Vliegen met kinderen

Vliegen met kinderen: met deze tips wordt het een eitje

Vliegen met kinderen; niemands grootste hobby. Zie zo’n kleine eens uren achter elkaar te vermaken zonder dat ze lekker kunnen rondrennen. De allerkleinsten hebben last van hun oortjes en één huiltje en je wordt getrakteerd op een geïrriteerd gezicht van je kinderloze buurman. Met deze tips is vliegen met kinderen echt een stuk minder erg!

Bereid je kind(eren) goed voor

Vliegen is best spannend en er komt een hoop bij kijken. Neem de stress en spanning bij je kind(eren) weg door ze al voor de vakantie voor te bereiden op de vlucht die komen gaat.

Ga plaatjes van gelijksoortige vliegtuigen bekijken op internet, speel YouTube filmpjes af en leg ze uit hoe het inchecken, opstijgen en dalen straks in zijn werk gaat. Als je het dan ook nog voor elkaar krijgt dat ze het fascinerend gaan vinden, wordt het vliegen straks des te leuker!

Zorg voor de juiste vlucht(tijden)

Met kinderen overstappen? Dat is al snel hell! Nog meer stress, nog meer gezeul, nog een keer landen én stijgen met pijnlijke oortjes als gevolg. Boek een rechtstreekse vlucht en kijk ook vooral naar de vliegtijden.

Idealiter vlieg je op de tijd dat je kind normaal slaapt. Houd er wel rekening mee dat vluchttijden in veel gevallen onder voorbehoud van wijziging zijn en dat het dus geen garanties geeft.

Check op tijd in

Kan je vooraf online inchecken? Doe dit zo snel mogelijk en kies voor een stoel op de eerste rij. Hier heb je meer beenruimte en dus meer bewegingsruimte voor de kinderen. Kinderen jonger dan 2 jaar hebben nog geen eigen stoel, maar kunnen daar wel op een dekentje rustig slapen.

Is het voor jou niet mogelijk vooraf online in te checken? Zorg dat je ruim op tijd op de luchthaven aanwezig bent en als eerste aan de balie staat.

Kies de juiste speeltjes

Neem de lievelingsknuffel mee, dat ene speeltje waar ze nooit zonder kunnen of – nog beter – koop een nieuw speeltje speciaal voor in het vliegtuig. Dat houdt hun aandacht een stuk langer vast. En wat dacht je van een boek voor leesgrage kinderen?

Heb je iets oudere kinderen die graag spelletjes spelen op de iPad? Installeer vlak voor vertrek dat spelletje waar ze al weken over zeurden en waarvoor ze eigenlijk zelf moesten betalen. Blij kind én uren zoet.

Kleuren is overigens ook helemaal in; naast kleurboeken voor volwassenen, zijn er ook voor kinderen van 10+ steeds meer leuke kleurboeken waar ze wel even zoet mee zijn. Potloden erbij en klaar!

Vliegen met kinderen speelgoed
Ga je vliegen met kinderen? Neem genoeg speeltjes mee aan boord

Stop je handbagage vol met de juiste spullen

Er zijn simpelweg wat dingen die wel in je handbagage moeten zitten, wil je relaxt vliegen met kinderen. Zet maar vast op je checklist voor de volgende vakantie:

  • Vochtige weggooi handdoekjes. Ideaal om het tafeltje, de armleuningen, vieze toeten en de rest van wat ze onder smeren schoon te maken.
  • Een extra setje kleding voor jonge kinderen. Vliegen is spannend en een ongelukje is zo gebeurd. Of wat als ze een beker met drinken over zichzelf heen gooien?
  • Een koptelefoon. Jouw reisgenoten willen echt niet de hele vlucht de stem van Dora horen vanaf jouw iPad.
  • Een reisdekentje. Het vliegtuig is niet altijd even warm en probeer eens te slapen als je het koud hebt… dat lukt maar moeilijk! Zorg dat jouw kind het behaaglijk warm heeft en wie weet kan je dan zelf ook nog even je ogen dichtdoen.
  • Genoeg drinken. Je wilt niet dat je kind uitdroogt. Maar pas op met teveel drinken; dat betekent veel snelle loopjes naar de wc, waar regelmatig een wachtrij staat.

Maak van vliegen een leuke gebeurtenis

Vliegen, en in het bijzonder vliegen met kinderen, leuk? Mwah, het is vooral dé manier om op mooie plekken te komen. Maar op het landen en stijgen na is het stiekem best saai. En die tijd die er tussen zit kan voor kinderen als eeuwen aanvoelen. Om te voorkomen dat je elke zoveel minuten “Zijn we er al bijna?” te horen krijgt, kun je de tijd op een andere manier laten vliegen.

Plak bijvoorbeeld een vel papier tegen het raam, waar je kind elke 30 minuten een nieuwe sticker op mag plakken. Of geef elk uur een klein cadeautje (van de Action, het hoeft niet veel te kosten). Wedden dat ze dan liever hebben dat de vlucht vijf dan vier uur duurt…

Nog meer tips voor vliegen met kinderen

Of we nog meer tips hebben? Zeker. Ook zo maak je vliegen met kinderen mogelijk gemakkelijker:

  • Het landen en stijgen kan – door het drukverschil – met name voor kinderen pijnlijk zijn. Hoe leg je ze dat uit als ze klein zijn? Moeilijk. Maar je kunt ze wel iets te kauwen geven. Dit verhinderd de druk op de oren namelijk. Ga voor kauwgommetjes, kauwsnoepjes of voor de allerkleinsten een bijtring.
  • Jouw gevoelens worden gereflecteerd op dat van je kind; als jij al gaat stressen bij het idee dat je moet vliegen met kinderen, zullen deze zelfde kinderen ook direct gestresst zijn. Keep calm!
  • Het laatste wat je wilt in een vliegtuig is een hyper-kind. Vermijd daarom snoep met teveel suiker óf beloon ze hier pas aan het einde van de vlucht mee.
  • Reis je met een baby en wordt deze onrustig? Neem hem of haar in je armen en loop langzaam het gangpad op en af. Dit werkt rustgevend. Dreumesen die net aan de hand kunnen lopen, zullen overigens ook vol trots met je door de gangpaden lopen om aan de andere reizigers te laten zien hoe goed ze dat kunnen.
  • Je denkt misschien dat je in het vliegtuig eindelijk aan dat ene boek (dat al zolang op je nachtkastje ligt) toe kunt komen, of stiekem even kunnen slapen. Verwacht dit niet; het kost best wat tijd en energie om (met name kleine) kinderen te vermaken. Ga met dit gevoel het vliegtuig in. Kan je wel even lezen of slapen dan is dat een fijne meevaller.

Vlieg je met een baby? Daar schreven we een apart artikel over!

En onthoud vooral; aan de vlucht komt een einde. En aan dat einde ligt een geweldige vakantie te wachten. Vliegen met kinderen is een noodzaak, aan jou de taak om er het beste van te maken!

Fotografie: Bloomua | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *