Praktische informatie Marokko

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Marokko voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Marokko wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in Marokko is van slechte kwaliteit; doordat onze darmen dit niet gewend zijn, kan je reizigersdiarree oplopen. We raden je daarom aan enkel mineraal- of bronwater te gebruiken, ook voor het poetsen van je tanden. Pas daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groente en fruit.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Marokko is 220 volt. Er worden diverse soorten stopcontacten gebruikt, die niet allemaal geschikt zijn voor onze stekkers. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Marokko zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaardag
  • 11 januari – Feest ter gelegenheid van het Istiqal-manifest
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 30 juli – Kroningsfeest (dé nationale feestdag van Marokko)
  • 14 augustus – Wadi Eddahab (Herdenking verovering Spaanse Sahara)
  • 20 augustus – Dag van de Revolutie
  • 21 augustus – Verjaardag van de Koning

Op deze dagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden. Hieronder vallen o.a. een reeks islamitische feestdagen, waaronder de Ramadan en het Suikerfeest.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Marokko is de Dirham (MAD).

In de toeristische gebieden zijn er doorgaans genoeg pinautomaten aanwezig waar je met een Europese bankpas of creditcard terecht kunt. Houd er rekening mee dat er transactiekosten berekend kunnen worden, welke voor creditcards vaak hoger liggen.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Marokko afreist.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Marokko, maar wel enkele aanbevolen. Dit geldt o.a. voor DTP en hepatitis A.

Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
  • In Marokko komt hondsdolheid (rabiës) voor. Mocht je worden gebeten door een zoogdier (bijv. een hond of kat) neem dan onmiddellijk contact op met een arts, ook als je een rabiës-vaccinatie hebt gehad.
  • Reizigersdiarree komt regelmatig voor in Marokko. Neem uit voorzorg diarreeremmers en medicijnen tegen uitdroging (bijv. ORS) mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Marokko. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: politie (mobiele telefoon)
  • 190: politie
  • 150: brandweer

Reisdocumenten

Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Met een identiteitskaart kun je niet afreizen naar Marokko. Check voorafgaande aan jouw reis hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Er is geen visumverplichting voor Marokko wanneer je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Dit geldt feitelijk voor al onze reizen.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Marokko kan het wel verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Marokko bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 3,5 tot 4 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt deze reisduur langer.

Taal

De officiële taal in Marokko is Arabisch. Er wordt daarnaast Frans en diverse Berber-dialecten gesproken. Sterker nog; de helft van de bevolking spreekt Berbers i.p.v. Arabisch.

Geen nood als je je hier niet verstaanbaar in kunt maken; in toeristische gebieden kun je uit de voeten met Frans en (in iets mindere mate) Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven voor Marokko wijken af van de standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger.  Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je (mogelijk tegen betaling) gebruikmaken van WiFi in de hotels en restaurants.

Tijdsverschil

Doordat Marokko geen wintertijd kent, is het tijdsverschil afhankelijk van het seizoen. In de wintertijd lopen de klokken gelijk, in de zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger.

Toeristenbelasting

In Marokko geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Marokko is over het algemeen een veilig land voor toeristen. Wel dien je rekening te houden met zakkenrollers en persoonlijke eigendommen goed in de gaten te houden. Met name in medina’s en drukke winkelstraten en op stations en markten. Bewaar reisdocumenten in je hotelkamer of appartement, bij voorkeur in een kluisje.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Het gros van onze reizen naar Marokko is naar Marrakech. Hier kun je het beste gebruikmaken van taxi’s of het openbaar vervoer. Ook nodigt de stad uit om per fiets ontdekt te worden, ondanks dat het enigszins chaotisch is.

Andere bestemmingen die wij aanbieden zijn o.a. Agadir en Essaouira. Wil je de omgeving van deze plaatsen ontdekken? Je hebt ook de mogelijkheid om een auto te huren. Houd er hierbij wel rekening mee dat het verkeer minder goed georganiseerd is dan in Nederland.

LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Marokko. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Meer praktische informatie over Marokko

  • Bakshees, ofwel fooi, wordt door de Marokkanen snel verwacht bij een kleine dienst. Denk hier o.a. aan bij kamermeisjes, gidsen en taxichauffeurs. In restaurants zal je al bedieningsgeld op de rekening zien. Toch wordt een fooi daar bovenop extra gewaardeerd. Gangbaar is dan 10%.
  • Afdingen is een ritueel in Marokko. Wanneer je dit niet doet, kan dit zelfs als onbeleefd worden ervaren. Houd er wel rekening dat men er – vanaf het starten van de onderhandelingen – vanuit gaat dat er een koop komt.
  • Marokko is een islamitisch land. Hierdoor kan het voorkomen dat er in bepaalde restaurants en ook hotels geen alcohol wordt geschonken. In veel gevallen mag je dan wel zelf alcohol meenemen om op de kamer te nuttigen. Vraag hierna bij het personeel.
  • Niet alle inwoners willen graag op de foto. Vraag vooraf toestemming en respecteer een ‘nee’. Is het een ‘ja’? Het wordt veelal gewaardeerd als je na afloop de (digitale) foto showt.
  • Oordoppen zijn geen overbodige luxe als jouw accommodatie zich nabij een moskee bevindt. Zeker voor de vroege dienst!
Op vakantie naar Marokko?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen