Plitvice meren Kroatië

Plitvice meren: een niet te missen hoogtepunt in Kroatië

Zestien meren, met elkaar verbonden door een reeks watervallen. Via houten vlonders kun je tussen al het watergeweld doorwandelen. Laat je betoveren door een bijzonder natuurfenomeen: de Plitvice meren in Kroatië.

De Plitvice meren in het kort

Plitvice meren KroatiëMet een oppervlakte van bijna 300 km² – en daarmee bijna twee keer zo groot als Texel – is Nationaal Park Plitvice meren het grootste nationale park van Kroatië. Het is daarnaast het oudste nationale park van Zuidoost-Europa. De Kroaten hebben het park de bijnaam ‘Het groene erfgoed van Kroatië’ gegeven.

Het park bestaat uit zestien meren, verdeeld over de benedenmeren (Donja) en de bovenmeren (Gornja). Hoewel elk meer verschillend is, hebben ze één ding gemeen; de Plitvice meren zijn allemaal even smaragdgroen van kleur.

De meren zijn ontstaan doordat het poreuze kalksteen heeft gezorgd voor natuurlijke terrassen en dammen. Dit kalksteen zorgt er nog steeds voor dat het water elke keer een nieuwe weg moet vinden en het landschap blijft veranderen.

Om de omvang van de meren aan te geven; het grootste benedenmeer (Jezero Milanovac) is 470 meter lang, 50 tot 90 meter breed en 18 meter diep.

Zelf ontdekken?

Wil jij kennis maken met de zestien meren of een deel hiervan? Het park heeft handige wandelpaden die je kunt volgen (en waar je overigens ook niet vanaf mag). Via houten vlonders loop je tussen het geweld van de watervallen door.

In het nationale park vind je meer dan 90 watervallen. Wist je dat de hoogste waterval maar liefst 75 meter hoog is? Deze waterval is een geliefde trouwlocatie.

Naast de wandelroutes heb je op diverse plekken de mogelijkheid om op een boot te stappen en zo van de bovenmeren naar de benedenmeren van de Plitvice meren te varen. En wat dacht je van zelf over het meer varen? Op een aantal plekken kan dit. Er is daarnaast een trein die je van de ene kant naar de andere kant van het park kan brengen. Houd er wel rekening mee dat de boot en trein niet beschikbaar zijn in de winter.

Dieren spotten rondom de meren

Hoewel de Plitvice meren vooral bekend staan om de mooie meren en de watervallen, ben je er ook als fauna-liefhebber aan het goede adres. In het park tref je zo’n 120 vogelsoorten aan en 30% van alle vlinders in heel Kroatië. Je hebt tijdens een wandeling daarnaast de kans om lynxen, bruine beren, herten, wilde zwijnen en wolven te spotten. Ook vanwege de aanwezigheid van deze dieren dien je op de wandelpaden te blijven.

Wanneer kun je de Plitvice meren het best bezoeken?

Wanneer het jou uitkomt! Elk seizoen heeft namelijk zo zijn voordeel. Winterse temperaturen laten de meren op een sprookje lijken, in de herfst kun je – doordat er meer regen valt – het best genieten van het natuurgeweld en in de lente en de zomer staat alles in bloei rondom de Plitvice meren.

Praktisch!

De bekende Kroatische badplaatsen liggen niet direct bij de Plitvice meren. Vanuit Zadar is het ca. anderhalf uur rijden, vanuit Pag een kleine twee uur en verblijf je in Rab dan ben je ruim twee uur onderweg. Maar laat je hier niet door weerhouden; het is de tocht meer dan waard. De bussen vanaf o.a. Zadar gaan rechtstreeks naar de meren en er zijn diverse excursies te boeken.

Plitvice Holiday Resort, KroatiëMocht je in alle rust willen verblijven dan is er nog wel een optie dichterbij. In Rakovica kun je verblijven in Plitvice Holiday Resort. Je bevindt je dan op nog geen 10 km afstand van de ingang van het nationale park.

Goed om te weten!

  • De Plitvice meren hebben een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn beschermd. Zwemmen is dan ook niet toegestaan in de meren.
  • Trek minimaal één volledige dag uit om zoveel mogelijk van het park te zien.
  • De temperaturen kunnen in de zomer flink oplopen. Neem genoeg water mee voor onderweg!
  • In de zomer betaal je ca. € 25,- voor de toegang tot het nationale park, in het laagseizoen zakt dit tot ca. € 10,-. Dit geld wordt gebruikt om het park en de meren schoon en in goede staat te houden.
  • Zorg voor goede wandelschoenen; door het water kunnen de vlonders soms flink glad zijn.

Nog niet overtuigd van de schoonheid van de Plitvice meren? Bekijk onderstaande fotoreportage. Wedden dat je het liefst meteen in het vliegtuig of de auto naar Kroatië stapt.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *