Vakantiefoto's zonder toeristen

Zo maak je vakantiefoto’s waar géén honderden toeristen opstaan

Je hebt een idyllische reisfoto in je hoofd, precies zoals je in je reisgidsen hebt gezien. Maar eenmaal op de plek van bestemming blijkt dit niet mogelijk; hoe je je camera ook houdt, je hebt enkel toeristen in beeld die het plaatje ‘verpesten’. Met een paar slimme tips kun je daar wel omheen werken.

1. Sta vroeg op

Onlangs spotte ik ergens een reisartikel; het toonde idyllische foto’s uit reisgidsen versus het gemiddelde vakantiekiekje. Volgens het artikel was het o.a. onmogelijk om een foto zonder toeristen te maken in Oia, een schattig plaatsje op Santorini. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit wel degelijk mogelijk is. Als je maar vroeg op staat! Voordat de bussen met Japanners (incl. bijbehorende selfiesticks) arriveren.

En geloof me, ik ben geen enorm ochtendmens en tijdens een vakantie leef ik het liefst zonder wekker. Maar één of twee dagen vroeg op voor die mooie plaatjes? Het is de moeite waard!

vakantiefoto's zonder toeristen: Santorini

2. Vermijd de weekenden

Niet altijd haalbaar, maar mocht je langere tijd op één bestemming zijn, plan je fotomomenten dan het liefst buiten het weekend om. Het is in veel gevallen, zeker in de grote steden, dan aanzienlijk rustiger.

3. Wees voor openingstijd aanwezig

De top bezienswaardigheden zorgen vaak voor lange rijen en toeristen die altijd in je beeld staan. Maar niet als je zorgt dat je op tijd aanwezig bent. In Sevilla zorgde ik ervoor dat ik een half uur voor openingstijd bij Real Alcázar en de kathedraal aanwezig was. Daardoor stond ik vooraan in de wachtrij.

Na opening ging ik zo snel mogelijk naar de populaire plekken om daar nog in rust te kunnen fotograferen. Met name in Real Alcázar merkte ik dat dit de moeite waard was. Door de enorm grootte slenterden we een uur of drie rond in het complex. Eenmaal op weg naar de uitgang stonden mensen met drommen tegelijk rondom bijvoorbeeld de fontein en de pleinen, waar ik eerder mooie plaatjes zonder toeristen in beeld kon maken.

Vakantiefoto's zonder toeristen: Sevilla

4. Vermijd het hoog- en regenseizoen

Ik weet het; het is niet voor iedereen haalbaar om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Misschien ben je wel afhankelijk van schoolvakanties of de bouwvak. Maar mocht er geen reden zijn om per se in het hoogseizoen op vakantie te gaan, ga dan daarbuiten. Je bent goedkoper uit en in veel gevallen is het ook nog eens rustiger. Minder of geen mensen in beeld dus!

Check ook altijd even het klimaat als je op vakantie gaat. Want Thailand in de regenperiode kan nog wel eens minder mooie (en vooral minder zonnige) plaatjes opleveren.

5. Maak eens een foto vanuit een andere hoek

Die ene foto die jij in een reisgids hebt gezien en die je zo graag wilt fotograferen? Grote kans dat mede-toeristen dit zelfde plaatje hebben gezien en dit ook graag willen. En dat er dus héél veel mensen in de weg staan.

Stap af van het plaatje dat je zo graag wilde en probeer een andere hoek. Misschien niet de voorkant van dat indrukwekkende gebouw, maar de achterkant. Of slechts een detail van de populaire bezienswaardigheid. Wees creatief!

Vakantiefoto's zonder toeristen: details

6. Wees geduldig!

Als er honderden mensen op één locatie aanwezig zijn, red je het niet met een beetje geduld, maar als er slechts een handjevol mensen in de weg staan, heb dan vooral geduld. Ga zitten, geniet van de omgeving en spring op zodra je blikveld leeg is. Tijd om die stunning foto te maken.

Zo stond ik eerder dit jaar 25 minuten te wachten tot ik de Tempel van Apollo en Athene (in Side) zonder mensen op de foto kon zetten. Het was het wachten waard al zeg ik het zelf!

Vakantiefoto's zonder toeristen: geduld

7. Kijk heel lief

Waarom niet gewoon vragen of mensen even aan de kant willen gaan voor jouw foto? De meeste vakantiegangers helpen je graag op weg en doen een stapje op zei als je het netjes vraagt. Geef hen vervolgens daarna ook de ruimte om eenzelfde foto (zonder jou in beeld!) te maken.

En als dat allemaal niet werkt…?

Gebruik de toeristen dan juist! Zo weet je voordat je naar New York gaat echt wel dat het niet lukt om een foto te maken van een Times Square zonder mensen. Is dat erg? Nee, Times Square is Times Square juist niet zonder het gekrioel van mensen. Ze horen daar!

Net zoals dat het heel leuk kan zijn om Japanners met selfiesticks te fotograferen terwijl ze zelf bezig zijn om die ene bezienswaardigheid (of nog leuker; elkaar) vast te leggen. Ook immense wachtrijen van vrolijke toeristen kunnen leuke plaatjes opleveren.

vakantiefoto's zonder toeristen; of toch met?

Succes! En mocht je meer fotografietips willen, lees dan vooral eens onze eerdere artikelen over reisfotografie.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

1 reactie op “Zo maak je vakantiefoto’s waar géén honderden toeristen opstaan

  1. Er is nog een mogelijkheid voor een foto zonder toeristen….
    Wanneer je met een statief meerdere foto’s van hetzelfde object maakt, kun je dmv wat fotoshoppen het (stilstaande) object eruit filteren zonder de (veranderende) omgeving, nl de mensen.
    Hier is zelfs een app voor, al weet ik niet hoe die heet!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *