Bezienswaardigheden Rome

Must-see bezienswaardigheden in Rome

Met dank aan de vele monumenten wordt Rome ook wel één groot openluchtmuseum genoemd. Maar waar moet je nu beginnen als je de Italiaanse stad voor het eerst bezoekt? We zetten de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome voor je op een rij.

Trevifontein

Bezienswaardigheden Rome: TrevifonteinDe bekendste fontein van Europa bevindt zich – samen met nog veel meer fonteinen overigens – in Rome. En dan hebben we het natuurlijk over de Trevifontein, één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Rome. Buiten dat het een bijzonder mooie en imposante fontein is, kleven er ook nog mythes aan die een bezoekje méér dan de moeite waard maken.

Grote kans dat wanneer je eenmaal in Rome geweest bent, je ook verliefd bent op de stad en snel wilt terugkeren. Een mythe vertelt dat je dan met je rug naar de fontein moet gaan staan en met je rechterhand twee munten over je linkerschouder moet gooien. Dan keer je terug naar de stad.

Een andere mythe gaat er overigens vanuit dat je dan niet terugkeert naar de stad, maar je grote liefde in de stad zal ontmoeten. Je moet dan nog wel één ding toevoegen bij het gooien van de muntjes; je moet de woorden Arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tiberis aqua tua fluit uitspreken, wat zoiets betekent als ‘Tot weerziens Rome, ik wil je genade, je water stroomt naar de Tiber’.

Meer lezen over de Trevifontein

Palazzo Scanderbeg, Rome)Bij Palazzo Scanderbeg, gevestigd in een 15e-eeuws gebouw, komen luxe en historie samen. En dat niet alleen; je loopt vanaf hier in no time naar de bekende fontein. Ga jij vast muntjes sparen?

Pantheon

Bezienswaardigheden Rome: PantheonRome kent heel wat bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd. Het Pantheon is er daar niet alleen één van, het is direct een van de best bewaarde Romeinse monumenten. De bouw begon al in 27 v.Chr. en de huidige tempel stamt uit de 2e eeuw en tóch is alles nog in bijzonder goede staat.

Het meest kenmerkende aan de bezienswaardigheid – en ook de reden dat veel mensen het gebouw willen bewonderen – is de immense koepel, die eveneens uit de 2e eeuw stamt. Het is met een doorsnede van 44,4 meter de grootste koepel ter wereld van ongewapend beton is. En die 44,4 meter is ook precies de afstand van de vloer tot de oculus.

De oculus is de opening in de koepel van het Pantheon. Met dank aan een doorsnede van bijna 9 meter word je in de koepel getrakteerd op een bijzondere lichtinval. En bij slecht weer helaas op een nat pak. De opening was trouwens niet alleen bedoeld voor deze bijzondere lichtinval, maar ook om bezoekers in direct contact te laten staan met de hemel.

Hotel Abruzzi, RomeWakker worden, de gordijnen openen en direct uitkijken op het Pantheon. Hotel Abruzzi ligt tegenover deze bezienswaardigheid in Rome. Naast deze geweldige ligging kun je er rekenen op luxe kamers.

Colosseum

Bezienswaardigheden Rome: ColosseumEen van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Rome? Dat is zonder meer het Colosseum, een immens amfitheater midden in de stad.

Het is met recht een bijzondere bezienswaardigheid, want na 2.000 jaar vol oorlogen, branden, aardbevingen en plunderingen kun je nog steeds een groot deel bewonderen. En het is dan ook niet zonder reden dat het monument wordt gezien als een van de zeven wereldwonderen.

Minstens net zo indrukwekkend zijn de afmetingen van het Colosseum; met een lengte van 188 meter en een breedte van 156 meter is het het grootste amfitheater dat ooit is gebouwd. Wedstrijden konden bijgewoond worden door meer dan 50.000 (!) mensen.

Dit geeft ook direct aan dat je wel even de tijd moet nemen om dit monument te bezoeken; er is zoveel te zien en gidsen kunnen eindeloos verhalen vertellen over de geschiedenis. De populariteit kan helaas op drukke dagen wel voor wachtrijen zorgen. We raden je daarom aan vooraf kaarten te reserveren. Daarmee kan je de wachtrij bij deze bijzondere bezienswaardigheid in Rome eenvoudig skippen.

Reserveer jouw kaarten voor het Colosseum

Mercure Roma Centro Colosseo, RomeVerblijf op steenworp afstand van het Colosseum én kom na een dag sightseeing heerlijk tot rust. Mercure Roma Centro Colosseo beschikt over comfortabele kamers en een dakterras met zwembad!

Vaticaanstad

Bezienswaardigheden Rome: VaticaanstadEen land midden in een stad, kan dat? Ja. Dat bewijst Vaticaanstad, een mini-stadje middenin Rome. Een echte must-see vanwege de vele monumenten die je op een oppervlakte van slechts enkele vierkante kilometers vindt. Welke bezienswaardigheden je hier niet mag missen?

  • Basilica Papale di San Pietro in Vaticano, ofwel de Sint-Pietersbasiliek, is zonder twijfel een van de mooiste en grootste basilieken ter wereld. De hele basiliek – van de vloeren tot aan het plafond – is een grote pracht en praal. Bijzonder is dat het gebouwd is in de vorm van een Latijns kruis, van maar liefst 220 meter lang en 150 meter breed.
  • De beroemdste kerk van Rome vind je ook in Vaticaanstad. De Sixtijnse Kapel is bekend vanwege de bijzondere fresco’s van Michelangelo. Het is daardoor een van de drukste bezienswaardigheden in Vaticaanstad. Met deze tickets kun je de wachtrij overslaan!
  • Wil je een glimp opvangen van de Paus in levende lijve? Breng dan op zondagmorgen een bezoek aan het Sint-Pietersplein. Om 12.00 uur spreekt hij zijn zege voor iedereen uit. We raden je aan er al wel veel vroeger te zijn i.v.m. de drukte. Het plein is overigens ook op andere dagen de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er indrukwekkende zuilenrijen, fonteinen en een grote obelisk.
Starhotels Michelangelo, RomePraktisch op de grens van Rome en Vaticaanstad ligt Starhotels Michelangelo. Het hotel beschikt over stijlvolle kamers, een restaurant waar je geniet van lokale specialiteiten en een bar om onder het genot van een drankje de dag na te bespreken.

Piazza Navona

Bezienswaardigheden Rome: Piazza NavonaNaast prachtige gebouwen herbergt Rome ook dito pleinen. Een van de bekendste is Piazza Navona. Niet alleen is dit plein indrukwekkend mooi, het kent ook een bijzondere geschiedenis…

Ooit stond op de plek van dit plein een atletiekstadion. Na de val van het Romeinse Rijk werd deze afgebroken en werden er huizen gebouwd op de plek waar eerder tribunes stonden. De atletiekbaan werd in eerste instantie wel in ere gehouden, maar transformeerde door de jaren heen tot het plein dat het nu is.

En ja, het plein is door de jaren heen wel toeristisch geworden; er staat menig straatverkoper en -artiest klaar om geld te verdienen. Toch is het plein de moeite waard. Alleen al om de bijzondere Vierstromenfontein, die een rol speelde in het boek Het Bernini Mysterie van Dan Brown.

Lees meer over de mooiste pleinen van Rome

Navona Theatre Hotel, RomeNavona Theatre Hotel is een kleinschalig boutique hotel op slechts 2 (!) minuten lopen van het plein. Naast stijlvolle kamers kun je in dit hotel rekenen op een superfijn ontbijtbuffet om de dag mee te starten.

Nog meer bezienswaardigheden in Rome

Bezienswaardigheden RomeOmdat de Italiaanse stad één groot openluchtmuseum is, kunnen we nog wel even doorgaan met het opsommen van niet te missen bezienswaardigheden in Rome. We sluiten dus graag nog even af met wat bonustips:

  • Ooit was Forum Romanum hét centrum van het Oude Romeinse Rijk, nu wandel je in dit archeologische park langs de overblijfselen van tempels, markthallen, triomfbogen en andere imposante gebouwen.
  • Het grootste stadspark van Rome, Villa Borghese, mag uiteraard niet ontbreken. Ooit was dit het landgoed van een rijke kardinaal, die daar in zijn gelijknamige villa woonde. Sinds het begin van de 20e eeuw is het park gemeentelijk bezit en dus toegankelijk voor inwoners en toeristen. Een fijne plek om even tot rust te komen.
  • Houd je ervan om te verdwalen in typische Italiaanse straatjes? Dan tippen we je graag de wijk Trastevere, want dit is – met dank aan de smalle steegjes en middeleeuwse huisjes – een bezienswaardigheid an sich. Je vindt er ook authentieke restaurants voor een echte Italiaanse avond tussen de locals.
  • Als je van bizar houdt, hebben we nog een uitsmijter voor je; de Crypte van de Kapucijnen in de Santa Maria della Concezione dei Cappuccini. Meerdere kapellen onder de kerk zijn versierd met botten en schedels van meer dan 3.500 Kapucijnen-broeders.
  • De Spaanse Trappen zijn waarschijnlijk de bekendste trappen van Europa. Jarenlang zaten hier toeristen op de treden mensen te kijken en gelato’s te eten. Tegenwoordig staat er een boete op wanneer je daar plaatsneemt. Desondanks een echte must-see!

Welk van deze bezienswaardigheden in Rome bezoek jij graag tijdens een volgende stedentrip?

Fotografie: Heracles Kritikos / Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *