Praktische informatie Curaçao

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Curaçao voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Curaçao wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water op Curaçao is van goede kwaliteit. Je kunt dus met een gerust hart uit de kraan drinken.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit op Curaçao is 110-220 volt. Check in het geval van 110 volt-stopcontacten even goed jouw apparaten; niet alle apparaten kunnen 110 volt hebben.

Er worden zowel Amerikaanse als Europese stopcontacten gebruikt. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op Curaçao zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 27 april – Koningsdag
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 2 juli – Dag van de Vlag
  • 10 oktober – Dag van Curaçao (Nationale dag)
  • 25 en 26 december – Kerstmis
  • 31 december – Oudjaarsavond

Op deze dagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Pinksteren, Carnaval en Hemelvaart.

Geldzaken

Op Curaçao kun je nog gewoon betalen met de gulden, de Antilliaanse gulden (ANG of NAF genoemd) welteverstaan. Deze kun je eenvoudig pinnen met een Europese pinpas of creditcard. Ook kan je met Europese pinpassen vaak direct betalen in restaurants, bars en hotels.

Houd er rekening mee dat er aan geldopnames transactiekosten verbonden zijn. Deze worden veelal getoond op de pinautomaat. Kosten voor het gebruik van een creditcard zijn doorgaans hoger dan wanneer een bankpas wordt gebruikt.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Curaçao afreist.

Gezond op reis

In bepaalde gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig indien je voorafgaand aan jouw bezoek aan Curaçao een land of gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst. Er gelden – naast deze regel – geen andere verplichte vaccinaties voor Curaçao.

Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
  • In 2015 was er in het Caribisch gebied een uitbraak van zikakoorts, overgebracht door muggen. Hoewel deze uitbraak allang op zijn retour is en de kans dat je wordt besmet daarmee extreem klein is, is het wel raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden. Dit beschermt je ook direct tegen de denguemug.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie op Curaçao. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 911: algemeen alarmnummer (politie en brandweer)
  • 912: ambulance
  • 199: in geval van een ongeluk of aanrijding bel je Forensys. Hun rapport is nodig voor de afhandeling bij de verzekering. Je bent tevens in overtreding wanneer je hen niet inschakelt. Dit geldt ook bij auto-inbraken.

Reisdocumenten

Een Nederlandse identiteitskaart is niet voldoende voor Curaçao; je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort.

Er is geen visumverplichting voor Curaçao wanneer je hier als toerist korter dan 30 dagen verblijft. Deze termijn is ter plaatse te verlengen naar 180 dagen. Wel dien je voor vertrek verplicht online een immigratiekaart in te vullen per reiziger (dus ook voor kinderen apart!). Dit kan via https://dicardcuracao.com/. Print deze en neem deze mee als bewijs op reis. Wanneer je geen immigratiekaart hebt ingevuld, kan dit tot problemen leiden bij de douane op Curaçao. We adviseren je met klem dit vooraf te doen!

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Curaçao (bijv. Verenigde Staten of Canada) kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Curaçao bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 10 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt deze reisduur langer.

Taal

De officiële talen op Curaçao zijn Papiamento en Nederlands. In de meeste gevallen kun je prima uit de voeten met Nederlands. In sommige gevallen is Engels spreken noodzakelijk.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels en restaurants.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao. Gedurende onze wintertijd is het vijf uur vroeger op Curaçao, in de zomer is dit zes uur.

Toeristenbelasting

Op Curaçao geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Er geldt wel een vertrekbelasting voor Curaçao. Deze is bij de meeste luchtvaartmaatschappijen – waaronder KLM en TUI Fly – al inbegrepen. Geldt dit niet voor jouw reis? De vertrekbelasting dien je dan nog bij vertrek op de luchthaven te betalen.

Veiligheid

Curaçao is een relatief veilig land. Waar je wel rekening mee dient te houden, zijn zakkenrollers. En er is een verhoogde kans op auto-inbraken. Laat nooit waardevolle spullen in jouw (huur)auto liggen.

Verkeer

Wie Curaçao wil ontdekken heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van het openbaar vervoer of excursies te boeken. Steeds meer vakantiegangers kiezen er echter voor een auto te huren ter plaatse. Hiermee heb je de ultieme vrijheid!

Wanneer je een auto huurt, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden:

  • De maximale snelheden wijken af van die in Nederland. Binnen de bebouwde kom mag je 40 km/pu. Buiten de bebouwde kom varieert dit tussen de 60 of 80 km/pu.
  • De wegen in Curaçao worden vaak spekglad bij neerslag. Pas je snelheid aan als het heeft geregend.
  • Er is een verhoogde kans op auto-inbraken op Curaçao. Laat nooit waardevolle spullen in jouw (huur)auto liggen.
  • Hoewel we er vanuit gaan dat er niets zal gebeuren tijdens jouw vakantie kun je wel betrokken raken bij een verkeersongeval. In dat geval is het van essentieel belang dat je de auto niet verplaatst en direct de Curaçao Roadservice (telefoonnummer 199) belt. Zij stellen een zogenaamd CRS rapport op. Zonder dat rapport vervallen de verzekeringen die afgesloten zijn bij de autohuur. Je draait dan zelf op voor de kosten.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden op Curaçao. Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Meer praktische informatie over Curaçao

  • Het is niet ongebruikelijk om fooi te geven op Curaçao, maar check wel altijd of er niet al bedieningsgeld op de bon staat. Is dit niet het geval, rond dan het bedrag af of laat wat wisselgeld liggen. Bij taxichauffeurs is afronden naar boven gebruikelijk.
Op vakantie naar Curaçao?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen