Praktische informatie Kroatië

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Kroatië voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Kroatië wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het kraanwater op het vasteland van Kroatië is van goede kwaliteit en kan met een gerust hart worden gedronken. Het chloorgehalte ligt wel hoger dan in Nederland, hierdoor kan het anders smaken. Om die reden gaan veel vakantiegangers wel voor mineraalwater.

Verblijf je op één van de Kroatische eilanden? Niet op elk eiland is de kwaliteit even goed. We raden je aan om dan te gaan voor mineraalwater.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit is 230 volt. Een verloopstekker is niet nodig voor de stopcontacten in Kroatië.

Feestdagen

De belangrijkste nationale feestdagen van Kroatië zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 6 januari – Driekoningen
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 22 juni – Onafhankelijkheidsdag
 • 25 juni – Dag van de stichting van de Republiek
 • 5 augustus – Dankdag van het vaderland
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart
 • 8 oktober – Onafhankelijkheidsdag
 • 1 november – Allerheiligen
 • 25 en 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden én regionale feestdagen. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden (zeker in de minder toeristische plaatsen). We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

Kroatië is een van de EU-landen. Je kunt hier dus gewoon met de euro betalen.

Bankpassen worden bij de meeste geld- en pinautomaten geaccepteerd, evenals in hotels, restaurants en winkels. Dit geldt ook voor creditcards. Houd wel rekening met mogelijke transactiekosten, die bij creditcards vaak hoger liggen dan bij bankpassen. Het is daarnaast raadzaam altijd wat contant geld op zak te hebben. Met name voor in kleine, lokale winkels en restaurants en voor op markten.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Kroatië. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn, waaronder voor DTP en hepatitis A.

Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
 • Ga je de natuur in? Houd in Kroatië rekening met de aanwezigheid van teken. Met name tussen april en november zijn deze het meest actief.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in Kroatië. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
 • 194: ambulance
 • 192: politie
 • 193: brandweer

Reisdocumenten

Voor Kroatië is een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. Deze moet minimaal geldig zijn tot de dag dat je Kroatië weer verlaat. Er is geen visum nodig.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig naar Kroatië reist, is de vluchttijd afhankelijk van de bestemming. Vanaf Schiphol ben je ca. 2 tot 2,5 uur onderweg naar de diverse luchthavens. Deze reistijd geldt bij een directe vlucht, bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Wie met de auto naar Kroatië reist, is langer onderweg. Vanaf Utrecht is de afstand naar de diverse bestemmingen tussen de 1.300 tot 1.900 km.

Taal

De meest gesproken taal in Kroatië is Servo-Kroatisch. In de toeristische gebieden kun je daarnaast in de meeste gevallen met Duits uit de voeten. Engels wordt door iets minder mensen gesproken, al doen de meeste inwoners wel hun best.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Je betaalt hetzelfde als in Nederland. De kosten zijn hierbij afhankelijk van het abonnement. Voor meer inzage hierin dien je contact op te nemen met jouw provider.

Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Kroatië; de landen bevinden zich beiden in dezelfde tijdszone.

Toeristenbelasting

In Kroatië wordt toeristenbelasting geheven. De kosten per persoon per nacht kunnen verschillen per gemeente en zelfs per verblijfstype. Ook het aantal sterren kan een rol spelen.

Toeristenbelasting is niet bij de reissom inbegrepen en dien je ter plaatse nog te betalen. In uitzonderlijke gevallen wordt dit al door de reisorganisatie afgedragen en hoef je dit ter plaatse niet te betalen.

Veiligheid

Als je de misdaadcijfers van Kroatië vergelijkt met Nederland liggen deze in Kroatië een stuk lager. Toch blijft het raadzaam om goed op waardevolle spullen te letten en in accommodaties het evt. aanwezig kluisje te gebruiken. Houd daarnaast rekening met zakkenrollers bij populaire bezienswaardigheden, op markten en op andere drukke plekken.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeer

Ga jij per auto op vakantie naar Kroatië of huur je een auto? Dan zijn er enige zaken waar je rekening mee dient te houden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

 • Net als in Nederland mag je in Kroatië alleen handsfree telefoneren. Ook het vasthouden van je telefoon voor andere zaken dan bellen is niet toegestaan.
 • Hoewel het maximale toegestane alcoholpromillage 0,5 promille is, geldt voor bestuurders jonger dan 24 jaar een geheel alcoholverbod.
 • Houd rekening met tolgeld; op bijna alle snelwegen wordt tol geheven.
 • In het binnenland van Kroatië (en de eilanden) kan het bergachtig zijn. Voor deze gebieden geldt dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer.
 • Het is verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservelampen aan boord te hebben. Dit geldt ook wanneer je een auto huurt.
 • Reis je met een eigen auto naar Kroatië? Verdiep je dan ook in de regels die er gelden voor de landen die je onderweg passeert.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden in Kroatië. Heb je een huurauto? Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Meer praktische informatie over Kroatië

 • Fooi geven in Kroatië? In restaurants is bedieningsgeld vaak al bij de rekening inbegrepen. Wanneer dit niet het geval is, is een fooi van 10% gebruikelijk. Uiteraard alleen wanneer je tevreden bent over de service. Bij taxichauffeurs is het gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden.
 • In religieuze gebouwen gelden vaak kledingvoorschriften. Wanneer je deze bezoekt, dien je als vrouw een rok of broek tot over de knie te dragen en armen dienen bedekt te zijn. Dit geldt ook voor mannen; zij dienen een lange broek te dragen.
 • Ga je voor een strandvakantie? Het is raadzaam om waterschoenen mee te nemen. De stranden zijn veelal voorzien van kiezels en in het water kun je stuiten op zee-egels.
 • In de voormalige oorlogsgebieden in het binnenland en de bergen kunnen zich nog onopgeruimde mijnen bevinden. Let hier goed op de borden die de veilige zones aangeven en wijk niet van de paden af.
Op vakantie naar Kroatië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen