Schiphol drukte overleven

Zo overleef je de Schiphol-drukte in de zomervakantie

In de zomervakantie verwacht Schiphol zo’n 12.800.000 passagiers. Een flink aantal, maar door de ervaringen de afgelopen jaren zegt de luchthaven goed voorbereid te zijn. Toch is de drukte op Schiphol wel iets waar je rekening mee dient te houden en dus zetten we een aantal handige tips op een rij.

Het was vorig jaar en het jaar daarvoor kommer en kwel op Schiphol in de mei- en zomervakantie; de twee uur die als adviestijd aangegeven wordt op tickets bleek opeens krap, terwijl je normaal zeeën van tijd hebt. De wachttijden bij de incheckbalies en douane liepen zo hoog op dat zelfs reizigers hun vlucht mistten. Heeft Schiphol hiervan geleerd? Jazeker!

De maatregelen van Schiphol tegen de drukte

Schiphol verwacht in de periode van 6 juli t/m 1 september bijna 13 (!) miljoen passagiers. Door het maximale aantal vliegbewegingen dat is vastgesteld voor Schiphol is dit slechts een fractie meer dan vorige zomervakantie. Op drukke dagen vertrekken er desondanks zo’n 200.000 mensen. Begin augustus zijn er dagen met 230.000 reizigers!

De luchthaven neemt daarom passende maatregelen tegen de inmiddels bekende schiphol-drukte; er wordt meer personeel ingezet, er staan meer monteurs klaar voor technische problemen (denk aan bagagebanden die ermee stoppen) en er zijn meer parkeerplaatsen gerealiseerd.

Toch zal de drukte niet compleet te vermijden zijn. Daarom hebben we wat handige tips voor je om ondanks deze drukte zo ontspannen mogelijk aan jouw reis te beginnen. Immers; gestrest weggaan is – als je het ons vraagt – niet de bedoeling van vakantie!

Gooi een schepje bovenop de tijden

Op tickets en reispapieren staat de minimale tijd aangegeven die je van tevoren aanwezig dient te zijn. Doorgaans is dit binnen Europa 2 tot 2,5 uur en buiten Europa minimaal 3 uur.

Een aanpassing van deze tijden door de luchtvaartmaatschappijen zou in deze drukke tijden welkom zijn, maar dit wordt helaas niet aangepast op de papieren. Je doet er verstandig aan zelf een marge te nemen bovenop deze tijden i.v.m. de drukte.

Hoe je zelf kunt helpen bij Schiphol-drukte

Wat gij niet wilt dat u geschiedt… niets vervelender dan lange rijen bij de douane of incheckbalies door mensen die hun spullen niet op orde hebben. Inwendig kan je ze dan wel vervloeken! Zorg dat jij niet een van deze mensen bent en zorg dat je in elk geval de volgende dingen vooraf checkt of regelt:

 • Controleer je reisdocumenten. En dan hebben we het niet alleen over of je paspoort nog geldig is, maar ook of jouw naam wel goed op het ticket staat.
 • Zorg dat je thuis al incheckt. Ideaal: je kunt tegenwoordig voor veel vluchten al vooraf inchecken. Dat betekent dat je jouw boardingpass al hebt (geprint of op je telefoon) en op Schiphol enkel nog evt. bagage dient af te geven. Hiervoor zijn speciale selfservice-punten. Dit zorgt ervoor dat je de rij bij de incheckbalie kunt skippen en meer marge hebt voor drukte bij de douane.
 • Volg de bagagevoorschriften op. Bij de incheckbalie ontstaat nog wel eens vertraging door het niet goed opvolgen van bagagevoorschriften of het vergeten van ruimbagage bij te boeken. Houd je daar ook aan, luchtvaartmaatschappijen worden steeds strenger.
 • Stop geen vloeibare spullen in je handbagage. Oponthoud bij de douane vindt veelal plaats door mensen die tóch voorwerpen in hun handbagage hebben die niet zijn toegestaan. Neem je wel vloeistof mee? Dit mag maximaal 100 ml per product zijn en moet in een doorzichtig afgesloten zakje worden vervoerd. Haal dit zakje alvast uit je tas of trolley om de controle soepel te laten verlopen.
 • Laat elektrische apparatuur die je niet nodig hebt, liever thuis. Deze apparaten moeten allemaal apart op de controleband bij de douane en ook dit levert vertraging op. Toch mee? Vergeet niets uit je tas te halen!
 • Zorg voor water. Water mag natuurlijk officieel niet in de handbagage, maar als je lang moet wachten, is een beetje drinken welkom. Gewoon meenemen. Tegen de tijd dat je bij de douane bent, is het flesje wel leeg. Stop hem leeg in je tas en vul hem na de douane bij de drinkfonteintjes bij de wc’s. Hoef je niet een nieuw flesje te kopen!
 • Bekijk hoe druk jouw vertrekdag is. Met een handige tool van Schiphol kun je zien of jij op een piekdag vertrekt of niet. Zo weet je wat je aan drukte kunt verwachten en kun je jouw plan daarop aanpassen.

Extra snel door de douane?

Maar het kan natuurlijk allemaal meevallen met de Schophol-drukte op de dag dat jij vertrekt. Doordat je op tijd aanwezig bent of alle reizigers zorgen voor bovenstaande maatregelen. Dan ben je extra snel door de douane. In dat geval hebben we handige tips om jouw tijd te doden op Schiphol! (ook handig als je onverhoopt vertraging hebt)

Uiteraard hopen we dat het allemaal mee zal vallen met de drukte op Schiphol, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dan kan je maar beter goed voorbereid op pad gaan!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Zo overleef je de Schiphol-drukte in de zomervakantie

  1. Beste Hans,

   Deze informatie vindt u allemaal in de boekingsbevestiging. Waarbij overigens geldt dat online inchecken niet altijd mogelijk is. Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

   Groet
   Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *