Afvinken maar! 8x doen in Split

Het is tijd om naar Kroatië te gaan. Want oh, wat is Split een geweldige stad als je houdt van een mediterraan sfeertje, slenteren door smalle straatjes en heel veel cultuur snuiven. Wat je allemaal kunt doen in Split? Genoeg! We geven je een handige lijst om af te strepen.

Split in een notendop

Met een inwoneraantal van meer dan 200.000 inwoners is Split na Zagreb de grootste stad van Kroatië. Het ‘wint’ daarmee zelfs van Dubrovnik, een stad die onder Nederlandse reizigers toch een stuk bekender is.

Split is een fijne uitvalsbasis voor een vakantie in Kroatië. Door de ligging aan de Adriatische Zee kun je er rekenen op goed weer en in de directe omgeving vind je tal van hoogtepunten die Kroatië te bieden. Wat echter nog maar weinig mensen weten, is hoeveel de stad zelf te bieden heeft. Tijd om daar verandering in te brengen!

We zetten op een rij wat je allemaal kunt doen in Split. En dat is genoeg om een flink aantal dagen mee te vullen. We wensen je alvast veel plezier!

1. Bewonder het Paleis van Diocletianus

De inwoners van Split hebben één grote trots; het Paleis van Diocletianus. Aangezien het dé must-see van Split is, moet hij ook bovenaan jouw to do­-lijst staan.

Doen in Split: Paleis van DiocletianusHet paleis werd in het jaar 305 in gebruik genomen door Diocletianus, nadat er zo’n 10.000 slaven jaren aan hadden gewerkt. Nog geen decennia later overleed hij en uiteindelijk waren het de Romeinen die in de 7e eeuw hun toevlucht zochten tot het paleis.

Anno 2019 is het Paleis van Diocletianus dé bezienswaardigheid van Split. En het ontdekken ervan duurt wel even; het heeft een oppervlakte van meer dan 35.000 m² en staat bol van de bezienswaardigheden. Het staat ook niet voor niets in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 1979.

Hotspots die je er niet mag missen zijn o.a. de immense kathedraal, de tempel van Jupiter, de Golden Gate, prachtige sfinxen en een zuilengalerij. Tussen al dit cultuurgeweld vind je smalle straatjes met leuke restaurants, barretjes en winkeltjes. Kijk ook zeker regelmatig omhoog, want je spot zomaar de leukste erkertjes en balkonnetjes.

Ben jij fan van Game of Thrones? Diverse scènes uit seizoen 4 en 5 (waaronder die in de Dragons Chamber) vonden plaats in het paleis. Wil jij deze plekken in het echt zien? Boek een speciale Game of Thrones-rondleiding.

2. Flaneer over de Riva

Doen in Split: Riva BoulevardNiet alleen het paleis is al eeuwen oud, dit geldt ook voor de Riva, de brede boulevard die je tussen het paleis en de waterkant vindt. Door een opknapbeurt in 2005 heeft het echter wel een modern uiterlijk. Wij houden van het contrast!

De Riva is zo’n 250 meter lang en wordt gekenmerkt door talloze cafés, bars en restaurants. Je kan ook voor een coffee to go gaan en deze opdrinken vanaf een van de bankjes onder de palmbomen. Liever een cocktail? Wij spotten een cocktail to go-zaakje aan de boulevard.

’s Avonds is de boulevard overigens misschien nog wel op zijn gezelligst. Regelmatig wordt er gezorgd voor live muziek in de bars en straatartiesten zorgen voor de nodige vermaak. Het is daarnaast dé plek om in contact te komen met de locals.

Afhankelijk van op welke kaart je zoekt, kan het zijn dat je nul op rekest krijgt als je zoekt op Riva. De originele naam is namelijk Obala Hrvatskog Narodnog Preporoda, de Kade van de Kroatische Nationale Opleving. Alleen in de volksmond heet de boulevard Riva.

Aan de rand van de Riva Boulevard vind je restaurant Zoí. Het is gevestigd in de zuidwal van het Paleis van Diocletianus, waardoor historie & lekker eten hier op een unieke manier samenkomen. Met uitzicht op de boulevard!

3. Overzie de stad vanaf grote hoogte

Doen in Split: uitzichtHoe je een goed idee krijgt van hoe een stad in elkaar zit? Door deze van grote hoogte te bewonderen. Doe dit op je eerste dag & navigeren door de stad gaat direct ook een stuk makkelijker. In Split heb je twee fijne uitzichtpunten die we graag tippen:

  • Binnen het Paleis van Diocletianus vind je de kathedraal en de bijbehorende klokkentoren. Het is een pittige wandeling naar boven met de vele traptreden, maar dit móet je wel echt doen in Split. Je wordt bovenaan namelijk getrakteerd op een prachtig uitzicht. Niet gratis overigens, maar in Split wordt gelukkig ook zeker niet de hoofdprijs gevraagd voor de toegang tot culturele bezienswaardigheden.
  • Aan de oostkant van Split vind je de Marjan-berg. Als je deze vanuit de oude stad ‘beklimt’ kom je uit bij een schattig cafeetje met de naam Vidilica. Naast het café vind je een platform. Vanaf hier zie je de oude stad, de boulevard en de haven liggen.

4. Scoor calorieën op de leukste plekjes

Doen in Split: hotspotsSplit is niet alleen en culturele stad, het is ook nog eens een gezellige en hippe stad. Als we het hebben over ‘doen in Split’ houdt dit dan ook zeker in dat je tijd moet inlassen voor koffie, tussendoortjes, lunch, diner en cocktails. Alles om zoveel mogelijk leuke tentjes te spotten! We maakten vast een beginnetje voor je:

  • Vraag een gemiddelde gids in Split om de beste taartjes en hij wijst je naar Oš Kolač. Dat is niet zonder reden. De eigenaresse deed ervaring op in o.a. New York en vestigde zich daarna in haar thuisstad Split. Je kunt er all time favorite cheesecake bestellen, maar ook lokale taartjes. En de inrichting? Lekker roze!
  • De eigenaren van het stijlvolle restaurant Bokeria haalden hun inspiratie uit Mercat de la Boqueria in Barcelona. Alles staat hier in het teken van verfijnde gerechten (veelal mediterraan) met verse ingrediënten o.b.v. het seizoen. Lokale Kroatische specialiteiten worden omgetoverd tot moderne gerechten met flair. En dan krijg je ook nog een geweldig interieur op de koop toe!
  • Veel leuke koffietentjes en barretjes bij elkaar vind je in de straat Bajamontijeva. ’s Avonds misschien wel de leukste plek in het oude centrum!

5. Maak optimaal gebruik van de Split City Card

Wat je heel eenvoudig kunt doen in Split? Besparen op de kosten ter plaatse! Wie in de zomerperiode minimaal 5 nachten en in de winterperiode minimaal twee nachten verblijft in de stad, heeft namelijk recht op een gratis Split City Card.

Wat je met deze kaart kunt? Je krijgt gratis toegang en kortingen bij verschillende musea, korting in theaters, bij winkels en op rondleidingen en ook in diverse restaurants heb je een financieel voordeeltje als je deze knalrode kaart toont.

Hoe je deze bemachtigt? Je kunt hem aanvragen via de website van Split City Card of ter plaatse naar een van de toeristenbureaus gaan.

6. Schiet kleurrijke plaatjes

Doen in Split: kleurrijkWie van fotografie houdt, is aan het goede adres in Split. Ja, het is een Balkan-land, maar in het geval van Split betekent dat niet dat het ook aan het grauwe en saaie beeld voldoet. Iets wat veel mensen wel verwachten!

Slenterend door de stad kom je diverse kleurrijke gebouwen tegen. Neem in elk geval een kijkje bij het Trg Republike, ofwel het Republieksplein. Deze wordt aan drie kanten omsloten door prachtige roze/rode gebouwen met groene accenten.

Het Operagebouw knalt ook al zo van foto’s af door de gele muren. En wie langs de Riva boulevard loopt, wordt eveneens getrakteerd op een kleurenpracht. Houd ook je ogen open als je door de kleine straatjes in het paleizencomplex loopt. Regelmatig word je getrakteerd op blauwe deuren of binnenplaatsjes vol felle bloemen.

Kan je nog wel wat tips gebruiken om de mooiste reisfoto’s te maken? Ook daarover schreven we een aantal fijne blogs voor je.

7. Relax een dagje aan het strand

Heb jij met bovenstaande tips wel even genoeg cultuur gehad & wissel je dit graag af met en dagje strand? In de omgeving van Split zijn diverse stranden te vinden.

Het meest bekende strand is het openbare Bačvice. Het strand is weliswaar niet groot, maar in ca. 10 minuten lopen wel te bereiken vanaf de boulevard. De meeste ander stranden (zoals het prachtige Labadusa op het schiereiland Okrug Gornji) zijn te bereiken per (huur)auto.

8. Doen in de omgeving van Split

Wie afreist naar de Kroatische stad voor een stedentrip zal aangenaam verrast worden door de veelzijdigheid; je kunt namelijk meer op jouw lijstje zetten dan enkel de bovenstaande dingen om te doen in Split.

Doen in Split: omgevingMet dank aan de omgeving! Je kunt namelijk diverse dagtripjes maken vanuit de stad. Dit kan door een excursie te boeken, een auto te huren, op de boot te stappen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. We geven je enkele suggesties:

  • Een dagje het echte eilandgevoel ervaren? Stap op de ferry naar Brac, een eiland voor de kust van Split. Je legt na ca. een uur rijden aan in Supetar en kunt vanaf hier het eiland ontdekken. Met name het strand Zlatni Rat, dat bekend staat als het mooiste strand van Kroatië, is een aanrader.
  • Wie fan is van Game of Thrones moet niet alleen het paleis op zijn to do-lijst zetten, maar ook zeker Fort Kliss. Dit immense bouwwerk, op ca. een half uurtje rijden van de stad, was decor van de populaire serie in seizoen 4 en 5.
  • Voor natuurliefhebbers is Nationaal Park Krka een aanrader. Dit park, op ca. een uur rijden van Split, dankt haar populariteit aan de gelijknamige Krka-watervallen. Het park, met een oppervlakte van ruim 100 km², wordt vaak gezien als het kleine zusje van de Plitvice meren.

Duidelijk: er is zoveel te doen in Split dat vervelen geen optie is! Plan dus wel genoeg tijd in voor jouw avontuur in Split, want kiezen tussen al dit mooist is eigenlijk zonde…

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *