Praktische informatie Marokko

Goed voorbereid op vakantie gaan, is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Marokko voor je op een rij gezet.

LET OP! Deze praktische informatie over Marokko wordt regelmatig bijgewerkt. Houd er rekening mee dat de situatie op jouw bestemming kan veranderen. Hierdoor kunnen we niet verzekeren dat deze informatie altijd actueel en correct is. Bekijk vlak voor vertrek ook altijd nog de actuele informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Betalen in Marokko

Kan je in Marokko met de euro betalen? In Marokko wordt betaald met de Dirham (MAD). Pinnen is in de toeristische plaatsen mogelijk bij pinautomaten met een Europese bankpas of creditcard. Pinnen in winkels is niet altijd mogelijk, met name niet in kleinere plaatsen. Zorg altijd voor contant geld op zak.

Als je bij een pinautomaat geld opneemt kunnen hier transactiekosten voor berekend worden. Deze worden tijdens het pinnen aangegeven. De transactiekosten voor creditcards zijn over het algemeen hoger dan bij pinpassen.

LET OP! Om fraude te voorkomen, zetten veel banken de optie voor pinnen buiten Europa uit. Zet dit aan wanneer je naar Marokko gaat. Dit kan meestal via de app van je bank.

Elektriciteit & wereldstekker

In Marokko is de netspanning net als in Nederland 220 volt. Er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt, waar onze stekkers niet allemaal in passen. We raden je daarom aan een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Marokko zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaardag
 • 11 januari – Feest ter gelegenheid van het Istiqal-manifest
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 30 juli – Kroningsfeest (dé nationale feestdag van Marokko)
 • 14 augustus – Wadi Eddahab (Herdenking verovering Spaanse Sahara)
 • 20 augustus – Dag van de Revolutie
 • 21 augustus – Verjaardag van de Koning

Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen.

In Marokko moet je rekening houden met de Ramadan, die elk jaar op een ander moment wordt gevierd. In de grote steden merk je hier weinig van, in kleinere plaatsen kunnen restaurants gesloten zijn in deze periode. Ook het Suiker- en Offerfeest kunnen invloed hebben op het dagelijkse leven.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Marokko. Wel worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A en B aanbevolen. Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Wil je niet ziek worden in Marokko? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
 • De zon is in Marokko (vooral in het hoogseizoen) veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
 • Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
 • In Marokko komt hondsdolheid (rabiës) voor. Als je wordt gebeten door een zoogdier (bijv. een hond of kat) moet je meteen naar een dokter. Ook als je een rabiës-vaccinatie hebt gehad.
 • Rauwe groenten en geschild fruit kan leiden tot darmproblemen. We raden je aan dit niet te eten. Ook ijsblokjes en kraanwater vormen een risico. Neem voor de zekerheid medicijnen tegen uitdroging mee (bijv. ORS).

Kraanwater

Het kraanwater in Marokko is van slechte kwaliteit. We raden je daarom aan water uit flessen te drinken, ook voor het poetsen van je tanden. Pas daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groente en fruit.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Marokko. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 190: politie
 • 150: brandweer
 • 150: ambulance

Reisdocumenten

Voor vakantie naar Marokko heb je een paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet geldig zijn zo lang je in het land bent.

Je hebt voor Marokko geen visum nodig, als je korter dan 90 dagen in het land blijft. Dit geldt eigenlijk voor al onze reizen.

Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid (onder het kopje Reisvoorbereiding)

LET OP! De informatie op deze pagina is gericht op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent altijd – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De beste reistijd voor Marokko? Die is per persoon en per bestemming verschillend.

 • De beste reistijd voor Marrakech? Hier is het eigenlijk het hele jaar door goed vertoeven. In de wintermaanden ligt de temperatuur rond de 20 °C. In april, mei en oktober kun je rekenen op ca. 25+ °C. De echt warme maanden zijn juni, juli, augustus en september als het kwik (ver) boven de 30 °C ligt.
 • Voor een strandvakantie in Marokko is Agadir de populairste bestemming. In deze badplaats aan de Atlantische Oceaan schijnt de zon ca. 300 dagen per jaar. Van juni t/m oktober kun je in Agadir rekenen op ca. 25-30 °C. Het kwik daalt er zelden onder de 20 °C.

Taal

De officiële taal in Marokko is Arabisch, maar het grootste deel van de bevolking spreekt Berbers. Er wordt ook Frans gesproken. In toeristische gebieden is het handig als je een woordje Frans kunt. Engels wordt niet overal goed gesproken.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Marokko geen EU-land.

Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.

Tijdsverschil

Er is tijdens onze zomertijd tijdsverschil tussen Marokko en Nederland. Het is in Marokko dan 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.

Toeristenbelasting

In Marokko betaal je toeristenbelasting. De kosten kunnen verschillen per gemeente. Het kan ook afhangen van het aantal sterren van de accommodatie. Toeristenbelasting is bij ons al in de reissom inbegrepen, maar je betaalt dit pas in het hotel.

Veiligheid

Marokko is over het algemeen een veilig land. Houd wel rekening met zakkenrollers. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Vooral in de medina’s, drukke winkelstraten en op stations en markten zijn zakkenrollers actief.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Het grootste deel van onze reizen naar Marokko is naar Marrakech. Hier kun je gebruikmaken van taxi’s of het openbaar vervoer. Het is ook leuk om de stad met een georganiseerde fietstour te ontdekken, ondanks dat het misschien wat chaotisch is. Voor de omgeving van Marrakech kun je excursies boeken.

Andere bestemmingen die wij aanbieden zijn o.a. Agadir en Essaouira. Wil je de omgeving van deze plaatsen ontdekken? Je kunt excursies boeken of een auto huren. Houd er wel rekening mee dat het verkeer minder goed georganiseerd is dan in Nederland.

LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden in Marokko. Vraag jouw verhuurder om meer informatie.

Vluchttijd

Een (rechtstreekse) vlucht naar Marokko duurt gemiddeld 3,5 tot 4 uur. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Meer praktische informatie over Marokko

 • Marokkanen verwachten voor elke kleine dienst fooi (bakshees). Denk hierbij o.a. aan kamermeisjes, gidsen en taxichauffeurs. Ook locals die je (ongevraagd) de weg wijzen kunnen een fooi verwachten. In restaurants staat vaak bedieningsgeld op de rekening. Toch wordt een fooi daarbovenop extra gewaardeerd, ga uit van ongeveer 10%.
 • Afdingen is een heel normaal in Marokko. Als je dit niet doet, kan dit zelfs als onbeleefd worden gezien. Houd er wel rekening dat men er – vanaf het starten van de onderhandelingen – vanuit gaat dat er een koop komt.
 • Marokko is een islamitisch land. Hierdoor kan het zijn dat er in bepaalde restaurants en hotels geen alcohol wordt geschonken. Vaak mag je dan wel zelf alcohol meenemen om op de kamer te drinken. Houd er ook rekening mee dat je je niet te bloot kleedt als je een moskee bezoekt.
 • Het is slim om oordoppen mee te nemen als jouw accommodatie vlak bij een moskee ligt. Zeker voor de vroege dienst!
 • Wil je in Marokko roken? In Marokko is er een rookverbod in openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.
Op vakantie naar Marokko?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen