ONDERZOEK

Luchthaven Düsseldorf in de meivakantie populairder dan Schiphol

Nederlandse vakantiegangers reizen in de meivakantie vaker vanaf Düsseldorf dan vanaf luchthaven Schiphol. 33% pakt het vliegtuig vanuit Duitsland, Schiphol kan rekenen op 30% van alle boekingen. Dat is 9% minder dan vorig jaar in de meivakantie. *

*Blijkt uit boekingen gemaakt bij dé VakantieDiscounter, de grootste online aanbieder van pakketreizen in Nederland

25% goedkoper vliegen vanaf Düsseldorf

“Per vakantiebestemming en -periode moet je echt onderzoek doen naar welke luchthaven het goedkoopst is. Zo zien we bijvoorbeeld dat je naar Turkije het beste kunt vliegen vanaf Düsseldorf; je bent dan gemiddeld 25% minder kwijt dan wanneer je vliegt vanaf Nederland”, aldus Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter.

Populariteit luchthavens in de meivakantie t.o.v. vorig jaar

Meivakantie 2023 2024
Amsterdam 39% 30%
Bremen 1% 3%
Brussel 4% 4%
Keulen 13% 15%
Charleroi 1% 0%
Düsseldorf 27% 33%
Eindhoven 7% 6%
Münster 2% 3%
Groningen – Eelde 0% 1%
Rotterdam 6% 5%

Turkije in trek onder all inclusive vakantiegangers

Uit eerdere cijfers van dé VakantieDiscounter blijkt dat Turkije in de meivakantie de populairste bestemming onder all inclusive vakantiegangers is. Dit verklaart ook deels waarom Düsseldorf in deze periode populairder is dan Schiphol. Alleen vanaf Keulen en Frankfurt vlieg je in deze periode voordeliger naar Turkije. De gemiddelde reissom voor een 8-daagse vliegreis naar Griekenland is het voordeligst vanaf Eindhoven. Vlieg je vanaf Duitsland dan ben je gemiddeld 10% duurder uit.

Meerdere bestemmingen bij Schiphol

Schiphol is al jaren de meest populaire luchthaven voor zonvakanties en ondanks negatieve berichtgeving de afgelopen jaren wint het nog altijd een klein beetje terrein. In 2023 reisde 51% via de Amsterdamse luchthaven, voor 2024 staat dat aandeel nu op 52%.

Helemaal verrassend is het niet, volgens Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter. “Vanaf Schiphol kun je feitelijk naar elke bestemming ter wereld vliegen, soms zelfs meerdere keren per dag. Reis je vanaf een kleinere luchthaven als bijvoorbeeld Groningen Airport Eelde dan heb je maar de keuze uit drie landen.”