Populaire eilanden Kroatië

Een kijkje op de populairste eilanden van Kroatië

Als we Mallorca zeggen, is er meteen herkenning. En ook van Kreta en Rhodos hebben de meeste mensen wel gehoord. Maar wat als we nu Krk, Hvar en Brac zeggen…? We laten je kennismaken met deze populaire eilanden in Kroatië, die zeker minder bekend zijn dan hun Spaanse en Griekse ‘concurrenten’.

Veelzijdig Brac

Populaire eilanden Kroatië, BracMet een oppervlakte van bijna 400 km² is Brac het op twee na grootste eiland in de Adriatische Zee. Pijnboombossen en wijngaarden worden afgewisseld door middeleeuwse dorpjes.

Brac is zonder twijfel een van de meest populaire én veelzijdige eilanden van Kroatië en dan krijg je er ook nog een geweldig klimaat bij. Maar liefst 9 tot 12 uur zon in de zomer en 2.700 zonuren per jaar! Komt die 175 km aan kust bezaaid met kiezel- en zandstranden toch maar mooi van pas.

Wist je dat je op het eiland een van de mooiste stranden ter wereld (Zlatni Rat) vindt? Bijzonder is de vorm van het strand; door de stroming, golven en wind verandert deze continu.

Cultuurliefhebbers kunnen hun dagje aan het strand afwisselen met een flinke dosis historie. Door de Rooms-Katholieke achtergrond is het eiland haast bezaaid met kerken en paleizen. Neem een kijkje bij de Sv. Ivankerk, de Sint-Jan-en-Theodoruskapel, het bisschoppelijk paleis en de Onze-Lieve-Vrouw-van-Genadekerk.

Lees meer over Brac

Brac: Bretanide Sport & Wellness ResortAls ze ergens weten wat luxe en service betekent, dan is het in Bretanide Sport & Wellness Resort. In dit wellnesshotel, gelegen nabij Zlatni Rat, kun je luieren afwisselen met de nodige activiteiten. Waardoor je ook nog eens veel van de omgeving ziet!

Zonnig Hvar

Populaire eilanden Kroatië, HvarBrac legt het qua zongehalte af tegen Hvar. Het is op dit eiland in Kroatië in de zomer doorgaans een paar graden warmer en je kunt er rekenen op meer zonuren. It’s the sunny island of Croatia!

Stranden zijn hier in overvloed aanwezig, zeker als je een bezoekje brengt aan de eilandenarchipel Pakleni Islands. Deze bestaat uit maar liefst 20 eilandjes, waarvan St. Clement de grootste is. Je bereikt de eilandjes vanaf de gelijknamige stad Hvar in no time per boot.

Voor cultuurliefhebbers is er één echt bijzondere plek op het eiland, het oude stadscentrum van Hvar. Het wordt omringd door een stadsmuur en herbergt tal van bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van St. Stephan, het 15e-eeuwse Franciscaner klooster en het Hektorovic paleis. De straatjes zijn het toonbeeld van Venetiaanse sfeer en vanaf het hooggelegen fort heb je een geweldig uitzicht over de gezellige haven. Aan het sfeervolle Pjaca-plein strijk je neer om kennis te maken met Kroatische specialiteiten.

De leukste dingen om te doen op Hvar

Amfora Hvar Grand Beach Resort, KroatiëEen onbezorgde vakantie op Hvar is binnen handbereik als je boekt bij Amfora Hvar Grand Beach Resort. Het luxe hotel ligt in een baai nabij het oude stadscentrum, beschikt over een stuk privéstrand en biedt diverse sportfaciliteiten en gratis WiFi.

Groen Krk

Populair eilanden Kroatië, KrkZodra je vanaf het vasteland over de Krkov Most, een boogbrug, richting het Kroatische eiland Krk rijdt, waan je je in een landschap vol olijfbomen en wijngaarden, idyllische baaitjes en kleurrijke gebouwen.

Dé plaats om te verblijven op Krk is de gelijknamige middeleeuwse stad. Het ‘stralende’ middelpunt van de stad is de roze St. Maria Hemelvaart kathedraal. De roze kleur is overigens typerend voor Krk; de straten zijn hier gevuld met pastelkleurige huizen. En door de ligging aan een baai vind je in de omgeving mooie strandjes en kristalhelder water.

Zorg ook dat je met een auto de rest van dit populaire eiland in Kroatië verkent. Authentieke vissersdorpjes, mooie grotten en een groen landschap wisselen elkaar af. Te fiets mag overigens ook; nabij KrK vind je het dorpje Punat. Hier kun je geweldige olijfolie en olijven proeven (en meenemen voor thuis).

Lees meer over Krk

Krk Sunny Hotel, Krk Over een fijne ligging gesproken; Krk Sunny Hotel ligt in een pijnbomenbos, nabij het strand en op een steenworp afstand van het middeleeuwse centrum. Met dank aan de vele kinderfaciliteiten is het een fijne plek voor families!

Meer eilanden in Kroatië

Brac, Hvar en Krk zijn de populairste eilanden van Kroatië. Maar er is nog meer keuze, bijvoorbeeld voor een dagtripje. Wat dacht je van deze pareltjes?

  • In het noorden van Kroatië vind je vlak langs de kust het eiland Rab. Het eiland heeft een bootverbinding met o.a. Krk, waardoor een dagtripje zo gepland is. Dankzij het vele groen, kliffen, grotten en het middeleeuwse stadje Rab is dat zeker een aanrader. In de smalle straatjes van het ommuurde centrum van Rab waan je je zowat in een museum. Liever op Rab verblijven? Kies dan voor het comfortabele Valamar Collection Imperial Hotel.
  • Vanuit Dubrovnik maak je eenvoudig een uitstapje naar het Kroatische eiland Mljet. Dit eiland staat bekend als het dichtst beboste eiland van de Middellandse Zee. Ongeveer een kwart van het ca. 100 km² grote eiland wordt beslagen door Nationaal Park Mljet. Hier vind je diverse zeldzame planten, rotswanden, zoutmeren, wilde dieren en ruïnes. Je kunt het park te voet ontdekken dankzij de wandelpaden, maar leuker is het om een kano of fiets te huren.
  • Vier jij vakantie in Split of op het eiland Brac of Hvar? Dan behoort een uitstapje naar Vis tot de mogelijkheden. Dit eiland in Kroatië kun je kennen als filmlocatie voor de tweede Mama Mia!-film. Met een beetje fantasie waan je je hier bijna in Griekenland. Wat je niet mag missen op Vis? Het gelijknamige 16e-eeuwse stadje Vis, de ca. 585 meter hoge berg Hum en het mooie strand Stiniva Beach.

Op welk van deze eilanden in Kroatië zou jij komende zomer graag vakantie willen vieren?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *