Bezienswaardigheden Trogir: Kroatië

UNESCO Werelderfgoed in Kroatië: deze bezienswaardigheden in Trogir mag je niet missen!

Om terug te gaan in de geschiedenis moet je een flinke timehop maken; Trogir en haar vele bezienswaardigheden zijn al meer dan 2.000 jaar oud. Wandelend door de smalle straatjes en steegjes van het Kroatische stadje waan je je dan ook flink wat jaren terug in de tijd. En dan is het ook nog eens een heel knus en gemoedelijk stadje!

Trogir in een vogelvlucht

Trogir, UNESCO Werelderfgoed Kroatië: stadspoortGriekse kolonisten vestigden zich al in de 3e eeuw v.Chr. in het stadje. In de Romeinse tijd werd Trogir, dat toen nog door het leven ging als Tragorium Civium Romanorum, een belangrijke havenplaats. Later viel het in handen van o.a. de Venetianen en de Fransen én was het onderdeel van Oostenrijk-Hongarije.

De vele heersers van Trogir hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat er nu een enorm rijk aanbod aan historische gebouwen is, waarvan je de meeste in het oude centrum vindt. En dat is meteen goed om te weten: Trogir bestaat uit drie delen. Het eerste deel bevindt zich op het vasteland, het tweede deel ligt op het eiland Ciovo en het derde deel (het oude centrum) bevindt zich op het schiereiland.

En dat oude centrum van Trogir is precies waar je moet zijn als je het Kroatische stadje nabij Split bezoekt. Want sinds 1997 staat deze niet zonder reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Binnen de stadsmuren vind je talloze kerken (bijna nergens anders vind je zoveel kerken zo dicht op elkaar!) en bijzondere gebouwen uit met name de 13e tot de 17e eeuw. Geweldig voor cultuurliefhebbers!

Maar ook als Bourgondiër en gezelligheidsdier ben je aan het goede adres in Trogir. Verspreid door de smalle straatjes vind je gezellige terrasjes, goede restaurants en leuke (souvenir)winkeltjes. Met de zon erbij (en die schijnt er veel!) heb je direct dat vakantiegevoel te pakken!

Absolute must-see van Togir

Trogir, UNESCO werelderfgoed Kroatië: kathedraalHet Kroatische stadje is rijk aan bezienswaardigheden. Een van de belangrijkste is de Kathedraal van Sv. Lovre, ofwel de Kathedraal van St. Laurentius. De bouw van deze bijzondere kathedraal startte in de 13e eeuw. Hoewel toen het meeste werk werd verricht, werd de bouw pas in de 17e eeuw afgerond.

De kathedraal heeft een hoogte van ca. 47 meter. En daarmee biedt het je – als je je aan de klim naar boven waagt – een prachtig uitzicht over Trogir.

Niet alleen de kathedraal is een herkenningspunt van Trogir, dat geldt ook zeker voor de klokkentoren. Het is een overblijfsel van de Sint-Sebastiaan kerk, die ooit op deze plek stond. Je vindt hem recht tegenover de kathedraal.

Nog meer bezienswaardigheden in Trogir

We kunnen nog wel even doorgaan met het opsommen van niet te missen bezienswaardigheden in Trogir. We sluiten dus graag nog even af met wat bonustips:

  • Het Cipiko Paleis mag dan weliswaar niet geopend zijn voor publiek, alleen de buitenkant is al bijzonder. Het paleis, dat ook al op een steenworp afstand van de kathedraal ligt, behoorde toe aan de familie – je raadt het al! – Cipiko. Ten tijde van de bouw was dit een van de belangrijkste en meest invloedrijke families van de streek.
  • Wie meer over de geschiedenis van Trogir wil weten, moet een bezoekje brengen aan het Trogir Civic Museum. Ook wel Muzej Grada Trogira genoemd door de Kroaten. De locatie an sich is al geweldig; in het barokke Garagnin-Fanfogna Paleis, een voormalige koninklijke residentie.
  • Op een van de hoeken van het schiereiland waar Trogir op is gevestigd, vind je het Kasteel van Kamerlengo. Vanaf de muren van dit 15e-eeuwse Venetiaanse kasteel heb je een geweldig uitzicht over de stad en de waterkant.

Door de hoeveelheid bezienswaardigheden – want we lichten nog maar slechts een deel uit – verwacht je misschien dat Trogir enorm groot is. Niets is minder waar; je loopt in nog geen 10 minuten van de west- naar de oostkant van het stadje. Deze kleinschaligheid zorgt ervoor dat er een knusse & gemoedelijke sfeer heerst

Een dagje naar het strand?

Wissel jij de bezienswaardigheden in Trogir graag af met sunsnacken? Het meest populaire strand in de omgeving is Okrug Gornji, dat op het eiland Ciovo ligt. Je bereikt dit strand eenvoudig per shuttleboot vanaf het centrum. Andere opties zijn de stranden Pantan en Medena, die beiden even buiten Trogir liggen. Je kunt deze per auto of per bus bereiken.

Praktische tip!

Mocht je Trogir vanuit Split of een andere plaats in de omgeving bezoeken, dan kan dit o.a. per (huur)auto. Deze parkeer je op een van de parkeerplaatsen die Trogir biedt. Een aantal vind je er op het vasteland en eentje op het schiereiland zelf. Deze laatste is wel meteen het duurst.

Geen (huur)auto tot jouw beschikking? Vanaf Split rijden er de hele dag snelbussen naar Trogir. Opstappen doe je bij het busstation (autobusni kolodvor) tegenover de veerboothaven. Een andere optie is de veerboot, die vanaf Split via Slatine naar Trogir gaat. Daar zijn wel een beperkt aantal plaatsen, dus zorg dat je er – met name in het hoogseizoen – op tijd bij bent.

Welk van deze bezienswaardigheden in Trogir bezoek jij graag tijdens een volgende vakantie?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *