Praktische informatie Kroatië

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over Kroatië voor je op een rij gezet.

LET OP! Deze praktische informatie over Kroatië wordt regelmatig bijgewerkt. Houd er rekening mee dat de situatie op jouw bestemming kan veranderen. Hierdoor kunnen we niet verzekeren dat deze informatie altijd actueel en correct is. Bekijk vlak voor vertrek ook altijd nog de actuele informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Betalen in Kroatië

In Kroatië kun je gewoon met de euro betalen. In winkels en restaurants kun je met jouw Nederlandse pinpas vaak zonder extra kosten pinnen. Voor kleine, lokale winkeltjes en markten kan het slim zijn om contant geld mee te nemen.

Elektriciteit & wereldstekker

De netspanning van de elektriciteit is 230 volt. Een wereldstekker is niet nodig voor de stopcontacten in Kroatië.

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen van Kroatië zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Driekoningen
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 22 juni – Onafhankelijkheidsdag
  • 25 juni – Dag van de stichting van de Republiek
  • 5 augustus – Dankdag van het vaderland
  • 15 augustus – Maria Hemelvaart
  • 8 oktober – Onafhankelijkheidsdag
  • 1 november – Allerheiligen
  • 25 en 26 december – Kerstmis

Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Kroatië. Er kunnen wel aanbevolen vaccinaties zijn voor DTP en Hepatitis A. Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Wil je niet ziek worden in Kroatië? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
  • De zon is in Kroatië (vooral in het hoogseizoen) veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
  • Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
  • Ga je de natuur in? In Kroatië komen teken voor. Deze zijn tussen april en november het meest actief.

Kraanwater

Kun je het kraanwater in Kroatië drinken? Het kraanwater op het vasteland van Kroatië is van goede kwaliteit en kun je drinken. Er zit wel meer chloor in het water dan in Nederland, hierdoor smaakt het anders. Veel vakantiegangers kiezen daarom om mineraalwater uit flessen te drinken.

Op de Kroatische eilanden is de kwaliteit van het kraanwater niet altijd goed. We raden je aan om mineraalwater te kopen.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Kroatië. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden bij een noodsituatie. De hulpdienstcentrale stuurt politie, ambulance of brandweer.
  • 194: ambulance
  • 192: politie
  • 193: brandweer

Reisdocumenten

Kroatië hoort bij de Europese Unie. Daarom kun je met een identiteitskaart (ID-kaart) of paspoort naar Kroatië reizen. Houd er rekening mee dat jouw paspoort of identiteitskaart nog minimaal geldig moet zijn tot de dag van vertrek. Voor Kroatië heb je geen visum nodig.

Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid

LET OP! De informatie op deze pagina is gericht op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent altijd – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De beste reistijd voor Kroatië? Die is per persoon verschillend. Ga je voor zon, zee & strand? Dan zijn de maanden juni, juli en augustus ideaal als het kwik naar 25-30 °C stijgt. Actieve(re) vakantiegangers kiezen het beste voor de maanden mei en september. Er valt dan gemiddeld meer regen in Kroatië, maar de temperaturen zijn met zo’n 23 °C wel heel fijn. Van oktober t/m april is het wisselvalliger en koeler in Kroatië. Over het algemeen geldt; hoe zuidelijker je in Kroatië verblijft, hoe hoger de temperaturen.

Taal

Het grootste deel van de Kroaten spreekt Servo-Kroatisch. In de toeristische gebieden wordt veel Duits gesproken. Niet alle Kroaten kunnen goed Engels, al doen de meeste inwoners wel hun best.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Kroatië is een EU-land. Je betaalt daarom hetzelfde als in Nederland. Je kunt daarnaast op veel plekken gebruikmaken van WiFi. Dit is mogelijk tegen betaling.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Kroatië en Nederland.

Toeristenbelasting

In Kroatië betaal je toeristenbelasting. De kosten kunnen verschillen per gemeente. Het kan ook afhangen van het aantal sterren van de accommodatie. Toeristenbelasting is bij ons al in de reissom inbegrepen, maar je betaalt dit pas in het hotel.

Veiligheid

Kroatië is een veilig land. Houd wel rekening met zakkenrollers in grote steden, badplaatsen en andere drukke plekken. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Heb je een (huur)auto? Laat er dan nooit waardevolle spullen liggen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Ga jij met de auto op vakantie naar Kroatië of huur je een auto? Houd dan rekening met het volgende:

De basisregels in Kroatië zijn hetzelfde als in Nederland. Er wordt rechts gereden en links ingehaald. Rijden onder invloed en roken is niet toegestaan en het gebruik van een mobiele telefoon mag ook niet. Houd ook rekening met het volgende:

  • Op bijna alle snelwegen in Kroatië moet je tol betalen. Dit kan o.a. met contant geld en een creditcard. Ook kun je van tevoren een speciale tolbadge aanvragen waarmee je automatisch betaalt.
  • De maximumsnelheid in Kroatië is binnen de bebouwde kom 50 km/u, buiten de bebouwde kom 90 km/u, op autowegen 110 km/u en op snelwegen 130 km/u. Pas je snelheid bij hevige regenbuien aan, de wegen kunnen dan glad worden.
  • Het binnenland van Kroatië is bergachtig. Hier geldt dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer.
  • Het is verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservelampen bij je te hebben. Dit geldt ook als je een auto huurt.
  • Reis je met een eigen auto naar Kroatië? Check dan ook de verkeersregels voor de landen waar je doorheen rijdt.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden in Kroatië. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Het openbaar vervoer in Kroatië is over het algemeen goed geregeld. Er zijn genoeg busverbindingen. De meeste grote steden in Kroatië zijn compact en kun je goed te voet ontdekken.

Vluchttijd

Een (rechtstreekse) vlucht naar Kroatië duurt gemiddeld 2 tot 2,5 uur. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Meer praktische informatie over Kroatië

  • Fooi geven in Kroatië? In restaurants is bedieningsgeld vaak al bij de rekening inbegrepen. Als dit niet zo is, is een fooi van 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs is het normaal om het bedrag naar boven af te ronden.
  • Houd rekening met de kleding die je draagt als je religieuze gebouwen bezoekt. Bedek je knieën en schouders.
  • Kroatië heeft veel kiezelstranden en in het water zitten zee-egels. We raden je aan waterschoenen mee te nemen.
  • In de voormalige oorlogsgebieden in het binnenland en de bergen kunnen zich nog onopgeruimde mijnen bevinden. Let hier goed op de borden die de veilige zones aangeven en blijf op de paden.
  • Wil je roken in Kroatië? In Kroatië is er een rookverbod in musea, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. In sommige cafés en restaurants mag je nog binnen roken.
  • In Kroatië wordt ook siësta – het bekende middagdutje – gehouden. Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor soms gesloten van 13.00 tot 16.00 uur.
Op vakantie naar Kroatië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen