Eiffeltoren Parijs

Eiffeltoren in Parijs: alles over hét symbool van de Franse stad

Een stedentrip naar Parijs is niet compleet zonder een bezoek aan de Eiffeltoren! Met meer dan zes miljoen bezoekers per jaar is de toren aan rivier de Seine het meest bezochte monument ter wereld. Door sommigen wordt de Eiffeltoren zelfs gezien als een onofficieel wereldwonder. Wij vertellen je alles over hét symbool van Parijs!

De geschiedenis van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren is gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling in 1889 en werd ontworpen door twee ingenieurs die werkten voor Gustave Eiffel. De toren was zeker een succes tijdens de tentoonstelling en trok veel bezoekers; inwoners wilden graag hun stad van grote hoogte bewonderen. Toentertijd waren er traptreden tot aan de bovenste verdieping, dus het was een flinke klim om naar boven te gaan. Tegenwoordig is de hoogste verdieping alleen te bereiken per lift.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om de toren na 20 jaar af te breken. Dit vonden de inwoners van Parijs prima; voor velen van hen was de toren – ondanks het geweldige uitzicht – een doorn in het oog vanwege het uiterlijk. Maar omdat de Eiffeltoren zo hoog was, werd er besloten om het te gebruiken als radioantenne. Populair was de Eiffeltoren dus niet echt. In de jaren die daarop volgden, waren er nog steeds plannen om de toren af te breken. En tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog sloot de Eiffeltoren haar deuren.

Het was pas tijdens de jaren 60, toen het internationale toerisme een grote groei doormaakte, dat de toren weer een populaire publiekstrekker werd. Tegenwoordig is de Eiffeltoren hét symbool van Parijs en is de toren niet weg te denken uit de Franse stad. En laten we wel wezen; vanaf de Eiffeltoren heb je ook écht het mooiste uitzicht over de Franse metropool.

Eiffeltoren Parijs

De Eiffeltoren in cijfers

Voor we je meer praktische informatie geven over het bezoeken van de Eiffeltoren laten we je graag weten hoe indrukwekkend de toren is. Ter plaatse zal je dat pas écht ervaren, maar met deze cijfers krijg je wel al een goed idee.

 • Hoe hoog de Eiffeltoren is? Hij is 324 meter hoog, als je de antenne op de top meerekent. Zonder de antenne heeft de toren een hoogte van 317 meter. Bijzonder is dat de Eiffeltoren bij warm weer 18 tot 20 centimeter langer is dan wanneer het koud is.
 • De trappen van de Eiffeltoren tellen in totaal 1.665 treden. Je zal slechts een deel daarvan trotseren overigens; 330 traptreden tot de 1e verdieping en nog eens 340 traptreden tot de 2e Je hebt meteen een work-out gehad.
 • Wanneer je wel de 1.665 traptreden mag betreden? Als je meedoet aan de jaarlijkse traploopwedstrijd La Verticale. Het record staat op 7 minuten en 48 seconden. Ga jij dat evenaren?
 • De Eiffeltoren is sinds 1889 door meer dan 300 miljoen mensen bezocht. Ter vergelijking; dat zijn alle inwoners van de Verenigde Staten én meer.
 • Gustave Eiffel wist de Eiffeltoren in een recordtijd te realiseren; hij deed dat in twee jaar tijd. Uiteraard met hulp. Er werkten 50 ingenieurs en 300 arbeiders aan mee.
 • ’s Avonds knipperen er elke avond om de 5 minuten 20.000 Philips-lampjes op de Eiffeltoren.

Eiffeltoren Parijs avond

Een kijkje op de drie verdiepingen

De Eiffeltoren bestaat uit drie verdiepingen, met elk hun eigen karakter. Vanaf elke etage geniet je van een mooi uitzicht over Parijs. De eerste en tweede verdieping kun je per trap of lift bereiken. Een bezoek aan de derde verdieping is enkel mogelijk door in de lift te stappen. We nemen je in het kort mee langs alle drie de verdiepingen:

Vanaf de eerste verdieping kijk je uit op de tuinen rond de toren en diverse Parijse monumenten. Aan de buitenkant staan 72 namen geschreven van o.a. wetenschappers en ingenieurs uit de 18e en 19e eeuw. Binnen kun je meer leren over de geschiedenis van de Eiffeltoren door een filmpje en diverse foto’s te bekijken. Ook leuk: de glazen vloer (57 meter boven de grond) die vraagt om een selfie.

Van alle verdiepingen kun je vanaf de tweede verdiepingen de gebouwen in Parijs het duidelijkst zien. Spot o.a. het Louvre, de gouden koepel van Invalides en zelfs de Sacré-Coeur in de wijk Montmartre. Dit is overigens ook de enige plek met een uitkijkplatform zonder hek die je foto’s verpesten.

De derde verdieping is met recht spectaculair te noemen. De lift naar boven schiet omhoog, waardoor je gegarandeerd dat achtbaan-gevoel in je buik krijgt. Via een trappetje kom je vervolgens op het buitenplatform, dat door sommigen ook wel eens de vierde verdieping wordt genoemd. Een geweldig uitzicht is zéker vanaf deze verdieping gegarandeerd.

Wil je jouw bezoek aan de Eiffeltoren helemaal uniek maken? Reserveer dan een plekje in restaurant Le Jules Verne op de tweede verdieping, dat met een Michelinster bekroond is. Vanuit het restaurant kijk je uit over de toren én Parijs. Een romantisch diner is gegarandeerd!

Eiffeltoren Parijs: uitzicht

Eiffeltoren-tickets bemachtigen?

Wil jij de Eiffeltoren bezoeken? Je kunt ter plaatse in de rij gaan staan, maar dat kan op drukke dagen wel lang duren. Reken dan op ca. 1 tot 2 uur wachttijd. Zonde van je tijd? We raden je dan aan voorafgaande aan jouw stedentrip kaartjes te reserveren. Je hoeft dan enkel in de rij voor de veiligheidscontrole. Reken daarvoor op ca. 15-20 minuten.

Goed om te weten: naast dat je niet in de lange wachtrij hoeft, kun je ook nog eens een specifiek tijdsvak reserveren. Jouw bezoek aan de Eiffeltoren plan je dus heel makkelijk in tussen alle andere activiteiten. De Eiffeltoren is zowel overdag als ’s avonds geopend.

Als je besluit om de toren niet van binnen te bezoeken, is het een aanrader om ’s avonds naar deze trekpleister te gaan. Om 22.00 uur om precies te zijn. Op dat tijdstip wordt de Eiffeltoren namelijk verlicht. Flikkerende lampjes, laserstralen en zoeklichten worden aangezet, waardoor de toren haast lijkt te glitteren. Je krijgt gegarandeerd een wow-gevoel!

Via onze partner GetYourGuide kun je niet alleen toegangstickets voor de Eiffeltoren kopen, maar ook tickets inclusief rondleiding of in combinatie met een boottocht over de Seine. Bekijk alle mogelijkheden. Combinatiekaartjes voor zowel de trap als de lift zijn alleen aan de kassa te koop.

Leuke weetjes over de Eiffeltoren

Wij kunnen er geen genoeg van krijgen; weetjes over bezienswaardigheden waarmee je kan rondstrooien op verjaardagen en tijdens jouw stedentrip. We hebben er dus een paar voor je in petto:

 • De lichtshow die je nu elke avond kunt bewonderen, was oorspronkelijk een eenmalige actie; voor Oudejaarsavond 2000. Maar dat beviel zo goed, dat er vervolgens voor gekozen is om dit elke avond te doen.
 • Het had niet veel gescheeld of de Eiffeltoren had niet in Parijs gestaan. Want Gustave Eiffel ontwierp het oorspronkelijk voor de Barcelona. Het bestuur van de Spaanse stad vond deze echter te lelijk voor hun stad. Zullen ze daar nu spijt van hebben?
 • Hoewel metrostation Bir-Hakeim het dichtst bij de Eiffeltoren ligt, raden we je aan via metrohalte Trocadero te reizen. Hij ligt aan de andere kant van de Seine, maar de route die je dan loopt is geweldig. Je loopt via een bordes tussen grote gouden beelden door en passeert onderweg de fonteinen van Trocadero.
 • Hoewel de Eiffeltoren nu weinig meer fout kan doen in de ogen van de Parijzenaren was dat tijdens de bouw wel anders. Een groep bekende schrijvers begon zelfs een petitie tegen wat zij een ‘tragische lantaarnpaal’ noemden.
 • Op recente foto’s zie je een bruine Eiffeltoren, maar dit is niet altijd zo geweest. De Eiffeltoren is sinds het eind van de 19e eeuw zo’n 20x keer overgeschilderd en wisselde ook regelmatig van kleur. Zo was deze vlak na de bouw Venetiaans rood.
 • De Eiffeltoren is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet het hoogste gebouw van Frankrijk; dat is het Viaduct van Millau. Deze is 10 meter hoger dan de Eiffeltoren.

Eiffeltoren Parijs: bruin

Fijne hotels nabij de Eiffeltoren

Op zoek naar de ideale uitvalsbasis voor een stedentrip in Parijs en wil je op loopafstand van de Eiffeltoren verblijven? We hebben een paar mooie suggesties voor je:

 • Le Parisis Hotel ligt niet alleen op loopafstand van de Eiffeltoren. Je loopt ook zo naar Champs de Mars en Les Invalides én het metrostation. Je kunt er rekenen op moderne kamers. Als je mazzel hebt ook nog met uitzicht op de Eiffeltoren!
 • Oui, oui, nous allons à Paris! Hotel Pastel Paris heeft een centrale locatie, waardoor je de belangrijkste bezienswaardigheden te voet kunt bereiken. Ja, ook de Eiffeltoren. Extra pluspunten van dit hotel? De stijlvolle kamers en het fijne ontbijtbuffet.
 • Op zoek naar Franse klasse? We tippen Hotel Le Belmont. Alleen de buitenkant van het 19e-eeuwse gebouw is al indrukwekkend en dan heb je de kamers nog niet gezien… Na een dagje slenteren ultiem relaxen? Er is een wellnesscentrum.

Bekijk alle mogelijkheden in Parijs

Kun jij nu ook niet wachten om de Eiffeltoren van dichtbij te bekijken?

Een stedentrip naar Parijs boeken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *