Praktische informatie Cyprus
Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Cyprus voor je op een rij gezet.
Cyprus bestaat uit twee delen; Cyprus en de niet-erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus. We hebben hier informatie over Noord-Cyprus toegevoegd als deze anders is.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken
- Betalen
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Gezond op reis (o.a. vaccinaties)
- Kraanwater
- Lokale noodnummers
- Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefonie & internet
- Tijdsverschil
- Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer
- Vluchttijd
- Meer praktische informatie
Betalen op Cyprus
Kun je in Cyprus met de euro betalen? Ja, het is de officiële munteenheid van het land. In Noord-Cyprus wordt met de Turkse lira betaald, maar wordt de euro soms ook geaccepteerd.
Als je bij een pinautomaat geld opneemt kunnen hier transactiekosten voor berekend worden. Deze liggen vaak tussen de € 2,- en € 3,- en worden tijdens het pinnen aangegeven.
Elektriciteit & wereldstekker
Op Cyprus is de netspanning van de elektriciteit 230/240 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland; ze hebben drie rechthoekige gaten. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig.
Feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Cyprus zijn:
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- 6 januari – Doop van Christus (Epiphanías)
- 25 maart – Herdenking begin vrijheiddstrijd tegen de Turken
- 1 april – Herdenking begin vrijheidsstrijd tegen de Engelsen
- 1 mei – Dag van de Arbeid
- 15 augustus – Maria Hemelvaart
- 1 oktober – Onafhankelijkheidsdag
- 24 december – Kerstavond
- 25 & 26 december – Kerst
Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen.
Gezond op reis
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Cyprus. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.
Wil je niet ziek worden op Cyprus? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:
- Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
- De zon is in Cyprus (vooral in het hoogseizoen) veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
- Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
Kraanwater
Kun je het kraanwater op Cyprus drinken? Op veel plekken is het kraanwater van goede kwaliteit, maar dit geldt niet voor alle plekken. We raden je daarom aan om flessen mineraalwater te kopen.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie op Cyprus. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:
- 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden bij een noodsituatie. De hulpdienstcentrale stuurt politie, ambulance of brandweer.
Reisdocumenten
Cyprus hoort bij de Europese Unie. Daarom kun je met een identiteitskaart (ID-kaart) of paspoort naar Cyprus reizen. Dit geldt ook voor Noord-Cyprus. Je paspoort of ID-kaart moet geldig zijn zo lang je in het land bent.
Voor Noord-Cyprus heb je een visum nodig. Deze krijg je gratis bij aankomst.
Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid (onder het kopje Reisvoorbereiding)
Reistijd
De beste reistijd voor Cyprus? Die is per persoon verschillend. Houd je van zon, zee & strand? Dan zijn de maanden juni, juli, augustus en september voor jou de beste reistijd. De temperaturen lopen dan op veel plekken op tot (ver) boven de 30 °C. In mei en oktober is het vaak tussen de 25-30 °C. April en november zijn de beste maanden voor actieve vakantiegangers; het kwik ligt dan rond de 21 °C. In de overige maanden is het weer op Cyprus wisselvalliger, al wordt het er in de winter nooit echt koud.
Taal
De officiële talen van Cyprus zijn Grieks en Turks. In de toeristische gebieden kun je je goed redden met Engels.
Telefonie & internet
Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Cyprus is een EU-land. Je betaalt daarom hetzelfde als in Nederland. Je kunt daarnaast op veel plekken gebruikmaken van WiFi. Dit is mogelijk tegen betaling.
In Noord-Cyprus maak je meestal gebruik van een Turkse provider en val je niet onder de strenge EU-regels. Bellen en internetten kan dan niet meer voor hetzelfde tarief als in Nederland.
Tijdsverschil
Er is tijdsverschil tussen Cyprus en Nederland. Het land ligt in een andere tijdzone. Zowel in de zomer als winter is het tijdsverschil met Nederland 1 uur. Het is in Cyprus een uur later dan hier. In Noord-Cyprus is het in onze wintertijd 2 uur later.
Toeristenbelasting
Op Cyprus geldt geen toeristenbelasting. In Noord-Cyprus betaal je mogelijk wel toeristenbelasting. De kosten kunnen verschillen per gemeente. Het kan ook afhangen van het aantal sterren van de accommodatie. Toeristenbelasting is bij ons al in de reissom inbegrepen, maar je betaalt dit pas in het hotel.
Veiligheid
Cyprus is een veilig land. Houd wel rekening met zakkenrollers in grote steden, badplaatsen en andere drukke plekken. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Heb je een (huur)auto? Laat er dan nooit waardevolle spullen liggen.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken
Vervoer
Veel vakantiegangers kiezen voor excursies, maar je kan ook een auto huren. De wegen zijn goed onderhouden en de borden zijn duidelijk.
Huur je een auto op Cyprus? Er wordt links gereden, inhalen doe je rechts. Het gebruik van een mobiele telefoon mag niet en tijdens het rijden mag je niet eten & drinken. Op snelwegen geldt een maximale snelheid van 100 km/u. Houd er ook rekening mee dat je met een huurauto niet zomaar van Noord- naar Zuid-Cyprus kan reizen.
In de grote badplaatsen kun je gebruikmaken van het openbaar vervoer. Dit is over het algemeen goed geregeld.
Vluchttijd
De vluchttijd naar Cyprus is ca. 4 tot 4,5 uur vanaf Schiphol. Bij een andere luchthaven, tussenstop of overstap kan de reistijd langer zijn.
Meer praktische informatie over Cyprus
- Fooi geven? In veel restaurants is dit al bij de rekening inbegrepen. Een kleine extra fooi wordt wel gewaardeerd. Je kunt hiervoor 5-10% aanhouden. Ben je tevreden over de taxirit, kun je het bedrag naar boven afronden.
- Wil je op Cyprus religieuze gebouwen bezoeken? Houd rekening met de kleding die je draagt. Bedek in ieder geval je schouders en knieën.
- Het conflict tussen Cyprus en Noord-Cyprus is een gevoelig onderwerp voor veel inwoners. Je kunt hier beter geen gesprek over beginnen.
- Fotografeer je graag op vakantie? Bij militaire plaatsen, waaronder de grens tussen Noord- en Zuid-Cyprus, is het verboden om te fotograferen.
- Wil je op Cyprus roken? Op Cyprus is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes.
- Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Cyprioten een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van ca. 14.00 tot 16.00 uur. Dit geldt met name voor de zomermaanden.