Casablanca Marrakech

Casablanca, east meets west in Marokko

Afgelopen jaar constateerden we een toenemende vraag van reizen naar Marrakech. Niet verrassend; in de stad van 1.001 nacht combineer je cultuur & zon in een handomdraai. En zelfs in de winter is het er aangenaam vertoeven. Maar stiekem zijn we óók nog verliefd op een andere Marokkaanse stad; Casablanca. En sinds kort bieden we dan ook reizen aan naar deze bijzondere stad!

Casablanca in een vogelvlucht

Casablanca – door de inwoners zelf Caz genoemd – mag dan minder bekend zijn onder Nederlandse reizigers dan het immer populaire Marrakech, groots is het zeker wel. Het is de belangrijkste havenstad van Marokko en tevens het culturele, commerciële en financiële centrum van het land. Dit maakt ook dat je hier wordt getrakteerd op een meer westers straatbeeld; vrouwen en mannen ontmoeten hier overal openbaar en ook hun kledingstijl is doorgaans modern.

Tegelijkertijd betovert de stad je toch. Dit komt o.a. door de lange geschiedenis en vele overheersers. Bedenk je dat de stad Romeinse wortels heeft, een Franse planning, een Arabische naam (Dar el-Beïda) die later is veranderd in de huidige naam. Naast dat dit heeft geleid tot bijzondere bezienswaardigheden, biedt de stad ook prachtige stranden en een bruisend uitgaansleven. Een bijzondere mix!

Waar het in Marrakech in de zomer extreem warm kan worden, geldt dit niet voor Casablanca. Dankzij de ligging aan de Atlantische Oceaan is het hier zelfs in de warmste maanden (augustus en september) aangenaam vertoeven met gemiddeld 25 °C. April en mei worden gezien als de beste maanden; nog een stukje koeler én minder druk.

Wat je niet mag missen in Casablanca

Casablanca, Marrakech: Hassan II MoskeeCasablanca betekent letterlijk ‘Wit huis’ en dat zie je direct terug in het straatbeeld. Je ‘struikelt’ over het ene na het andere witte huis of gebouw. Eén van de mooiste witte gebouwen is de hagelwitte Cathédrale Sacré-Coeur. Schijn bedriegt overigens; want zo wit als deze van buiten is, zo kleurrijk is deze vanbinnen. Met name het bijzondere glas-in-lood zorgt voor bijzondere kleurschakeringen.

De meest bekende bezienswaardigheid is echter de Hassan II Moskee. Een pareltje om te zien en dat niet alleen; het is ook nog eens het – met een hoogte van ca. 200 meter – een van de hoogste religieuze gebouwen ter wereld. En met een oppervlakte van 9 hectare ook de grootste moskee ter wereld, na die van Mekka

Ook als niet-moslim mag je deze moskee bezoeken. Bij voorkeur doe je dit per gids. Deze kan je alles vertellen over de enorme gebedsruimte en de bijzondere architectuur.

Uiteraard mag een middagje slenteren door de oude medina, ofwel Ancienne Medina, niet ontbreken. Verdwaal in de smalle straatjes en merk hoe al jouw zintuigen worden geprikkeld. Om elke hoek is het weer een verrassing wat je zal zien en de geur van oude specerijen overheerst.

Sla hier zeker souvenirs in voor het thuisfront. Geef jouw voeten af en toe wat rust in een lokaal tentje, waar je samen met de locals verse muntthee kunt drinken. Het is tevens dé plek om kennis te maken met lokale specialiteiten. Ga bijv. voor gefrituurde garnalenloempia’s.

En verder…?

  • Cultuur snuiven afwisselen met winkelen? Neem een kijkje bij Morocco Mall. In dit winkelcentrum vind je o.a. een Gucci- en Louis Vuitton-winkel. Iets minder budget? Ook ketens als Zara en H&M zijn er te vinden.
  • Het Park van de Arabische Liga wordt gezien als het groene hart van Casablanca. Palmbomen vormen hier de boventoon evenals prachtige bloemen.
  • Hoewel het Altaar van Sidi Abderrahman, dat op een rotsachtige landtong ligt, niet toegankelijk is voor niet-moslims is het gebouw van de buitenkant ook prachtig. En de oude buurt eromheen is ook de moeite waard om te verkennen!
  • Voor het mooiste uitzicht over de stad ga je naar Bastion Sqala. Dit fort ligt aan de rand van de oude medina en beschikt over een fijn restaurant.
  • Het populairste strand van Casablanca is Aïn Diab, een klein strand in één van de buitenwijken. Er heerst een gemoedelijke sfeer en je vindt er leuke strandclubs en cafés.

De leukste adresjes in Casablanca

Casablanca Marrakech: adresjesAan eet- en drinkgelegenheden geen gebrek in Casablanca. In de medina en oude stad vind je talloze tentjes waar je een verse kop muntthee kunt drinken. De Boulevard de la Corniche is dan weer van een heel ander kaliber. Hier vind je een verzameling van leuke uitgaansgelegenheden en strandclubs. Er heerst daarnaast een haast kosmopolitische sfeer.

Welke adresjes je echt niet mag missen?

  • Voor de beste Marokkaanse kebabschotel en een authentieke sfeer ga je naar het havenrestaurant Café Maure Sqala. Je vindt deze in de Port de Pêche haven.
  • Hoewel de film Casablanca is opgenomen in een studio in Hollywood en niet in de stad zelf, vind je in Casablanca wel een imitatieversie van de bar uit de wereldberoemde film. Rick’s Cafe is gevestigd in een traditioneel Marokkaans huis uit het begin van de vorige eeuw, te vinden aan de rand van de oude medina.
  • Dol op zoete lekkernijen? Pâtisserie Bennis Habous staat bekend om de traditionele Maghribi. Dit zijn deeghapjes gevuld met o.a. amandelpasta en sinaasappelwater. Als je van amandelen houdt, zijn de amandelmacarons ook een aanrader.
  • Sky 28, gelegen aan Boulevard de la Coniche, is de plek voor cocktails, live muziek, dj’s, oesters en sushi. Niet de goedkoopste plek, maar wel echt the place to be.

Hoteltips!

Casablanca, Marrakech; hotelsCasablanca is een nieuwkomer in ons aanbod en we hebben – nog! – geen enorm ruim aanbod. Maar de hotels die we bieden, zijn wel érg fijn. Kijk je mee?

  • Bij het chique Hotel Sofitel Casablanca Tour Blanche maak je kennis met de lokale cultuur en Franse gastvrijheid. Je kunt daarnaast rekenen op o.a. een centrale ligging, prachtige dakterras, twee restaurants en een riant wellnesscentrum.
  • Kaan Casablanca heeft een fijne ligging voor reizigers die zoveel mogelijk van Casablanca willen zien. Je bevindt je in het centrum, op loopafstand van de haven en nabij de Hassan II Moskee. In het restaurant maak je kennis met de lokale keuken en er zijn wellnessfaciliteiten aanwezig.
  • Mövenpick Hotel Casablanca biedt o.a. een modern design, luxe dakterras met zwembad, meerdere restaurants en gratis WiFi. Het zal je hier aan niets ontbreken!

Casablanca, here you come!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *