Mama Mia! Griekenland of toch Kroatië. Ga naar Vis!

Mama Mia, here we go to Vis!

Al kijkend naar Mama Mia! Here we go again is het onvermijdbaar; je krijg direct het vakantiegevoel te pakken. En het liefst pak je óók nog het vliegtuig naar Griekenland. Dan zal je echter teleurgesteld worden; ondanks het vele typische Griekse blauw is Kroatië de locatie van de feel good film. Op naar het eiland Vis!

Mama Mia! in het kort

In 2008 kwam het eerste deel van Mama Mia! uit. In de film, gebaseerd op de West End-musical, draait alles om de liedjes van ABBA. Dan weet je ook direct waar de titel vandaan komt.

Mama Mia; Skiathos, GriekenlandHet eerste deel van de film werd in 2007 gefilmd op de Griekse eilanden Skopelos, Skiathos en Damouchari. Met name de eerste twee eilanden konden het jaar daarna rekenen op andere toeristen. Iedereen wilde zich in het leven van moeder Donna en dochter Sophie wanen.

Na het zien van Mama Mia! Here we go again, zoals het tweede deel heet, wil je ook het liefst weer op het vliegtuig stappen richting Griekenland. Om precies te zijn op het eiland Kalokairi.

Maar hoe Grieks de hele setting ook is, je zal toch echt ergens anders moeten wezen. Kalokairi bestaat helemaal niet en de film is opgenomen op het Kroatische eiland Vis. Waarom dit eiland? Niet alleen omdat het geweldig mooi en ongerept was, de makers wilden hiermee ook kosten besparen. Griekenland zou een stuk duurder uitvallen als filmlocatie.

Kalokairi mag dan niet bestaan, Google Maps heeft – nadat het eerste deel zich ook al op deze fictieve plek afspeelde – het speldje netjes op Skopelos gelegd. Speciaal voor de fans van de film!

Een kijkje op het charmante Vis

Mamia Mia! Eiland Vis in KroatiëVis, dat ten zuiden van het opkomende eiland Brac ligt, is een van de minst bekende eilanden van Kroatië. Het eiland heeft een oppervlakte van 90 km², telt ca. 3.700 inwoners en is ongerepter dan alle eilanden in de buurt. En dit heeft een wel heel bijzondere reden!

Lange tijd deed het eiland dienst als schuilplaats tijdens de oorlog en als legerbasis. Pas nadat Kroatië onafhankelijk werd verklaard, trokken de militairen zich terug.

Pas in 1989 (nog geen 30 jaar geleden!) werd het eiland vrijgegeven voor toeristen. En die komen er nog steeds niet in groten getale. Al kan dat door Mama Mia! Here we go again wel eens veranderen…

Wat je niet mag missen op Vis

  • De belangrijkste plaats op het eiland is het gelijknamige Vis. De stad bestaat uit twee delen, Luka en Kut. Het laatste deel, tevens het oudste deel, wordt gekenmerkt door prachtige 16e-eeuwse huizen en schilderachtige straatjes. Via een gezellige boulevard loop je vanaf hier naar het modernere Luka.
  • Het hoogste punt van het eiland is de berg Hum. De top vind je op ca. 585 meter en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het dorpje Komiza. Hier moet je zeker even een terrasje pakken in de haven.
  • Maak je een excursie naar Vis? Deze worden veelal gecombineerd met een bezoek aan de Blauwe Grot, ofwel Modra špilja. Door de weerkaatsingen van zonlicht is het water hier helderblauw.
  • Het mooiste strand van het eiland? Stiniva Beach. Hier moet je zeker even relaxen! Ook het kleine Stončica Bay is een aanrader. Aan het gemoedelijke strandje grenst een populair familierestaurant. Daar moet je zeker een tafeltje bemachtigen.

Zo kom je er!

Zlatni rand, mooiste strand van KroatiëVis is klein en je vindt er niet talloze hotels. De hotels die je er wel vindt, zijn – zijn sinds de release van de film – niet altijd even betaalbaar meer. Vis is daarbij klein en een hele week er verblijven is misschien een beetje too much!

Wil je je wel in de wereld van Sophie wanen? We raden je aan om een vakantie naar Brac te boeken. Dit is een van de meest verrassende Kroatische bestemmingen van dit moment.

Je vindt er Zlatni Rat, een van de mooiste stranden van Europa, en kunt er chillen in de badplaatsen Bol en Supetar. Vanaf het eiland worden excursies aangeboden naar Vis. Dit geldt overigens ook als je op het eiland Hvar verblijft.

Verblijf je in Split gedurende jouw vakantie in Kroatië? Ook vanaf hier zijn er mogelijkheden voor excursies. Of je kunt per ferry zelfstandig afvaren naar het eiland. De ferry doet er 2,5 uur over. Met een catamaran ben je er in ca. 1,5 uur.

Mama Mia, here you go! Wanneer pak jij jouw koffers?

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *