Real Alcázar, Sevilla

Real Alcázar in Sevilla: koninklijk genieten

Als er twee bezienswaardigheden in Sevilla op jouw must see-lijst moeten staan, zijn het Plaza de España en Real Alcázar. Vandaag vertellen we je alles over deze laatste. Want wow, dit koninklijke paleis is een pareltje!

Even een simpel feitje en je weet meteen dat je met een bijzondere bezienswaardigheid te maken hebt. Real Alcázar is een van de oudste koninklijke paleizen in Europa dat nog in gebruik is. De koninklijke familie gebruikt het als officiële verblijfplaats wanneer zij in Sevilla zijn. De leden van de koninklijke familie zijn verigens niet de enige die Real Alcázar op waarde weten te schatten; sinds 1987 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Alcázar is de naam voor een kasteel of paleis dat door de Moren is gebouwd op een strategische plek om inwoners, bewindhebbers of leden van het Koninklijk Huis te verdedigen.

Het koninklijk paleis in een notendop

Real Alcázar Sevilla, koninklijk paleis: bogenReal Alcázar zoals we dat nu kennen, stamt uit de 14e eeuw. Het werd in dezelfde tijd gebouwd als het even prachtige Alhambra in Granada. Maar de geschiedenis gaat eigenlijk veel verder terug. Want op de plek waar de basis van dit paleis in de 14e eeuw werd gelegd, stond eerst een Romeins en later Visigotisch kasteel.

Dit kasteel, dat uit het begin van de 10e eeuw stamde, werd in de 11e eeuw uitgebreid. Na de overwinning door Alfons X van Castilië op de Moren in de 14e eeuw volgden nog een uitbreiding. Daar heeft men echter maar kort van genoten, want in diezelfde eeuw gaf Koning Peter I van Castilië opdracht tot de bouw van het huidige paleis.

Het is duidelijk te zien dat de Moren een grote invloed hadden op de bouw van Real Alcázar in Sevilla. Het Moorse uiterlijk is overal in het paleis terug te zien. Alleen al die prachtig versierde bogen en kleurrijke mozaïeken… In de loop der jaren regeerden er diverse koningen. En elk van deze koningen zorgden voor hun eigen stempel op het paleis. Naast Moorse details vind je er ook gotische en barokke elementen én versieringen uit de renaissance.

Wat je niet mag missen in Real Alcázar in Sevilla

Real Alcázar Sevilla, Koninlijk Paleis: tuinenHet koninklijke paleis wordt omgeven door prachtige tuinen, die samen goed zijn voor een oppervlakte van ruim 60.000 m². Het is een verademing om even te ontsnappen uit de drukke stad en hier rond te wandelen of te relaxen op één van de met mozaïek beklede bankjes. Je vindt er o.a. meer dan 170 soorten planten van over de hele wereld en mooie fonteinen.

Maar dat is lang niet alles wat er te zien is tijdens een bezoek aan Real Alcázar. Het complex herbergt diverse prachtige gebouwen en ruimtes:

  • Het bekendste deel van Real Alcázar is Palacio Mudéjar. Dit paleis werd in de 14e eeuw gebouwd en biedt vandaag de dag toegang tot diverse zalen en binnenpleinen. Je kunt o.a. de kamer bewonderen waar de vroegere Moorse koningen sliepen.
  • Een andere bijzondere plek is Palacio Gótico. Alfonso X liet het bouwen, waarna Karel V nog diverse aanpassingen liet doen. Bijzonder zijn de grote wandtapijten met talloze details. Je kan haast in de details verdrinken!
  • De legende zegt dat de Moorse overheersers jaarlijks honderd maagden opeisten als eerbetoon aan het Christelijke koninkrijk van Iberië. Aan deze legende heeft Patio de las Doncellas haar naam te danken (Doncellas betekent maagden). En je herkent de binnenplaats vast; het was het decor van een van de scènes van de film Kingdom of Heaven met Orlando Bloom.
  • Aan het begin van de 16e eeuw liet Koning Ferdinand II van Aragon het Casa de Contractación bouwen. In dit gebouw werd de handel met de Nieuwe Wereld vastgelegd en bijgehouden en er was een zeevaartschool gevestigd. Het was ook de plek waar de koning en zijn vrouw Columbus ontvingen nadat hij voor de tweede keer terugkeerde uit Amerika.
  • Mocht je even in de wachtrij komen te staan bij de ingang – dit kun je ook vermijden, zie onze tips hieronder – bewonder dan Puerto del León, de bijzondere toegangspoort van Real Alcázar in Sevilla. De knalrode poort is een onderdeel van de 12e eeuwse vestingmuren.
  • Los Baños de Doña María de Padilla zijn geen baden, zoals de naam wel doet vermoeden. Het zijn de regenwatertanks onder het paleis. Niets bijzonders aan, zou je denken. Wacht maar tot je ze ziet! We hebben deze watertanks niet voor niets benoemd tot een van de mooiste fotospots van Sevilla.

En dat is nog maar een selectie uit de vele mooie plekken binnen het Real Alcázar. Trek dus zeker een paar uur uit voor dit bijzondere pareltje in de Spaanse stad. De entree is verhoudingsgewijs overigens erg goedkoop, zo’n € 10,- per persoon.

Hotel Las Casas de la Juderia, SevillaIk bezocht Real Alcázar tijdens een 4-daagse stedentrip. Ik verbleef in Hotel Las Casas de la Juderia. Naast een zwembad op het dakterras kun je rekenen op een centrale ligging in de Joodse wijk Santa Cruz. De wijk waar je óók Real Alcázar vindt!

Tickets voor Real Alcázar

Real Alcázar, Sevilla: Koninlijk PaleisZoals bij elke must see, ben je ook in het geval van het Real Alcázar niet de enige die hier graag op bezoek gaat. Lange wachtrijen zijn hier dan ook eerder regel dan uitzondering. Dat is niet fijn als de temperatuur in de zomer stijgt, maar bovenal; in Sevilla wil je al je tijd benutten, want er is zoveel moois te zien.

Zorg dat je minimaal een half uur voor openingstijd aanwezig bent. Je moet dan in de rij staan, maar dan sta je in elk geval ergens vooraan. En dat is fijn, want als het Real Alcázar haar max. aantal bezoekers heeft bereikt, blijft de wachtrij staan tot er weer mensen naar buiten gaan.

Nog beter dan op tijd aanwezig zijn, is vooraf skip the line­-tickets voor Real Alcázar reserveren. Deze tickets misschien iets duurder, maar zorgen er wél voor dat je op de door jouw gekozen datum en tijd langs de wachtrij kunt lopen en direct toegang hebt.

Tickets waarmee je de wachtrij van Real Alcázar kunt omzeilen, koop je eenvoudig bij onze partner GetYourGuide, die ook kaartjes in combinatie met de kathedraal aanbiedt. Of voor een gids kunnen zorgen.

Wil jij dit koninklijke pareltje bewonderen? Grote kans dat je verliefd terugkomt uit de Spaanse stad. Je kunt maar beter gewaarschuwd zijn!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *