. Dit zijn de vluchttijden naar de belangrijkste bestemmingen (vanaf Schiphol). Bij een andere luchthaven, tussenstop of overstap kan de reistijd langer zijn.
- Hurghada: ca. 5 uur
- Marsa Alam: ca. 5,5 uur
- Sharm el Sheikh: ca. 5 uur
- Caïro: ca. 4,5 uur
Meer praktische informatie over Egypte
- Het is in Egypte vrij standaard om fooi te geven in o.a. restaurants en aan kamermeisjes en lokale gidsen wanneer je goed bent geholpen.
- Egypte is een moslimland; het is niet gepast om als vrouw te bloot gekleed te gaan, zeker bij het bezoeken van moskeeën. Bedek je schouders en knieën in dit geval.
- Foto’s maken van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is streng verboden in Egypte. Dit geldt ook voor veel musea. Doe je dit toch, reken dan op een zware (gevangenis)straf.
- Lhbtiq+ personen worden in Egypte niet algemeen geaccepteerd. Deze groep krijgt steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen. In het verleden zijn homoseksuelen het land uitgezet. Wees voorzichtig (bijv. met openbare intimiteit) en houd hier rekening mee.
- Klanten met de Egyptische nationaliteit, die geen aantoonbare woon- of verblijfplaats in Nederland hebben, kunnen geen boeking maken naar een accommodatie in Egypte.
- In Egypte is het bij wet verboden om als ongetrouwd stel samen een kamer te boeken als een van de partners (of beide) de Egyptische nationaliteit heeft én van het andere geslacht is. Als er toch samen een kamer geboekt wordt, zal ter plaatse een extra kamer geboekt moeten worden. Eventuele extra kosten zijn voor eigen rekening en kunnen niet op dé VakantieDiscounter of de uitvoerende reisorganisatie verhaald worden. Het is daarom slim om eventueel een trouwboekje als bewijs mee te nemen.
- Wil je in Egypte roken? In Egypte is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.