Vliegen met een baby

Vliegen met een baby; handige tips & must-haves op een rijtje

Ga je voor het eerst vliegen met een baby? Dat kan best spannend zijn! Wat als jouw baby bijvoorbeeld een flinke huilbui krijgt en niet wil slapen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over vliegen met een baby en geven we je handige tips zodat jij hopelijk onbezorgd op vakantie gaat.

Ik ging onlangs voor het eerst vliegen met mijn toen 5 maanden oude zoon. Van tevoren maakte ik me – net als waarschijnlijk de meeste ouders – druk of alles wel goed zou gaan. “Als je baby het hele vliegtuig bij elkaar krijst en je de boze blikken van medepassagiers ziet, voel je je toch een beetje opgelaten.” Ik bereidde me goed voor en dat hielp wel. Tijd om nu mijn ultieme tips voor vliegen met een baby te delen. Wie weet heb jij er ook wat aan!

LET OP! Kijk altijd naar welke regels er gelden voor het vliegen met een baby op de website van jouw luchtvaartmaatschappij. Denk bijv. aan bagageregels, maar ook aan de aanwezigheid van een babybedje.

Vanaf welke leeftijd mag je vliegen met een baby?

Vliegen met een babyLaten we beginnen met wat praktische informatie. Want vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk vliegen met een baby? Officieel mag je – mits je een bevalling zonder complicaties hebt gehad – vanaf 7 dagen na de geboorte vliegen met je baby. Behoorlijk vroeg en waarschijnlijk moet je nog wennen aan het ouderschap en herstellen van de bevalling. We kunnen ons voorstellen dat een vakantie dan het laatste is waar je aan denkt.

Het wordt daarom aangeraden om pas te vliegen met een baby als hij of zij 6 weken oud is. Je baby is dan toch iets sterker en de longetjes zijn dan volledig ontwikkeld.

Feitelijk geldt voor vliegen met een baby; hoe jonger, hoe makkelijker. Hoe jonger je baby is, hoe meer hij of zij slaapt. Waarschijnlijk ook tijdens de vlucht. Vliegen met een baby van 11 maanden is al een stuk lastiger, omdat hij of zij veel beweeglijker is, vermaak nodig heeft en minder (lang) slaapt.

Is vliegen met een baby gratis?

Als je baby bij jou op schoot zit tijdens de vlucht, mag hij of zij voor een kleine bijdrage of gratis mee. In enkele gevallen betaal je de volle mep. Goed om te weten; tot een kind twee jaar is mag hij of zij bij de ouders op schoot zitten. Vanaf twee jaar krijgt een kind een eigen vliegtuigstoel en is het dus sowieso niet meer gratis. Sommige vliegtuigmaatschappijen werken wel met speciale kinderkorting.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je als alleenreizende volwassene vliegen met twee baby’s. Een van de baby’s zit dan bij jou op schoot en de andere baby op een eigen stoel, waar je voor moet betalen. Je hebt een toestemmingsverklaring van de andere ouder nodig als je alleen reist met een kind. Je vindt hier meer informatie.

LET OP! Je ziet op onze website niet apart staan dat jouw baby gratis/goedkoper mag vliegen en daardoor kan het soms onterecht lijken alsof je het volledige bedrag betaalt. Check voor meer uitleg deze pagina.

Hoeveel bagage mag ik meenemen voor mijn baby?

Hoeveel bagage je mag meenemen voor je baby is afhankelijk van of hij of zij een eigen stoel heeft. Bij Transavia en TUIfly – vliegtuigmaatschappijen waarmee wij veel vluchten mee hebben – geldt bijvoorbeeld dat je voor je baby één stuk ruimbagage van maximaal 10 kg mag meenemen indien je baby op schoot meereist. Je mag voor je baby geen aparte handbagage meenemen.* Als je voor je baby een eigen stoel boekt gelden dezelfde bagageregels als voor volwassenen.

Handig; bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je (gratis) een opvouwbare paraplubuggy of Maxicosi meenemen voor je baby. Deze lever je in bij boarden en krijg je terug op de bagageband. Als je baby op een eigen stoel reist is het bij sommige luchtvaartmaatschappijen verplicht om hem of haar in een Maxicosi (of andere autostoel) te vervoeren.

Heb je een intercontinentale vlucht via Schiphol? Dan kun je gratis gebruikmaken van de Baby Care Lounge op de Holland Boulevard. Hier kun je je baby o.a. in bad doen, voeden en zelfs laten slapen in één van de zeven bedcabines.
*Houd er rekening mee dat de bagageregels aan verandering onderhevig zijn en dat dit de regels waren op het moment van schrijven.

Wat moet ik meenemen?

Vliegen met een babyAls je gaat vliegen met een baby moet je een stuk meer meenemen dan dat je gewend bent. Ik had een grote luiertas mee als mijn eigen handbagage en daarin zaten al mijn spullen voor mijn zoontje.

In het vliegtuig krijgt je baby vroeg of laat honger. Als je borstvoeding geeft kun je je baby – indien je dit zelf prettig vindt – aanleggen. Krijgt je baby voeding via een flesje? Dan moet je vloeistoffen meenemen in je handbagage.

Voor babyvoeding – of dit nou afgekolfde melk is of water voor kunstvoeding – gelden uitzonderingen op de 100 ml-regel. Je mag zoveel babyvoeding meenemen als nodig is voor tijdens de vlucht. Check wel altijd van te voren de regels van de luchthaven; op Schiphol geldt bijvoorbeeld dat babyvoeding voor baby’s tot 1,5 jaar mee mag in de handbagage.

Denk naast voeding – afhankelijk van de leeftijd van je baby – ook aan de volgende dingen:

  • Tussendoortjes en hapjes
  • Voldoende schone luiers
  • Verschoningsmatje
  • Billendoekjes/snoetenpoetsers
  • Hydrofiele doeken
  • Twee setjes schone kleren (ook een setje voor jezelf en je partner!)
  • Dekentje voor als het koud is
  • Speentje voor tijdens het opstijgen en dalen. Door het zuigen kunnen baby’s minder last van hun oortjes hebben.
  • Speeltjes en/of een boekje.
Het is tijdens een vlucht meestal óf heel koud óf heel warm. Zorg er daarom voor dat je je baby verschillende laagjes kleding aantrekt. Zo kun je altijd wat uitdoen mocht hij of zij het te warm of koud hebben.

Tijdens de vlucht

Vliegen met een babyWij vlogen met onze baby naar Tenerife en dat ging eigenlijk heel erg goed. Tijdens het opstijgen heeft hij even van zijn flesje gedronken (hij had niet echt honger) en gaf hij verder geen kik. Het grootste deel van de vlucht was hij vrolijk rond aan het kijken. Daarnaast heeft hij heerlijk liggen slapen (daarover later meer) en heeft hij maar eventjes gehuild.

Huilen hoort er nou eenmaal bij als je vliegt met een baby en het is belangrijk dat je je hier als ouder niet druk over maakt; een baby voelt dat aan en wordt alleen maar onrustiger. Troost je baby en loop eventueel een stukje heen en weer door het gangpad om hem/haar rustig te krijgen. Voel je je toch echt bezwaard door je huilende baby? Dan kun je oordopjes meenemen voor de passagiers die in de buurt zitten.

Je moet vroeg of laat de luier van je baby verschonen. Ik raad je aan dit zeker nog vlak voor het boarden te doen, in de toiletten op de luchthaven heb je nou eenmaal een stuk meer bewegingsruimte. In het toilet in het vliegtuig is een plank die uitgeklapt kan worden om als verschoningstafel te dienen. Net als het toilet zelf is deze tafel behoorlijk klein. Mijn baby kon er – met zijn 5 maanden – amper op liggen. Zo wordt een luier verschonen opeens een hele onderneming.

Must-haves voor vliegen met een baby

Zoals gezegd heb je veel nodig als je gaat vliegen met een baby. Ik deel hier mijn must-haves:

  • Onmisbaar voor alle spullen die je mee moet nemen is deze grote luiertas. Dankzij alle vakjes kun je alles wat je nodig hebt met gemak kwijt. Voor belangrijke reispapieren is er aan de achterkant een haast verstopt vakje. En extra handig: er is een zacht verschoningsmatje inbegrepen.
  • Mag jouw baby – net als mijn zoontje – nog niet in een paraplubuggy? Dan is een draagzak (bijvoorbeeld deze ergonomische van Tula) een handige must-have voor de lange afstanden die je aflegt op de luchthaven. Zo heb je toch je handen vrij.
  • Tijdens de vlucht vond ik het Airtraveller vliegtuigbedje van Deryan een echte must-have. Je blaast de twee compartimenten op, schuift deze in de hoes en hebt een fijne slaapplek voor je baby. Het bedje past op twee uitklaptafeltjes, zodat je niet de hele reis met een baby op schoot zit. Ook fijn; het bedje neemt weinig ruimte in je handbagage in.

Vervoer naar je accommodatie

Bij de meeste van onze zonvakanties is een transfer inbegrepen en word je met een grote touringcar naar jouw accommodatie gebracht. Met een beetje geluk ben je de eerste op de route, maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld nog 1,5 uur onderweg bent. Geen pretje met een baby. Ik had daarom een privétransfer geboekt zodat we direct naar ons hotel konden om bij te komen van de vlucht. Je doet dit gemakkelijk via onze partner HolidayTaxis.

Een andere optie is een huurauto, zodat je zelf – ook tijdens de vakantie – alle vrijheid hebt. Dit doe je gemakkelijk via onze partner Sunny Cars.

Zie jij het zitten om te vliegen met een baby? En heb je nog handige tips voor andere ouders?

Ga je vliegen met (oudere) kinderen? Ook daar hebben we handige tips voor

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *