Weetjes Kroatië

11 dingen die je nog niet wist over Kroatië

Dat Kroatië de afgelopen jaren hard heeft getimmerd aan haar positie op de Europese vakantiemarkt mag duidelijk zijn; steeds meer mensen weten de weg te vinden naar het Balkan-land. Maar wat weet je nog meer van het land? Wij zetten de leukste feitjes & weetjes over Kroatië op een rij.

Jong, jonger, jongst!

Kroatië is één van de jongste landen ter wereld. Tot aan 1991 maakte zij – samen met Slovenië, die daarmee net zo jong is – onderdeel uit van de Joegoslavische Republiek. In 2013 trad het toe tot de Europese Unie. Betalen met euro’s kan sinds 1 januari 2023.

Voor welk eiland ga jij?

Hoeveel eilanden kan je kwijt in een land met een oppervlakte van 56.000 km²? Veel, zo bewijst Kroatië. Het land herbergt maar liefst 1.200 eilanden. Niet allemaal toegankelijk voor jou als vakantieganger, maar de keuze blijft ook zonder deze eilanden best pittig.

Weetjes Kroatië: eilandenTijd om wat van onze favorieten op een rij te zetten:

  • Brac; tot een decennia geleden hadden weinig mensen van dit eiland gehoord. Nu is het een van de populairste eilanden voor een zonvakantie. En dat dankt het met name aan de aanwezigheid van Zlatni Rat, dat door de inwoners veelal wordt gezien als het mooiste strand van het land.
  • Iets minder vakantiegangers weten de weg naar Krk nog te vinden. Hier geniet je relatief rustig van een slentersessie door de middeleeuwse (en gelijknamige) stad Krk. Dit cultuur snuiven wissel je af met het bezoeken van authentieke vissersdorpjes en het bewonderen van mooie grotten. Onderweg word je betoverd door een prachtig groen landschap.
  • Wie denkt dat Mama Mia! Here we go again is opgenomen in Griekenland komt bedrogen uit. Het decor van de tweede Mama Mia-film was het Kroatische eiland Vis. Je kunt het eiland eenvoudig bezoeken vanaf Brac
Bluesun Hotel Elaphusa, BracZonaanbidders zitten goed bij Bluesun Hotel Elaphusa op Brac. Je kunt er rekenen op goede maaltijden, meerdere zwembaden en een goede mix tussen sport en ontspanning. Het hotel ligt daarnaast nabij het prachtige strand Zlatni Rat.

Zon, zonnig, zonniger!

Weetjes Kroatië: kustHet fijne aan de Zuid-Europese landen? Het zonnige klimaat. Ook in Kroatië kan je rekenen op flink wat zonuren. Meer dan 2.500 per jaar zelfs. En qua zomertemperaturen is het vergelijkbaar met de Franse Rivièra. Pak de slippers en korte jurkjes maar in!

Van die zon kun je trouwens optimaal genieten met dank aan de riante kustlijn. Met alle eilanden en het vasteland bij elkaar kun je er rekenen op ruim 5.000 km aan kust. Langs deze kustlijn vind je meer dan 800 stranden.

Extra tip: het kiezen uit de meer dan 1.200 eilanden én de badplaatsen op het vasteland kan best lastig zijn. Mocht je gaan voor zoveel mogelijk zonuren reis dan af naar Hvar. Hier schijnt de zon bovengemiddeld vaak, zo’n 2.800 uur per jaar.

Amfora Hvar Grand Beach Resort, KroatiëVervelen kan bijna niet in Amfora Hvar Grand Beach Resort. Dankzij de aanwezigheid van o.a. een wellnesscentrum, fitnesscentrum en zwembad vind je er volop in- en ontspanning, terwijl de kleintjes zich vermaken in de miniclub. Wij zeggen: doen!

Nationaal park-hoppen

Weetjes Kroatië: PlitviceNiet zoveel nationale parken als eilanden, maar toch is een aantal van 8 officiële nationale parken zeker niet weinig te noemen. De meest bekende is Nationaal Park Plitvice meren. Het is het grootste park van het land en tevens een van de oudste nationale parken van Zuidoost-Europa.

Andere nationale parken die we graag tippen:

  • Wie stad & natuur wil combineren, kan vanuit Split een uitstapje maken naar Nationaal Park Krka. Dit park, op ca. een uurtje rijden van de stad, dankt haar populariteit aan de Krka-watervallen. Het heeft een oppervlakte van ruim 100 km².
  • Nationaal Park Brijuni is een wel heel bijzonder nationaal park; het bestaat uit twaalf kleinere en twee grotere eilanden. Hierdoor kun je rekenen op een totaaloppervlakte van ca. 2.700 hectare. En naast een prachtig groene natuur vind je er ook nog eens restanten van voor Christus en een klein safaripark.
Voor wie meer wil weten over ‘Het groene erfgoed van Kroatië’, zoals Nationaal Park Plitvice meren ook wel wordt genoemd; we schreven er een uitgebreide blog over.

Een flinke dosis UNESCO Werelderfgoed

Weetjes Kroatië: UNESCOSpanje mag een hoop UNESCO Werelderfgoed vermeldingen hebben, dat geldt niet minder voor Kroatië. Wat er in Kroatië zoal deze unieke onderscheiding heeft gekregen van UNESCO?

  • De 6e-eeuwse Eufrasiusbasiliek van Porec is een van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse kunst in Europa. De mozaïekvloeren en -muren waren doorslaggevend bij de nominatie. Wij zijn vooral ook fan van de klokkentoren. Deze beklim je voor een geweldig uitzicht over de stad.
  • Trogir is ook al zo’n juweeltje. Niet bijzonder dus dat de gehele binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Als de zon weerkaatst op de geplaveide straatjes is het vakantiegevoel optimaal aanwezig.
  • Het Paleis van Diocletanius is dé trots van de inwoners van Split. Niet geheel onterecht; het is een pareltje. En dat zag UNESCO ook. Met dank aan o.a. de Tempel van Jupiter, de kathedraal van St. Dominius, het mausoleum van Diocletanius en de Gouden Poort heeft het paleis een plekje op de lijst gekregen.
Denk je bij UNESCO Werelderfgoed vooral aan culturele bezienswaardigheden? Mis! Ook het eerdergenoemde Nationaal Park Plitvice meren staat op de lijst.

In het Guinness Book of Records

Weetjes Kroatië: GuinnessVolgens The Guinness Book of Records ligt de kleinste stad ter wereld in Kroatië, om precies te zijn in de regio Istrië. Hum, dat op een hoogte van 400 meter ligt, telt slechts 12 huizen en nog geen 30 inwoners. En ondanks dit geringe aantal hebben ze dus wel stadsrechten. Wij vinden het een prestatie!

En Kroatië heeft nog een record op haar naam staan; in september 2015 werd de langste lijn met strudels gerealiseerd. Hij was nog net geen 1.500 meter lang en bestond uit ruim 3.000 strudels. Grappig detail: de geslaagde recordpoging werd gehouden om het groene hart van Kroatië te promoten. Missie geslaagd!

Vooruit, nog één record dan; in 1999 werd de grootste truffel ter wereld ontdekt in Istrië. Deze witte truffel staat ook al in The Guinness Book of Records.

Nog meer weetjes over Kroatië

  • Wie een hekel heeft aan stropdassen dragen; blame de Kroaten. Volgens de verhalen kregen Kroatische mannen die naar het slagveld gingen een halsdoek mee. Dit gold ook voor de huursoldaten van Louis XIII in de 17e eeuw. Hij noemde ze als eerbetoon ‘La Cravate’ en stelde de regel in dat de doeken een verplichte accessoire werden op koninklijke feesten. En daar was de stropdas geboren!
  • Fans van Games of Thrones móeten zeker naar Kroatië. O.a. de stad Dubrovnik, Klis Fortress, de St. Jacobskathedraal in Sibenik, het Paleis van Diocletanius in Split en Nationaal Park Krka dienden als decor voor de populaire serie.
  • Waar het in veel Europese landen niet raadzaam is om uit de kraan te drinken, kan dit in Kroatië wel gewoon. Het drinkwater heeft hier een van de hoogste kwaliteitsstandaarden in Europa.
  • De mooiste zonsondergang ter wereld? Volgens Alfred Hitchcock moet je alleen al daarvoor een reis naar de stad Zadar boeken.
  • Wil je met pensioen? Uit onderzoek van Forbes Magazine blijkt dat Kroatië een van de meest ideale plekken is om je na het werkende leven terug te trekken. Je vindt er een mild klimaat, kunt rekenen op lage levenskosten en profiteert van belastingvoordeel van gepensioneerden.

Zo… nu je al deze weetjes over Kroatië tot je hebt genomen, kom je ter plaatse goed beslagen ten ijs. Nu alleen nog een voordelige vakantie boeken (als je dat niet al had gedaan).

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *