El Caminito del Rey

El Caminito del Rey, het mooiste wandelpad van Andalusië

Oké, mensen met hoogtevrees kunnen dit artikel skippen. El Caminito del Rey is door haar hoogteverschillen dan niet zo geschikt. Maar als je wél van hoogte & een uitdaging houdt, is dit wandelpad in Andalusië een geweldige ervaring.

De geschiedenis van El Caminito del Rey

We gaan twee eeuwen terug om in de geschiedenis van El Caminito del Rey, ofwel het weggetje van de koning, te duiken. In de 19e eeuw werd besloten om bij de watervallen van Choro en Gaitanejo een hydraulische elektriciteitscentrale te bouwen. Aan het begin van de 20e eeuw startte de bouw en 20 jaar later werd deze geopend.

In al die jaren werd gebruik gemaakt van een wandelpad tegen de rotswanden om – met behulp van ezels – bouwmaterialen naar de centrale te brengen. Toen de bouw was afgerond, werd het pad niet meer gebruikt en raakte het in verval. Leuningen brokkelden af en staal verroeste zo erg dat het uiteindelijk bezweek.

Het gevaarlijkste wandelpad van Europa

Hoewel waaghalzen El Caminito del Rey steeds aantrekkelijker vonden worden, kreeg het wandelpad ook steeds meer een imago dat samenhing met (soms dodelijke) ongevallen. Sterker nog; het wandelpad werd uitgeroepen tot het gevaarlijkste wandelpad van Europa en zelfs één van de gevaarlijkste ter wereld.

In 1992 besloot de overheid dat het genoeg was; een deel van El Caminito del Rey werd gesloopt. In 2000 werd vervolgens het resterende deel afgesloten na enkele dodelijke ongevallen. En er werden hoge boetes (tot € 6.000,-) in het leven geroepen voor hen die zichzelf wel toegang verschaften.

Als je filmpjes bekijkt, begrijp je ook direct dat dit pad ook eigenlijk niet meer veilig was. Zelfs met een flinke dosis wandel- en klimervaring en het juiste materiaal kon het misgaan.

El Caminito del Rey

El Caminito del Rey na restauratie

De soms nog dodelijke of zware ongelukken maakten – ongetwijfeld samen met het belang van nog een nieuwe toeristische trekpleister – dat er in 2006 werd besloten om El Caminito del Rey te restaureren. Op zo’n manier dat deze voor elke toerist toegankelijk zou zijn. Ofwel; een breder pad met goede hekken en leuningen. Minder gevaarlijk, maar wel minstens net zo mooi door de prachtige vergezichten, kliffen van soms wel 400 meter hoog en bijkomende hoogteverschillen.

De renovatie startte in 2014 en werd in het voorjaar van 2015 al afgerond. Ondanks dat het, door de ligging in de kloof Desfiladero de los Gaitanes, echt geen makkelijke klus was. Er werden alpinisten ingezet en bouwmaterialen bereikten hun bestemming middels helikopters.

Het ca. 7,5 km lange wandelpad – dat sinds de opening enorm populair is – bestaat nu voornamelijk uit houten vlonders. Maar op sommige plekken biedt het ook glazen paden voor een geweldig uitzicht. Een glazen hangbrug ‘zweeft’ zelfs 100 meter boven het Gaitanes-ravijn. Eén van de belangrijkste redenen waardoor El Caminito del Rey voor mensen met hoogtevrees geen aanrader is.

Het oude pad is zo goed mogelijk bewaard gebleven; het nieuwe pad is er namelijk net boven gerealiseerd. Je vangt dus nog wel een glimp op van het tot voor kort gevaarlijkste wandelpad van Europa.
El Caminito del Rey wandelen

Waar vind je El Caminito del Rey?

Je vindt El Caminito del Rey in de Zuid-Spaanse regio Andalusië, ca. 60 km ten noorden van Málaga. Het is niet alleen vanuit de Spaanse stad een populair uitje, ook vakantiegangers vanuit bekende badplaatsen als Torremolinos, Fuengirola en Marbella maken maar wat graag een dagtripje naar het bekende wandelpad.

Tickets voor El Caminito del Rey

In de zomer is het wandelpad geopend van 10.00 tot 17.00 uur, in de winter van 10.00 tot 14.00 uur. Er geldt echter wel een beperking aan het aantal wandelaars voor het pad. Het is daarom raadzaam vooraf kaartjes te kopen.

Kaartjes kopen kan eenvoudig via de officiële website van El Caminito del Rey. Mocht je geen (huur)auto tot je beschikking hebben, kun je hier ook meteen een transfer regelen.

Is de door jou gekozen dag al vol? (en dat kan zomaar al een paar maanden vooruit zijn gezien de populariteit) Georganiseerde tours zijn dan vaak wel nog mogelijk. En misschien vind je het sowieso wel fijn om georganiseerd op pad te gaan. Check dan deze tours via onze partner GetYourGuide.

El Caminito del Rey brug

Praktische tips!

Voor je begint aan de geweldige wandeling over El Caminito del Rey hebben we nog wat praktische tips en informatie voor je:

  • Houd rekening met een tocht van ca. 3 tot 4 uur om het hele wandelpad uit te lopen. Doe goede wandelschoenen aan en zorg voor voldoende water. Ook zonnebrandcrème is geen overbodige luxe.
  • Goed om te weten: kinderen onder de 8 jaar zijn niet toegestaan bij El Caminito del Rey, ook niet onder begeleiding. Oudere kinderen moeten begeleid worden. En je moet te allen tijde een geldig legitimatiebewijs kunnen voorleggen om de leeftijd te kunnen aantonen.
  • Er zijn geen wc’s en andere faciliteiten langs de route.
  • Bij het betreden van het wandelpad krijg je een helm aangereikt. Deze dien je uit veiligheidsoverwegingen de hele wandeling te dragen.
  • El Caminito del Rey kan bij slecht weer (met name ook harde wind) gesloten worden. Plan het niet in op je laatste vakantiedag; dan kan je niet meer voor een herkansing gaan.

El Caminito del Rey; niet meer de gevaarlijke tocht die het ooit was (sorry waaghalzen!), maar nog zeker één van onze persoonlijke hoogtepunten van Andalusië. Ga jij hem ook lopen?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

3 thoughts on “El Caminito del Rey, het mooiste wandelpad van Andalusië

  1. Net terug van deze geweldige tocht .en wat is het er prachtig. Een hele goede gids gehad .enigste min punt .ze moetten het beter aangeven waar je uit moet stappen met de pendelbus .en waar je precies tickets kan kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *