Mooiste pleinen Rome

Opgesomd! De mooiste pleinen van Rome

In Rome vind je ontelbaar veel mooie pleinen, met indrukwekkende fonteinen en prachtige gebouwen. Het is onmogelijk om al deze pleinen te bezoeken. Om je op weg te helpen hebben we wél de mooiste pleinen voor je op een rij gezet. Dat moet haalbaar zijn tijdens een 4- of 5-daagse stedentrip!

Piazza Navona

Mooiste pleinen Rome: Piazza NavonaOoit stond er op de plek van Piazza Navona, in een van de oudste wijken van Rome, een atletiekstadion. Na de val van het Romeinse rijk realiseerden de burgers huizen waar ooit de tribunes stonden. De atletiekbaan werd aanvankelijk in ere gehouden, maar evlueerde door de jaren heen tot een plein.

Nu is het zonder twijfel een van de meest levendige en bekende pleinen van Rome. Locals en toeristen komen hier elke dag in groten getale samen en straatverkopers weten inmiddels dat ze hier best een centje kunnen verdienen. Te toeristisch? Een beetje wel. Maar…

Er staat eigenlijk wel één bezienswaardigheid die je niet mag missen; de Vierstromenfontein. Deze werd gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer en architect Bernini en speelde een rol in het boek Het Bernini Mysterie van Dan Brown. Naast deze must-see vind je aan het plein ook nog een prachtige kerk en dito paleis.

Mooiste pleinen Rome: Piazza Navona, hotelOp slechts een steenworp afstand van Piazza Navona ligt Palazzo Navona Hotel. Luxe staat hier centraal! O.a. in de vorm van een fijn dakterras, sfeervolle kamers en het charmante personeel.

Piazzi di Trevi

Mooiste pleinen Rome: Piazza di TreviDe naam verklapt het eigenlijk al; aan dit plein in Rome vind je en van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de Trevifontein. Deze fontein – die wereldberoemd werd dankzij de film La Dolce Vita – staat bekend om het water vol euromunten. Want ja, er wordt jaarlijks 9.000 tot 10.000 kilo aan munten in de fontein gegooid. Met een dagwaarde van ca. € 3.000,- komt de eindstand op zo’n slordige miljoen euro per jaar. Wat de Romeinen met dit geld doen? Ze onderhouden er de fontein mee en geven een groot deel aan goede doelen.

Waarom men hier zoveel geld in gooit? Dit komt met name door de mythes die er aan de fontein kleven. Ga bijv. met je rug naar de fontein staan en gooi met je rechterhand twee munten over je linkerschouder. Volgens de mythe keer je dan zeker weer terug in de stad.

Een andere mythe vertelt overigens dat als je dit doet, je je grote liefde in de stad zal ontmoeten. Ook geen straf! Je zult dan wel tijdens het gooien de tekst Arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tibires aqua tua fluit moeten uitspreken.

Er zijn tal van pleinen in Rome te vinden, maar wist je dat er ook een flinke verzameling aan fonteinen is? Weliswaar een stuk minder bekend dan de Trevifontein, maar toch zeker de moeite waard. Je leest er in dit uitgebreide artikel alles over.

Piazza San Pietro

Mooiste pleinen Rome, Piazza San PietroToegegeven: officieel bevindt dit plein zich niet in Rome. Piazza San Pietro, ofwel het Sint-Pietersplein, ligt in Vaticaanstad. Waar veel mensen het zien als wijk van de Italiaanse stad is het een compleet ander land. Sterker nog; het is met een oppervlakte van nog geen halve vierkante kilometer het kleinste staatje ter wereld.

En in dat kleine staatje vind je dus dit bijzondere plein, dat wereldwijd menigmaal in beeld is geweest door de toespraken van de Paus. Die houdt hij hier vanaf zijn balkon. Ook op dagen dat deze toespraken niet plaatsvinden (en dat is erg vaak) is het plein een bezoekje waard. Met name vanwege de aanwezigheid van de Sint-Pietersbasiliek.

Wil je meer weten over het Sint-Pietersplein en Vaticaanstad in zijn algemeenheid? We schreven er eerder een uitgebreid artikel over.

Nog meer geweldige pleinen in Rome

  • Piazza del Popolo betekent letterlijk ‘plein van het volk’ en dat is precies hoe de inwoners van Rome het plein zien. Officieel komt de naam overigens heel ergens anders vandaan; deze komt van de populieren waar de kerk Santa Maria del Popolo (die aan het plein ligt) haar naam aan dankt.
  • Voor een mooi uitzicht over Piazza del Popolo loop je naar het hoger gelegen Piazza Napoleone. Niet alleen heb je dan trouwens een geweldig zicht over het plein, ook de skyline van Rome is vanaf deze plek goed te zien.
  • Piazza del Campidoglio is een mooi staaltje kunst van Michelangelo, die toch wel zijn stempel op Rome heeft gedrukt. Hij ontwierp niet alleen de brede trap (Cordonata) waarmee het plein te bereiken is, maar ook het plein zelf en een aantal van de bouwwerken die je er vindt. Je vindt aan het plein overigens ook het stadhuis van Rome én het pronkstuk is een prachtige kopie van een ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius.
  • Eén van de charmantste wijken van Rome is als je het ons vraagt Trastevere. Niet in de laatste plaats vanwege het gezellige, autovrije plein Piazza di Santa Maria. Toeristen en locals komen samen op de trappen van de oudste fontein van de stad, terrasjes kenmerken het straatbeeld en muzikanten doen nog een schepje bovenop de gezelligheid. Het plein is overigens vernoemd naar een van de oudste kerken van Rome, de Santa Maria basiliek. Deze vind je dan ook aan het plein.
  • Jarenlang waren de Spaanse Trappen dé plek om even bij te komen van een slenterdagje in Rome. Sinds kort riskeer je een hoge boete als je neerploft op een van de traptreden. Toch is het nog steeds een populaire bezienswaardigheid. En als je ze dan toch bezoekt, heb je meteen nog een plein in the pocket; Piazza di Spagna. Dit plein bevindt zich aan de voet van de trappen.
  • Piazza Mattei mag dan een relatief klein plein zijn, je vindt er wel een van de mooiste fonteinen van Rome. De Fontana delle Tartarughe (ofwel schildpadfontein) beeldt vier slanke jongelingen uit die dolfijnen ondersteunen. In de 16e eeuw werden er bronzen schildpadden aan deze fontein toegevoegd.

En dit was nog maar een kleine selectie van de vele mooie pleinen in Rome. We wensen je veel plezier bij jouw pleinenjacht!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *