Alhambra: pracht en praal in de Spaanse stad Granada

Wie naar het zuiden van Spanje gaat, kan eigenlijk niet om het Alhambra heen. Hét is de bezienswaardigheid van de stad Granada en het zal je hoe dan ook betoveren. Sterker nog; we vermoeden dat dit al gebeurt tijdens het lezen van dit artikel. Dan staat je nog maar één ding te doen. Naar Granada gaan!

Alhambra, granadaGranada is een grote stad in het zuidoosten van Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en er wonen bijna 500.000 mensen. Het is hiermee na Sevilla, Málaga en Córdoba de grootste stad van Andalusië.

De ligging van Granada is uniek; het ligt 738 meter boven het zeeniveau en aan de voet van de Sierra Nevada. De stad werd jarenlang geregeerd door de Moren en dit zie je nog altijd terug in de vorm van Arabische gebouwen en details. Het zijn echter niet de ligging of de Arabische sfeer die er voor zorgen dat veel toeristen voor een stedentrip naar Granada kiezen. Nee, dat is het Alhamabra, dé bezienswaardigheid van de stad.

Alhambra in een notendop

Zeg je Granada, dan zeg je Alhambra. Zeg je Alhambra, dan zeg je Middeleeuwse pracht en praal. Het eeuwenoude fort – dat hoog boven de stad uit torent en ook wel bekend staat als het Rode Paleis – herbergt gebouwen die hun oorsprong vinden in de 13e eeuw en die bovenal goed bewaard zijn gebleven. Inmiddels staat het dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De geschiedenis van het Alhambra

Als we bij het begin willen beginnen, moeten we even terug in de tijd; de bouw van het Alhambra begon namelijk al in 889, zo blijkt uit de eerste betrouwbare bronnen. Na de bouw van het toen nog simpele fort raakte het echter in verval. Totdat in de 13e eeuw een Moorse Emir wel wat zag in de locatie. Hij liet de inmiddels haast ruïnes opknappen en bouwde er het huidige fort en paleis.

In 1333 nam Yusuf I, de Sultan van Granada, zijn intrek in het paleis. Hij liet het daarna ombouwen tot een koninklijk paleis. Tot aan eind 15e eeuw heeft het ook uiteindelijk dienst gehad als Koninklijk Paleis. Na de herverovering van de Christenen hadden de Moren het nakijken. Moorse stijl werd gemixt met renaissancestijlen en het Alhambra werd hierdoor steeds waardevoller.

In de 16e eeuw gaf keizer Karel V de opdracht om een nieuw paleis te bouwen, in de stijl van de late renaissance. Ook nu nog is dit paleis een van de meest geliefde en bepalende bouwwerken binnen het Alhambra.

Een kijkje in de paleizen van het Alhambra

Alhambra Granada, paleizenFeitelijk is het Alhambra een miniatuurstad; binnen de muren vind je tal van bouwwerken. De absolute hoogtepunten zijn de Nasridische Paleizen en het Christelijke Paleis van keizer Karel V.

De Nasridische Paleizen is feitelijk een verzameling van meerdere paleizen: het Mexuar, het Comarespaleis en het Leeuwenpaleis. Het Mexuar, het oudste paleis, was aanvankelijk het onderkomen van de koning en zijn familie, maar veranderde later in een ontvangstzaal. Erg uitbundig is het paleis niet overigens. Dat geldt wel voor de andere twee paleizen.

Vooral op het binnenhof van het Comarespaleis, het paleis van de sultan, kijk je je ogen uit. En in het Leeuwenpaleis vind je o.a. twaalf leeuwen rondom een fontein die water spuwen. Bezoek hier ook zeker de Zaal van de Abencerrajes en kijk even naar boven; het plafond is prachtig! In de Zaal van koningen vind je prachtige bogen en koepels.

Museumliefhebbers zijn aan het goede adres in het Christelijk Paleis. Anno 2017 biedt deze onderdak aan twee musea. Eén musea herbergt beeldhouwwerken uit de 15e tot de 20e eeuw, het tweede museum is een museum der schone kunsten. Je vindt hier o.a. archeologische vondsten. Ook de Romeinse binnenplaats verdient een bezoekje. De galerijen met zuilen zijn zeer indrukwekkend.

Wat je nog meer niet mag missen…

Alhambra in Granada: tuinenHet oudste gedeelte van het Alhambra is het 13e eeuwse fort het Alcazaba. Door de ligging op een heuvel van zo’n 200 meter hoogte heb je een goed zicht over het hele Alhambra en Granada zelf.

Een ander hoogtepunt van het Alhambra is Generalife, een prachtige oude tuin welke dateert uit de periode van de Nasridische koningen. De tuin wordt gekenmerkt door veel groen, vijvers, fonteinen en terrastuinen.

Een bezoekje brengen aan het Alhambra?

Omdat het Alhambra op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, heeft het een beschermde status. Eén van de manieren om dit unieke fort te beschermen, is d.m.v. een bezoekersquota; er mag maar een beperkt aantal mensen per dag naar binnen.

We raden je daarom aan om vooraf kaartjes te reserveren via onze partner Tiqets. Hiermee voorkom je dat je uren in de zinderende zon staat om vervolgens misschien wel teleurgesteld te worden. Skip the line!

De leukste hotels in Granada

Wil jij dit unieke complex met eigen ogen aanschouwen? Boek een van onze favoriete hotels in Granada.

Ga je puur voor het Alhambra naar Granada? Dan is Hotel Guadalupe een aanrader. Dit hotel ligt vlakbij de ingang! Het is daarnaast in Andalusische stijl ingericht en door de kleinschaligheid kun je rekenen op een persoonlijke service.

Liever nabij het centrum van Granada (met o.a. de prachtige kathedraal) verblijven? Hotel Comfort Dauro 2 is een traditioneel maar modern stadshotel met fijne stadsbar. Het Alhambra vind je op ca. 1 km.

Wil je meer keuze uit hotels? Bekijk ons volledige aanbod naar Granada. We wensen je vast veel plezier met het bezoeken van het Alhambra.

Ook leuk om te lezen

  • Alcazaba, het Moorse paradepaardje van MálagaAlcazaba, het Moorse paradepaardje van MálagaHoewel het centrum van Málaga compact is, herbergt het diverse bezienswaardigheden. Eén van de bekendste is het Alcazaba. Deze Moorse vesting is een absolute must-see tijdens een vakantie in de Spaanse stad.
  • Cultuur, zon & tapas in de minder bekende Spaanse stedenCultuur, zon & tapas in de minder bekende Spaanse stedenBarcelona, Madrid, Sevilla, Valencia… als je een echte stedentripper bent, heb je deze populaire Spaans steden waarschijnlijk allang van je lijstje afgevinkt. Tijd om de minder bekende Spaanse steden te ontdekken!
  • Dé reisgids voor een 4-daagse stad- en strandvakantie in MálagaDé reisgids voor een 4-daagse stad- en strandvakantie in MálagaMálaga is vele malen minder populair is dan de Spaanse steden Valencia, Sevilla en Barcelona. Toch heeft het wel een speciaal plekje in ons hart: het is dé plek om stad & strand te combineren en door de zuidelijke ligging is er het bijna altijd goed vertoeven.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *