Praktische informatie Curaçao
Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Curaçao voor je op een rij gezet.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Betalen
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Gezond op reis (o.a. vaccinaties)
- Kraanwater
- Lokale noodnummers
- Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefonie & internet
- Tijdsverschil
- Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer
- Vluchttijd
- Meer praktische informatie
Betalen in Curaçao
Op Curaçao wordt betaald met de Antilliaanse gulden (ANG of NAF). Deze kun je ter plaatse pinnen met een Europese pinpas of creditcard. In restaurants, bars en hotels kun je vaak ook direct pinnen.
Als je bij een pinautomaat geld opneemt kunnen hier transactiekosten voor berekend worden. Deze worden tijdens het pinnen aangegeven. De transactiekosten voor creditcards zijn over het algemeen hoger dan bij pinpassen.
Elektriciteit & wereldstekker
In Curaçao is de netspanning van de elektriciteit is 110-130 volt. In hotels worden soms – net als in Nederland – 220 volts stopcontacten gebruikt. Check goed of jouw apparaten 110 volt kunnen hebben. Op Curaçao worden zowel Amerikaanse als Europese stopcontacten gebruikt. We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen.
Feestdagen
De belangrijkste feestdagen op Curaçao zijn:
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- 27 april – Koningsdag
- 1 mei – Dag van de Arbeid
- 2 juli – Dag van de Vlag
- 10 oktober – Dag van Curaçao (Nationale dag)
- 25 en 26 december – Kerstmis
- 31 december – Oudjaarsavond
Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen. Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Pinksteren, Carnaval en Hemelvaart.
Gezond op reis
In sommige gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig als je voordat je naar Curaçao gaat in een land of gebied bent geweest waar gele koorts heerst. Er gelden – naast deze regel – geen andere verplichte vaccinaties voor Curaçao.
Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.
Wil je niet ziek worden op Curaçao? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:
- Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
- De zon is op Curaçao veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
- Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
- Op Curaçao komen muggen voor die ziektes als zika, chikungunya en denque kunnen overdragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Het is slim om overdag en ’s avonds muggenspray te gebruiken en/of lange kleding te dragen.
Kraanwater
Het kraanwater op Curaçao is van goede kwaliteit. Het wordt al sinds 1928 gewonnen uit zeewater. Het drinkwater bevat geen chloor en is smaak- en geurloos. Je kunt dus met een gerust hart uit de kraan drinken.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie op Curaçao. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:
- 911: algemeen alarmnummer (politie en brandweer)
- 912: ambulance
- 199: bij een ongeluk, aanrijding of auto-inbraak bel je Forensys. Hun rapport is nodig voor de afhandeling bij de verzekering. Je bent zelfs in overtreding als je hen niet inschakelt.
Reisdocumenten
Voor vakantie naar Curaçao heb je een paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet geldig zijn zo lang je in het land bent.
Voordat je naar Curaçao reist moet je online per reiziger een digitale immigratiekaart invullen. Dit kan vanaf 7 dagen voor vertrek via de website https://dicardcuracao.com/. Bij aankomst moet je de immigratiekaart digitaal of geprint kunnen laten zien. Daarnaast kan er bij de douane gevraagd worden om een retour- of doorreisticket.
Houd er rekening mee dat bij een tussenstop of overstap in een ander land op weg naar Curaçao (bijv. VS of Canada) een (transit)visum nodig kan zijn.
Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid
Reistijd
De beste reistijd voor Curaçao? Eigenlijk kunnen we daar kort over zijn; het hele jaar is het rond 30 °C. Bij tropische bestemmingen horen tropische buien er ook (af en toe) bij. In de maanden oktober, november en december valt er gemiddeld meer regen. De droogste periode is van februari tot juni.
Taal
De officiële talen op Curaçao zijn Papiamento en Nederlands. De meeste inwoners kunnen goed Nederlands, soms heb je Engels nodig.
Telefonie & internet
Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is Curaçao geen EU-land.
Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.
Tijdsverschil
Er is tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao. Tijdens onze wintertijd is het 5 uur vroeger op Curaçao, in de zomer is dit 6 uur.
Toeristenbelasting
Op Curaçao betaal je mogelijk toeristenbelasting. De kosten kunnen verschillen per gemeente. Het kan ook afhangen van het aantal sterren van de accommodatie. Toeristenbelasting is bij ons al in de reissom inbegrepen, maar je betaalt dit pas in het hotel.
Er is daarnaast een verplichte vertrekbelasting voor het gebruik van de luchthaven. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen – waaronder KLM, TUI en Corendon Airlines – is dit bedrag al bij de reissom inbegrepen.
Veiligheid
Curaçao is een relatief veilig land. Houd wel rekening met zakkenrollers. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Heb je een (huur)auto? Laat er dan nooit waardevolle spullen liggen.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Vervoer
Veel vakantiegangers kiezen voor excursies, maar je kan ook een auto huren voor ultieme vrijheid. De basisregels op Curaçao zijn hetzelfde als in Nederland. Er wordt rechts gereden en links ingehaald. Rijden onder invloed en roken is niet toegestaan en het gebruik van een mobiele telefoon mag ook niet. Houd ook rekening met het volgende:
- De maximale snelheden zijn anders dan in Nederland. Binnen de bebouwde kom mag je 40 km/u. Buiten de bebouwde kom ligt dit tussen de 60 of 80 km/u.
- De wegen zijn op Curaçao niet altijd even goed onderhouden, er zitten bijv. soms grote gaten in. Daarnaast kunnen wegen spekglad worden als het regent. Pas dan je snelheid aan.
- Bij een ongeluk, aanrijding of auto-inbraak mag je de auto niet verplaatsen en moet je meteen de Curaçao Roadservice (telefoonnummer 199) bellen. Zij stellen een zogenaamd CRS rapport op. Zonder dat rapport heb je geen recht op de verzekeringen die afgesloten zijn bij de autohuur. Je moet de kosten dan zelf betalen.
- Tanken op Curaçao? Op het hele eiland is de benzineprijs hetzelfde. Je parkeert je auto bij de pomp en betaalt bij het loket voordat je gaat tanken. Bij sommige tankstations zijn er pompbedienden die je verder helpen.
Je kunt ook gebruikmaken van het openbaar vervoer op Curaçao. Houd er wel rekening mee dat deze bussen (Konvoi) en kleine busjes (Bus) niet volgens een tijdschema rijden. Als je bij een bushalte staat is het maar de vraag wanneer er een bus komt. Heb je de tijd en houd je wel van een avontuur? Dan is dit een geschikte manier van vervoer op Curaçao. Sommige hotels bieden shuttleservices aan naar bepaalde plaatsen. Vraag bij de receptie om meer informatie.
Vluchttijd
De vluchttijd naar Curaçao is ca. 10 uur vanaf Schiphol. Bij een andere luchthaven, tussenstop of overstap kan de reistijd langer zijn.
Meer praktische informatie over Curaçao
- Het is op Curaçao vrij standaard om fooi te geven, maar check wel altijd of er niet al bedieningsgeld op de bon staat. Is dit niet het geval, rond dan het bedrag af of laat wat wisselgeld liggen. Bij taxichauffeurs kun je afronden naar boven.
- Wil je op Curaçao roken? In Curaçao is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.