Supetar, Brac, Kroatië

Een kijkje in schilderachtig Supetar

Supetar, doesn’t ring a bell? We nemen het je niet kwalijk. Deze schilderachtige plaats op het Kroatische eiland Brac is nog relatief onbekend. En daar gaan wij vandaag verandering in brengen. We vertellen je alles over Supetar!

Supetar in een vogelvlucht

Supetar, KroatiëSupetar ligt op Brac, een Kroatisch eiland ten zuiden van Split, middenin de Adriatische Zee. Het is de grootste én belangrijkste stad van Brac. Niet zo verrassend als je je bedenkt dat hier de veerboten vanaf Split aanleggen. Je moet dus wel door Supetar heen, wil je Brac ontdekken.

Maar er doorheen… Nee, je kunt er gerust blijven hangen. De boeiende plaats heeft alles in huis voor een geslaagde zonvakantie. Cultuur snuiven combineer je hier moeiteloos met strandhangen en lokale etentjes tot in de late uurtjes.

Een kijkje in het oude centrum van Supetar

De geschiedenis van Supetar gaat ver terug in de tijd; de schilderachtige plaats werd al door de Romeinen gesticht. En dit zie je goed terug in het autovrije oude centrum, dat zeker mediterraan aandoet.

Het straatbeeld wordt gekenmerkt door natuurstenen huizen met witgekalkte daken. Dat kalksteen vind je trouwens over het hele eiland tegen én het komt ook echt van Brac zelf. Inmiddels wordt het over de hele wereld gebruikt. Zelfs bij de bouw van het Witte Huis in Washington.

Direct naast het oude centrum vind je de oude haven, omgeven door restaurants, ijssalons hotels en winkeltjes. Van de oude haven loop je zo naar de aanlegplaats van de pont vanuit Split. De oversteek is zo gemaakt!

Zien in Supetar!

kerk Supetar, KroatiëDe bekendste bezienswaardigheid van Supetar is de 18e eeuwse Kerk van de Aankondiging. Waar je ook staat, je ziet de torens van de witte kalkstenen kerk bijna altijd boven de stad uitsteken. Bijzonder is het verhaal achter de kerk; het werd gebouwd op de resten van een nog oudere basiliek. Overigens is dit niet de enige kerk in de stad; je vindt er nog veel meer. Dit komt door de Rooms-Katholieke achtergrond van het eiland.

Ook bijzonder is de begraafplaats van Supetar. Verscholen tussen de pijnbomen en met zicht over de kust, zee en bij goed weer zelfs de stad Split. Hoog boven de begraafplaats torent een hoge koepel met knielende engel uit. Deze hoort bij het mausoleum van de familie Petrinovic.

’s Avonds is de boulevard nabij de haven de place to be. Kleine kiosken openen hun deuren en verkopen lokale producten. Decoraties van olijfbomenhout, olijfolie, lokale wijnen… Sla je slag! Of kijk vanaf een terrasje naar de vele flanerende toeristen.

En strand dan…?

Of je nu een zwembad bij jouw hotel hebt of niet; een zonvakantie in Kroatië is niet compleet zonder strand. Het eiland Brac kent een kustlijn van maar liefst 175 km, met kleine baaitjes en langgerekte stranden.

Rondom Supetar vind je een ruim aanbod aan fijne kiezelstranden, die veelal langzaam aflopen in de Adriatische Zee en daar overgaan in zacht zand. Met name het langzaam aflopende aspect maakt dat het een populaire plek is onder gezinnen.

Het meest bekende strand in het hoefijzervormige Uvala Banj, wat daardoor ook meteen het drukste strand is. Hoe verder je naar het oosten of westen wandelt, hoe rustiger het wordt. De vele inhammen omgeven door tamariskbomen zorgen voor kleine stranden met gemoedelijke sfeer.

De leukste dagtripjes vanuit Supetar

Of je nu met de auto naar Kroatië afreist óf een vliegvakantie boekt en huurauto regelt; ga in elk geval het eiland ontdekken. Brac kent zoveel mooie plaatsjes.

Brac, Kroatië: Zlatni RatBreng bijv. een bezoek aan het zuidelijk gelegen Bol. Deze badplaats dankt haar bekendheid Zlatni Rat, een bijzonder strand dat tevens – als je het ons vraagt – het allermooiste strand van Kroatië is. En vanaf het strand loop je ook zo naar het oude centrum. Heb je meteen een dosis cultuur te pakken.

Je kunt het ook dichterbij Supetar zoeken. Op nog geen 10 km afstand vind je Skrip, het oudste stadje van het eiland. Door de strategische ligging op een heuvel was dit ooit de grootste gefortificeerde nederzetting op het eiland. Je vindt er o.a. een ruïne van een Venetiaans fort en een klein museum met vondsten uit de IJzertijd.

Ga jij naar Kroatië voor verse vis uit de Adriatische Zee? Breng een bezoek aan Milna, waar je de grootste vissershaven van het eiland vindt. Gezouten sardientjes zijn hier de specialiteit, maar ook duivelskop is populair onder de inwoners van Brac.

Ons favoriete hotel in Supetar

Hotels Supetar, KroatiëOmdat Supetar écht nog opkomend is, is er nog geen enorm aanbod aan hotels. Maar de hotels die we voor je in de aanbieding hebben zijn top. Neem nu bijvoorbeeld Waterman Supetrus Resort. Dit heeft zoveel pluspunten dat er geen reden is om níet te boeken.

Je kunt er rekenen op o.a. drie zwembaden, hebt de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven, het strand ligt praktisch voor de deur en voor jouw kinderen (en hun leeftijdsgenootjes) is er genoeg vermaak. Je bent direct in de chill stand!

Benieuwd naar de andere mogelijkheden in Supetar? Bekijk ons volledige aanbod. Je kunt natuurlijk ook elders op het eiland verblijven en een dagtrip maken naar Supetar. De keuze is aan jou!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

2 reacties op “Een kijkje in schilderachtig Supetar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *