Brac, de verrassende Kroatië-bestemming van dit moment

Spanje heeft de Canarische Eilanden, Mallorca en Ibiza. Kroatië heeft Hvar, Krk en Brac. En met name dit laatste eiland zal dit jaar hoge ogen gaan gooien als opkomende bestemming. Waarom? Dat snap je als je dit artikel hebt gelezen.

Brac in het kort

Mallorca weet je waarschijnlijk zo op de kaart aan te wijzen. Maar hoe zit dat met Brac…? We helpen je graag even op weg! Het eiland Brac ligt voor de Adriatische kust, ter hoogte van Split. Als je de lijn door zou trekken, kom je uit bij de oostkust van Italië.

Met een oppervlakte van bijna 400 km² is Brac het op twee na grootste eiland in de Adriatische Zee. En dat zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is voor veelzijdigheid. Sterker nog; het is misschien wel een van de meest veelzijdige Kroatische eilanden. Naast prachtige stranden vind je er middeleeuwse dorpen en weids uitgestrekte pijnboombossen en wijngaarden.

Het mooiste strand van Kroatië

Brac, Kroatië: Zlatni RatLaten we eerst even teruggaan naar de stranden. Want die heb je hard nodig met het Kroatische klimaat! In de zomer kun je rekenen op 9 tot 12 uur zon per dag en zomaar temperaturen van rond de 30 °C. Ook in het voorjaar is het weer er al zalig; dit maakt het een steeds populairdere bestemming voor een meivakantie.

Met een kustlengte van ca. 175 km zijn er genoeg stranden om een plek te vinden voor jouw handdoek. De mooiste is zonder twijfel Zlatni Rat, dat ook wel de bijnaam Gouden Hoorn heeft.

Het is door velen bestempeld als het mooiste van Kroatië en duikt ook vaak op op de top-lijstjes van wereldstranden. Waar het deze eer aan dankt? De bijzondere vorm. Door de stroming, golven en wind verandert de vorm van het strand ook nog eens continu.

Brac, Bluesun Bonaca ResortBluesun Hotel Bonaca is de ideale uitvalsbasis voor families. Kinderen worden vermaakt in de miniclub en jij geniet met een cocktail aan het zwembad van het fijne Kroatische weer. En Zlatni Rat? Je hoeft maar een minuut of 10 te lopen!

Een kijkje in Supetar

Kroatië, Brac, SupetarJe vindt Zlatni Rat in het zuiden van het eiland, nabij de badplaats Bol. Ook op andere delen van het eiland vind je prachtige stranden overigens. In het noorden bij de badplaats Supetar bijvoorbeeld. Al is het strand niet de enige reden om hier te verblijven óf dit plaatje in elk geval te bezoeken.

Supetar is de grootste en belangrijkste stad van Brac. Niet alleen vanwege het inwonersaantal van ca. 2.800, maar ook omdat het de aankomstplaats is van de veerboot die aanvaart vanaf Split. Hierdoor weten toeristen het eiland ook veel te vinden voor een dagtripje.

Dit haast schilderachtige plaatsje werd al door de Romeinen gesticht en dat zie je in het autovrije centrum met mediterrane sfeer nog goed terug. In elk geval als je een kijkje neemt bij de oude kern, nabij de oude haven. Natuurstenen huizen met witgekalkte daken kenmerken hier het straatbeeld. Aan de promenade zie je een heel andere kant van Supetar; een promenade vol palmbomen en een prachtig strand.

Een dagje cultuur snuiven in Skrip

Kerk in Skrip, Brac (Kroatië)Oké, je kan in Supetar en Bol zelf ook cultuur snuiven, maar het eiland biedt meer. De Rooms-Katholieke achtergrond heeft gezorgd voor een flinke hoeveelheid kerken en paleizen.

Ook het oudste stadje van Brac, Skrip, is een aanrader voor cultuurliefhebbers. Door de strategische ligging op een heuvel was dit ooit de grootste gefortificeerde nederzetting op het eiland. Je vindt er o.a. een ruïne van een Venetiaans fort en een klein museum met vondsten uit de IJzertijd.

Culinair genieten in Milna

Brac wordt omgeven door de prachtige wateren van de Adriatische Zee. Het zal voor jou dan ook vast geen verrassing zijn dat verse vis hier veel op het menu staat. Scampi’s, mosselen, inktvis, zeebaars – en de échte delicatesse van Brac – duivelskop sieren hier de menukaarten. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat duur, want de prijzen worden hier per kilo aangegeven. Omgerekend is het echter wel een stuk goedkoper dan in Nederland.

Een fijne plek om van een vers visje te genieten is Milna. Dit plaatsje in het westen van Brac beschikt over de grootste vissershaven van het eiland. En naast de geliefde duivelskop hebben ze hier nog een specialiteit; gezouten sardientjes.

Mocht je overigens niet van vis houden; geen nood aan de man. Vleesgerechten vind je er ook in overvloed. Wat dacht je van gekruide gehaktrolletjes of lamsvlees van de spit?

Ben jij enthousiast geworden over de mogelijkheid in én de veelzijdigheid van Brac? Bekijk ons volledige aanbod & boek jouw zomervakantie. Lijep odmor, ofwel fijne vakantie!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *