Praktische informatie Griekenland

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Griekenland voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Griekenland wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het drinkwater is – zeker op de Griekse eilanden – van een minder hoge kwaliteit dan we in Nederland gewend zijn. O.a. doordat er meer chloor aan wordt toegevoegd. We raden daarom aan flessen met mineraalwater te kopen. Dit is het voordeligst in de supermarkten.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Griekenland is 220 volt. De stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland, je hebt hiervoor geen wereldstekker nodig.

Feestdagen

In Griekenland is men dol op feestvieren. Naast de nationale feestdagen zijn er meerdere regionale en lokale feestdagen. Omdat dit er teveel zijn om op te noemen, zetten we de belangrijkste nationale feestdagen op een rij:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 6 januari – Driekoningen
 • 25 maart – Onafhankelijkheidsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 1 mei – Protomagia (viering van de lente)
 • 15 augustus – Panagia (Maria Hemelvaart)
 • 28 oktober – Ochi-dag (Dag van de Nee)
 • 25 en 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Asmaandag, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

In Griekenland kun je – wel zo makkelijk – met euro’s betalen. Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden vrijwel overal geaccepteerd. Wanneer je geld opneemt met een bankpas of creditcard zijn hier transactiekosten aan verbonden. Deze variëren vaak tussen de € 2,- en € 3,- en worden tijdens het pinnen aangegeven.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Griekenland, tenzij je recent in een gele koorts gebied bent geweest. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn.

Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • De zon is in Griekenland aanzienlijk krachtiger dan in Nederland; het ligt simpelweg dichterbij de evenaar. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
 • Met name in de zomer kun je last hebben van muggen in Griekenland. Het is raadzaam om DEET of andere anti-muggen-medicijnen mee te nemen. Ook afterbite is aan te raden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Griekenland. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 100: politie
 • 166: ambulance
 • 199: brandweer
 • 171: toeristenpolitie (Engelstalig)

Reisdocumenten

Voor Griekenland is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag van terugkomst. Er zijn geen aanvullende reisdocumenten (zoals een visum) nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig naar Griekenland reist, is de vluchttijd afhankelijk van de bestemming. Om je een indicatie te geven; wanneer je van Schiphol afreist naar het Zuid-Europese land ben je tussen de 3 en 4 uur onderweg.

Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer. Griekse eilanden worden regelmatig met elkaar gecombineerd. Bij een tussenstop zal de luchtvaartmaatschappij er alles aan doen om de tijd op de grond te minimaliseren.

Taal

De officiële taal in Griekenland is Grieks. Dit is ook meteen de meest gesproken taal. Wel kan je bij de meeste hotels, restaurants en bezienswaardigheden uit de voeten met Engels en soms ook Duits.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Zowel in de zomer als winter is het tijdsverschil met Nederland 1 uur. Het is in Griekenland later dan hier.

Toeristenbelasting

In Griekenland geldt toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Griekenland is een relatief veilig land; er komt minder criminaliteit voor dan in Nederland. Houd echter wel rekening met diefstal en zakkenrollers. Laat waardevolle spullen achter op je kamer, bij voorkeur in de kluis, of houd deze onderweg uit het zicht.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Op de meeste Griekse bestemmingen zijn er drie manieren om je te verplaatsen; door gebruik te maken van het openbaar vervoer, een excursie te boeken of een auto te huren. Ook zijn er bestemmingen die bekend staan om de vele fietsmogelijkheden.

Wanneer je op pad gaat met een huurauto dien je wel rekening te houden met o.a. het volgende:

 • Bij het huren van een auto in Griekenland moet de bestuurder minimaal 21 jaar oud zijn en al minstens 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs
 • Bij een vakantie in het hoogseizoen raden we je aan vooraf (en het liefst ruim van tevoren) een auto vast te leggen. Er is een enorme vraag en het aanbod kan afhankelijk van de bestemming beperkt zijn.
 • Op de eilanden geldt meestal een maximale snelheid van 90 km/pu.
 • Het is in Griekenland verboden om te roken in de auto in het bijzijn van een kind dat jonger is dan 12 jaar. Hier staan hoge boetes op.
 • Op bergwegen is het verplicht om te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden. Vraag jouw autoverhuurder om meer informatie.

Meer praktische informatie over Griekenland

 • Een fooi is in Griekenland geen verplichting, maar het wordt zeker wel gewaardeerd. Wanneer je tevreden bent over de service van een restaurant is een fooi van 5 tot 10% niet ongebruikelijk. Kamermeisjes en kruiers kun je enkele euro’s toestoppen en bij taxichauffeurs rond je het bedrag naar wens af.
 • Het is in Griekenland ongepast om kerken en andere religieuze gebouwen te betreden met blote schouders en knieën. Houd hier rekening mee en pas de kledingkeuze aan op de dagplanning.
 • Een klein lesje etiquette: in Griekenland betekent knikken ‘nee’ en schudden met je hoofd ‘ja’. Net omgekeerd dus! Steek liever geen duim op, dit wordt gezien als een grof gebaar.
 • Het rioleringssysteem is in Griekenland niet zo goed (en vooral smaller) als in Nederland. In toiletten staat daarom een afvalemmer om het toiletpapier in te gooien. Spoel dit niet door.
 • Griekenland wordt – door ondergrondse activiteit in de wateren rondom – vaker dan gemiddeld getroffen door een aardbeving. Als vakantieganger merk je hier doorgaans weinig van; soms voel je het licht schudden. De kans op een aardbeving van grotere aard is klein.
 • Grieken waarderen het niet als ze ongevraagd gefotografeerd worden. Vraag vooraf even netjes toestemming. Het fotograferen van militaire objecten, militairen en luchthavens is streng verboden in Griekenland.
Op vakantie naar Griekenland?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen