Doen in Brac, Kroatië

Doen op Brac! Haal alles uit jouw Kroatische eilandvakantie

De ultieme eilandvakantie in Kroatië? Die beleef je zonder meer op Brac. Waar je de ene dag geniet vanaf een van de prachtige stranden, ga je de volgende dag – met de wind in je haren, hoe fijn! – op pad om het eiland te ontdekken. En oh, wat blijkt er dan veel leuks te doen op Brac. Kijk je mee?

Brac is een vogelvlucht

Wie wil kunnen rekenen op 9 tot 12 uur zon per dag in de zomer, is aan het goede adres op Brac. Dit Kroatische eiland is een walhalla voor zonliefhebbers met dank aan het klimaat en de prachtige stranden, maar het biedt meer…

Zo herbergt het eiland prachtige gebouwen, schilderachtige dorpjes en veel groen. En wist je dat het ook nog eens één van de grootste Kroatische eilanden is. Genoeg te doen dus op Brac!

Neem een kijkje bij het mooiste strand van Brac

Doen op Brac, Kroatië: Zlatni RatOp 90% van de foto’s die je online vindt over Brac zie je een wel heel bijzonder strand, Zlatni Rat. Dit strand, grenzend aan de badplaats Bol, wordt gezien als het mooiste strand van Kroatië en dat is niet zonder reden.

Laten we vooropstellen dat het strand alleen al door de witte kiezels een plaatje is. Maar er is meer… Door wind en stroming wisselt dit puntvormige eiland continu van vorm. Leg maar eens wat van deze foto’s naast elkaar en het verschil is duidelijk te zien.

Niet verrassend dus dat vakantiegangers die Brac aandoen hier altijd wel een kijkje nemen. Doe dit zelf vooral ook en bestel een drankje bij de beachbar. Of beoefen een van de aangeboden watersporten.

Doen Brac, Kroatië: overnachten in Bluesun Hotel ElaphusaBluesun Hotel Elaphusa ligt aan het eind van de levendige boulevard van Bol, waardoor een wandeling naar Zlatni Rat zo gemaakt is. In het hotel kun je rekenen op fijne maaltijden, diverse zwembaden en een mix tussen sport en ontspanning.

‘Beklim’ het hoogste punt van Brac

Kijkend naar de plaatjes van bovengenoemd strand zou je denken dat je een drone nodig hebt om de unieke vorm van bovenaf te zien. Niets is minder waar. Daarvoor rijd je eenvoudig naar Vidova Gora.

Met een hoogte van ruim 770 meter is dit de hoogste berg van het eiland. Vanaf de hoogste top kun je uitkijken over het unieke strand én zelfs het tegenoverliggende eiland Hvar spotten. Over de berghellingen rennen berggeiten en de zonsondergang is er fenomenaal.

Stap op de ferry naar Split

Doen in Brac, Kroatië: SplitWie met het vliegtuig naar Kroatië is afgereisd, vangt al een glimp op van Split. Maar geloof ons, een glimp is niet voldoende.

Dus kom van dat eiland af tijdens jouw vakantie en stap op de ferry naar de overkant om Split te ontdekken. Het is niet alleen de één na grootste stad van het land, het herbergt ook nog eens een flinke dosis cultuur.

Het meest bekende voorbeeld is het Paleis van Diocletanius, dat al in de 4e eeuw in gebruik wordt genomen en anno 2019 nog steeds de trots is van de inwoners. Op een oppervlakte van meer dan 35.000 m² vind je een imposante kathedraal, smalle straatjes, prachtige stadspoorten en prachtige sfinxen. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Wat je tijdens jouw dagtrip nog meer moet doen? Flaneer over de boulevard de Riva, beklim de klokkentoren voor een geweldig uitzicht, schiet kleurrijke plaatjes op diverse plekken en geniet van lokale specialiteiten.

Meer weten over deze én meer activiteiten in Split? Lees ons uitgebreide artikel inclusief leuke eet- en drinkadresjes.

Bezoek het klooster Pustinja Blaca

Doen op Kroatië: kloosterWaar de meeste kloosters en kastelen zich op een hoge locatie bevinden, geldt dit niet voor Pustinja Blaca. Dit 16e-eeuwse klooster ligt verborgen in een kloof.

Uniek, maar voor veel mensen ook een drempel; je moet ca. 3 km afdalen om het te bereiken en – ja, daar kom je niet onderuit – daarna weer omhoog klimmen. Al is klimmen een groot woord; er is wel een goed begaanbaar looppad aangelegd. En geloof ons; het is wel echt een prachtig klooster met dito uitzichten onderweg.

In de 18e en 19e eeuw vierde dit klooster haar hoogtijdagen. Dit kwam doordat de monniken hun eigen wijn maakten en deze vervolgens exporteerden vanuit de 3 kilometer lagergelegen haven. Dit deden ze samen met 250 seizoenwerkers die eten & onderdak kregen als salaris.

Hoewel het klooster nu al ruim een halve eeuw verlaten is, kan je je er als bezoeker wel even terug in de tijd wanen. Neem een kijkje in diverse kamers en bewonder oude boeken, landkaarten, telescopen en meer.

Ontdek de charme van Supetar

Doen op Brac, Kroatië: SupetarEén van de niet te missen plaatsjes op Brac is Supetar. Waarom? In het schilderachtige dorpje, dat al door de Romeinen werd gesticht, waan je je even terug in de tijd. En het autovrije centrum is op-en-top mediterraan.

Ook bijzonder; het straatbeeld wordt hier gekenmerkt door natuurstenen huizen met witgekalkte daken. Dit natuursteen komt van Brac en wordt niet alleen hier en op de rest van het eiland gebruikt, maar zelfs over de hele wereld. Zo ook bij de bouw van het Witte Huis in Washington.

Blijf overigens niet alleen hangen bij de haven, maar slenter ook door de omliggende straten met leuke winkeltjes en restaurantjes. En – we zijn er dol op! – ijssalons. En niet te missen bezienswaardigheid is de 18e-eeuwse kerk, die boven het stadje uittorent.

Supetar is de plek vanaf waar de ferry naar Split vertrekt. Je kunt Supetar en Split daardoor eenvoudig combineren tijdens jouw vakantie op Brac.

Nog meer doen op Brac

  • Je mag Brac niet verlaten zonder de hierboven genoemde highlights te hebben gezien. Laat het hier echter niet bij; het meest verrast word je op Brac door met een auto het eiland rond te toeren en kleine dorpjes te ontdekken. Skrip, Milna en Postira staan op ons favorietenlijstje.
  • Geen huurauto tot jouw beschikking en wél zin om meer te zien van het eiland? Dat kan tijdens een jeepsafari op het eiland. Tijdens deze tour zie je bijvoorbeeld indrukwekkende steengroeven, bewonder je Zlatni Rat vanaf Vidova Gora en geniet je van lokale specialiteiten.
  • Over lokale specialiteiten gesproken; op Brac kan je niet om lamsvlees heen. Waar je de beste lam eet? In het midden van het eiland vind je restaurant Konoba Kopačina. Dat er elke dag weer veel locals zitten, zegt wel genoeg over de kwaliteit als je het ons vraagt.
  • Niet alleen lam is een lokale specialiteit, dit geldt ook voor de olijfolie. Door het ruige landschap en het klimaat zijn olijven hier namelijk relatief makkelijk te produceren. De olijfolie geschiedenis van het eiland gaat dan ook ver terug. Duik in dit verleden door het olijfoliemuseum Muzej Uja te bezoeken. Naast dat je een rondleiding krijgt, is proeven uiteraard ook aan de orde.
  • De wateren en baaien rondom Brac en nabijgelegen eilanden herbergen diverse grotten, waarvan de Blauwe Grot bij het eiland Bisevo het meest bekend is. Tijdens een boottocht ga je zelf op grottenjacht!

Zoals je ziet; genoeg te doen op Brac. Vergeet je niet ook nog lekker vanaf een ligbedje te genieten van de Kroatische zon…?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *