Praktische informatie Cyprus

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Cyprus voor je op een rij gezet.

Feitelijk bestaat Cyprus uit twee delen; Cyprus en de niet-erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus. We hebben in onze informatievoorziening afwijkende informatie toegevoegd over Noord-Cyprus.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Cyprus wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water op Cyprus is op veel plekken van goede kwaliteit, maar dit kan niet gegarandeerd worden. Aangezien niemand graag ziek wil worden op vakantie, raden we je aan water in flessen te kopen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Cyprus is 230/240 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland; ze hebben drie rechthoekige gaten. Hiervoor dien je een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Cyprus zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Doop van Christus (Epiphanías)
  • 25 maart – Herdenking begin vrijheiddstrijd tegen de Turken
  • 1 april – Herdenking begin vrijheidsstrijd tegen de Engelsen
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 15 augustus – Maria Hemelvaart
  • 1 oktober – Onafhankelijkheidsdag
  • 24 december – Kerstavond
  • 25 & 26 december – Kerst

Op deze dagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Ook kunnen er afwijkende feestdagen gelden voor Noord-Cyprus.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Cyprus is de euro. In Noord-Cyprus wordt betaald met de Turkse Lira, maar worden in sommige gevallen ook euro’s geaccepteerd.

Pinpassen en creditcards worden in veel restaurants, hotels en winkels geaccepteerd. Er kan wel een toeslag gelden, welke vaak hoger is voor creditcards.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Cyprus en ook geen standaard aanbevolen vaccinaties. De richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Heb je voorgeschreven medicatie van een dokter, in het bijzonder geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (waaronder slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-medicatie)? We adviseren een medische verklaring mee te nemen.
  • De zon is op Cyprus aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Cyprus. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.

Reisdocumenten

Voor Cyprus is een Nederlandse identiteitskaart of paspoort nodig. Dit geldt ook voor de niet-erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus. Check voorafgaande aan jouw reis hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Voor Noord-Cyprus geldt een visumverplichting. Deze krijg je gratis verstrekt bij aankomst. Voor de rest van Cyprus geldt geen visumverplichting.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reisduur naar Cyprus bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 5 uur.

Houd er rekening mee dat voor vluchten naar Noord-Cyprus i.v.m. internationale luchtvaartregels altijd een korte stop wordt gemaakt op een Turkse luchthaven. Passagiers hoeven hierbij in de meeste gevallen het vliegtuig niet te verlaten. Soms wordt hier uit veiligheidsoverwegingen wel voor gekozen (bijv. op het moment van bijtanken). Op de borden op de vertrekluchthaven kan de Turkse luchthaven i.p.v. de Noord-Cypriotische (Cyprus Ercan Airport) aangegeven staan.

Taal

Afhankelijk van waar je verblijft, wordt er Grieks of Turks gesproken op Cyprus. In de toeristische plaatsen kun je goed uit de voeten met Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

LET OP! Wanneer je in Noord-Cyprus verblijft, maak je meestal gebruik van een Turkse provider. In dat geval valt het niet onder de regels voor de EU en worden hier wel extra kosten voor berekend. Een datbundel is dan vaak voordeliger.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland is het hele jaar door 1 uur; op Cyprus is het een uur later. Er geldt wel een uitzondering voor het niet-erkende Turkse Noord-Cyprus. In onze wintertijd is het hier 2uur later.

Toeristenbelasting

Op Cyprus wordt geen toeristenbelasting geheven. In Noord-Cyprus geldt mogelijk wel toeristenbelasting. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen. Toeristenbelasting is bij ons inbegrepen in de reissom, maar je betaalt dit pas ter plaatse.

Veiligheid

Cyprus staat bekend als een van de veiligste landen in Europa. Criminaliteit komt er slechts in lage mate voor. Maar zoals voor elke toeristische bestemming eigenlijk geldt, dien je wel rekening te houden met eventuele zakkenrollers.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken

Verkeer

De meeste vakantiegangers kiezen ervoor om per excursie op pad te gaan, maar ook een huurauto behoort tot de mogelijkheden. Deze kan je – al tijdens of na boeking – via ons reserveren.

Wanneer je deel gaat uitmaken van het verkeer zijn er wel wat dingen handig om te weten:

  • Er wordt op Cyprus links gereden. Inhalen doe je rechts.
  • Mobiel bellen tijdens het rijden is niet toegestaan op Cyprus. Dit geldt ook voor eten & drinken tijdens het rijden of andere zaken die je af kunnen leiden van de weg.
  • Op snelwegen geldt een max. snelheid van 100 km per uur. Controles vinden regelmatig plaats, dus pas op jouw snelheid.
LET OP! Bovenstaande informatie kan afwijken voor Noord-Cyprus. Laat je door de autoverhuurder inlichten over de regels ter plaatse.

Meer praktische informatie over Cyprus

  • Fooi is meestal al bij de rekening van een restaurant of hotel inbegrepen. Het wordt echter wel gewaardeerd wanneer er nog een kleine fooi (5-10%) wordt gegeven. Wanneer je tevreden bent over de taxirit kun je het bedrag naar boven afronden.
  • Cyprus wordt gekenmerkt door prachtige kerken en kloosters. Gepaste kleding is verplicht wanneer je deze wilt bezoeken. Draag als vrouw geen kleding boven de knie en zorg voor shirts met een mouw. Voor mannen wordt een lange broek geadviseerd.
  • Naaktrecreatie is niet toegestaan op Cyprus. Topless zonnen vormt – afhankelijk van de locatie – veelal geen probleem.
  • Het conflict tussen Cyprus en Noord-Cyprus is een gevoelig onderwerp voor veel inwoners. Je kunt hier beter geen gesprek over aangaan.
  • Fotografeer je graag op vakantie? Bij militaire plaatsen, waaronder de grens tussen het Grieks-Cypriotische en het door Turkije bezette deel, is het verboden om te fotograferen. Ook voor kerken en kloosters kunnen er beperkingen zijn. Als je hier al mag fotograferen is dit vaak zonder flits.
  • Cyprus heeft een ander rioleringssysteem dan wij in Nederland kennen. Hierdoor mag wc-papier veelal niet worden doorgespoeld. Je dient dit dan in de daarvoor bestemde prullenbak te gooien.
Op vakantie naar Cyprus?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen