Praktische informatie Egypte

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Egypte voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Egypte wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Egypte. Het is daarom aan te raden enkel water uit flessen te drinken. Let ook op bij het gebruik van ijsblokjes.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Egypte is 220 volt. Hoewel de meeste stopcontacten in hotels geschikt zijn voor onze stekkers kunnen deze wel afwijken. We raden je daarom aan voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen in Egypte zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaar
  • 6 januari – Koptisch Kerstfeest
  • 25 april – Bevrijdingsdag (Sinaï)
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 18 juni – Dag van het Suez-kanaal / Dag van de Evacuatie
  • 23 juli – Feest van de Revolutie van 1952
  • 6 oktober – Dag van de Strijdkrachten
  • 24 oktober – Suezdag
  • 23 december – Dag van de Overwinning

Op deze feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Houd daarnaast rekening met wisselende feestdagen, waaronder de Ramadan. Deze wordt elk jaar op een ander moment gevierd. Dertig dagen lang eten moslims dan niets tussen zonsopgang en zonsondergang. In de grote steden merk je hier weinig van, in kleinere plaatsen kunnen restaurants hun deuren sluiten in deze periode. Ook het Suiker- en Offerfeest kunnen invloed hebben op het dagelijkse leven.

Geldzaken

De officiële valuta van Egypte is de Egyptische pond. Ook dollars en euro’s zijn geaccepteerd. Pinnen is hierin vaak goedkoper dan betalen per creditcard. Houd er wel rekening mee dat in beide gevallen een vergoeding per transactie wordt gerekend.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Egypte afreist.

Gezond op reis

Voor Egypte geldt in uitzonderlijke gevallen een verplichte vaccinatie; dit geldt voor het gele koorts vaccin wanneer je in de week voorafgaande aan je aankomst in een ander land bent geweest waar gele koorts heerst.

Wel worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aanbevolen. Afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden kan dit ook gelden voor Hepatitis B.

De richtlijnen hierboven zijn slechts algemene aanbevelingen. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Om darmproblemen te voorkomen raden we aan rauwe groenten en geschild fruit te vermijden. Ook ijsblokjes en kraanwater vormen een risico.
  • Mocht je onverhoopt buikloop krijgen op vakantie en diarreeremmers werken niet, vraag dan bij de receptie naar Antinal. Dit is een middel dat doorgaans sneller aanslaat. Neem ook ORS mee vanuit Nederland om evt. uitdroging te voorkomen.
  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering.
  • De zon is in Egypte (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
  • In Egypte komen muggen voor die ziektes als zika en denque kunnen overdragen. Het is raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Egypte. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 122: politie
  • 123: ambulance
  • 180: brandweer
  • 126: toeristenpolitie (Engelstalig)

Reisdocumenten

Voor Egypte is een paspoort vereist, afreizen met een identiteitskaart is niet mogelijk. Houd er rekening mee dat jouw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in Egypte.

Voor Egypte geldt een algemene visumplicht. Je kunt deze bij aankomst op de luchthaven aanschaffen. De kosten hiervoor bedragen ca. USD 35 per persoon. Het is ook mogelijk om vooraf digitaal een visum aan te vragen.

Er is een uitzondering voor onze reizen naar Sharm el Sheikh. Je hebt voor deze bestemming in de meeste gevallen geen visum nodig.

Meer weten? Check onze uitgebreide visuminformatie voor Egypte

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De vliegtijd naar Egypte is met een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol ca. 5-6 uur. Deze kan afwijken indien je vertrekt vanaf een andere luchthaven. Wanneer je een vlucht hebt met tussenlanding of overstap ben je sowieso langer onderweg. Bekijk hiervoor de getoonde vluchtschema’s bij onze aanbiedingen.

Taal

De meest gesproken taal in Egypte is Arabisch. In de toeristische gebieden spreekt men gelukkig ook een (goed) woordje Engels of Duits. Af en toe zal er een woordje Nederlands tussendoor komen.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen. Doe je dit niet? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in openbare gelegenheden en hotels. In steeds meer hotels is dit gratis beschikbaar, maar dit is zeker nog geen standaard. Check hiervoor de informatie bij de door jou gekozen accommodatie. Ook qua snelheid dien je de verwachtingen bij te stellen.

Tijdsverschil

Egypte kent geen zomertijd, waardoor het tijdsverschil per seizoen verschilt. In de zomertijd is er een uur tijdsverschil, in de wintertijd is er geen verschil.

Veiligheid

De veiligheidssituatie in Egypte is de afgelopen jaren verbeterd. Je zult nog wel regelmatig politie en militairen op straat zien, met name bij overheidsgebouwen, kerken en plaatsen waar veel mensen komen. De resorts aan de Rode Zee – waar het gros van onze vakanties heen gaat – worden over het algemeen goed beveiligd.

Door armoede en de slechte economische situatie komt er criminaliteit voor in Egypte. Met name in de badplaatsen en bij toeristische trekpleisters zijn zakkenrollers actief. We raden je aan altijd – ook overdag – op je hoede te zijn. Draag bij voorkeur geen opvallende sieraden en juwelen en laat waardevolle spullen als je paspoort achter in een kluisje.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

De meeste vakantiegangers kiezen ervoor om per excursie op pad te gaan. Een logische en verstandige keuze, want het verkeer in Egypte is vrij chaotisch. Oplettendheid is een must en dan nog brengt het veiligheidsrisico’s met zich mee. Toch op pad met een auto? Huur er dan één inclusief lokale chauffeur. Deze kent de wegen en is gewend aan de Egyptische reisstijl.

Meer praktische informatie over Egypte

  • Het is in Egypte gebruikelijk om fooi te geven in o.a. restaurants en aan kamermeisjes en lokale gidsen wanneer je goed bent geholpen.
  • Houd er qua kleding rekening mee dat Egypte een Islamitisch land is en het niet gepast is om als vrouw te bloot gekleed te gaan. Zeker bij het bezoeken van moskeeën. Dan dienen de schouders bedekt te zijn evenals knieën. En lange jurk of rok biedt dan uitkomst.
  • Het fotograferen van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is ten strengste verboden in Egypte. Dit fotografieverbod geldt ook voor veel musea.
  • Homoseksualiteit is niet toegestaan in Egypte. Hier staat een gevangenisstraf op tot 10 jaar. Pas op met openbare intimiteit in dit geval.
  • In Egypte is het vanwege de wetgeving niet mogelijk om als ongehuwd stel samen een kamer te reserveren of te delen indien een van de partners (of beide) van Egyptische afkomst is EN van het andere geslacht is. Indien er toch gezamenlijk een kamer geboekt wordt, zal ter plaatse een extra kamer geboekt moeten worden. Eventuele extra kosten zijn voor eigen rekening en kunnen niet op dé VakantieDiscounter of de uitvoerende reisorganisatie verhaald worden. Het is daarom raadzaam om eventueel een trouwboekje als bewijs mee te nemen.
  • Klanten met de Egyptische nationaliteit, die geen aantoonbare woon- of verblijfplaats in Nederland hebben, kunnen geen boeking maken naar een accommodatie in Egypte.
Op vakantie naar Egypte?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen