Fort Kliss Kroatië

Klis Fortress, must-see in Kroatië voor Game of Thrones-fans

Dubrovnik staat bekend als dé hotspot onder Game of Thrones-fans. Maar het is zéker niet de enige locatie in Kroatië die als decor is gebruikt voor de populaire serie. Ook Klis Fortress speelde een belangrijke rol.

Klis Fortress in een notendop

Klis Fortress, Kroatië: Game of Thrones locatieHet middeleeuwse Tvrđava Klis, de Kroatische naam van Klis Fortress, heeft een strategische ligging hoog boven het gelijknamige dorp Klis. De ligging op meer dan 350 meter hoogte werd niet zonder reden gekozen; het fort deed dienst als verdedigingswerk.

Dit was overigens niet alleen tijdens de middeleeuwen. O.a. de Romeinen, Ottomanen en Venetianen zwaaiden de afgelopen 2.000 jaar de scepter in het immense complex. Het fort werd wel een aantal keren opnieuw opgebouwd; het huidige fort stamt uit de 7e eeuw.

Denk je dat je het fort – door de hoge ligging – van een verre afstand makkelijk kunt spotten? Dat kost iets meer moeite dan je zou verwachten. Het is namelijk strategisch in de rotsen geïntegreerd.

Waarom in Klis Fortress een must-see is

Klis bezoek je in de eerste plaats, en dat blijkt wel uit de informatie hierboven, omdat je hier als cultuurliefhebber aan het goede adres bent. Maar ook voor wie niet zo van een lesje geschiedenis houdt, is Klis Fortress een aanrader.

Klis Fortress, Kroatië: Game of Thrones locatieJe hebt vanaf het kasteel namelijk een prachtig uitzicht over het landschap vol wijngaarden en de Adriatische Zee. Bij goed weer kan je zelfs de eilanden Hvar en Brac zien liggen.

Bijzonder aan dit fort is ook dat het – in tegenstelling tot veel andere bekende verdedigingswerken – bijna niet is aangetast door het toerisme. Ja, er komen wel toeristen en de laatste jaren door de rol van Game of Thrones zeker meer, maar je kunt er nog steeds rustig rondlopen. En je hoeft geen moeite te doen om massa’s aan toeristen op je foto’s te vermijden.

Ook fijn: er is weinig afgezet met touwen en praktisch alle deuren zijn geopend voor toeristen. Dit betekent ook wel dat je op moet letten voor een misstap; je wilt niet opeens onder aan de klif liggen. Stevige schoenen zijn ook welkom.

De rol van het fort in Game of Thrones

Klis Fortress, Kroatië: Game og ThronesDé hoofdreden om af te reizen naar Klis Fortress? Voor veel mensen speelt de serie Game of Thrones een grote rol. Je treedt hier namelijk haast letterlijk in de voetsporen van Khaleesi.

Klis Fortress is – net als diverse locaties in Split – onderdeel van de stad Meereen. Om precies te zijn werden de meeste buitenscenes hier opgenomen. De meest bekende scene die er is opgenomen is de bevrijding van de slaven. Dit was in seizoen 4, maar als je er eenmaal bent, zie je ook zo scenes uit seizoen 5 en 6 terug op je netvlies.

Wie nog een extra dosis Game of Thrones wil, kan een bezoek aan Klis Fortress combineren met een bezoek aan Split. Het Paleis van Diocletianus was ook een belangrijke filmlocatie, met name voor de opnames die binnen plaats vonden.

Praktisch!

  • Klis Fortress ligt op ca. een half uur rijden van Split. Een (huur)auto is het handigste vervoermiddel, maar er zijn ook mogelijkheden per openbaar vervoer. Je kunt daarnaast volledig verzorgde excursies boeken via onze partner GetYourGuide.
  • Neem je tijd voor een bezoek aan het fort; de totale lengte is 304 meter en de totale breedte 53 meter. Je hebt een flinke oppervlakte te ontdekken!
  • Wil je meer weten over de achtergrond van het fort en de 2.000 jaar oude geschiedenis? In het fort is een museum gevestigd met o.a. wapens, wapenuitrustingen en traditionele militaire uniformen.
  • Klis Fortress is zes dagen per week geopend, van dinsdag t/m zondag. In het hoogseizoen zijn ze ook vaak op maandag geopend. Bekijk de actuele tijden op de officiële website.
  • De toegangsprijs voor volwassen ligt rond de € 8,-. Kinderen betalen ca. de helft bij het fort.
  • Neem water mee! Hoewel er in het dorpje Klis mogelijkheden zijn om drinken te kopen, wil je ook op het fort zelf het nodige vocht tot je nemen. Zeker in de zomer kunnen de temperaturen er aardig oplopen!

Staat Klis Fortress in Kroatië na het lezen van dit artikel bovenaan jouw bucketlist?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *